Ziua Logo
  Nr. 3968 de vineri, 29 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Se ieftineste roamingul
Tarifele pentru serviciile de roaming vor scadea semnificativ, dupa ce Parlamentul European a aprobat, miercuri, la Bruxelles, noul regulament privind apelurile telefonice efectuate in strainatate prin retelele de telefonie mobila, care va intra in vigoare la 30 iunie. "Daca pana acum un apel in Uniunea Europeana ajungea la trei euro pe minut, limita maxima, incepand cu vara aceasta, va fi de 49 centi. Cand regulamentul intra in vigoare, operatorii vor fi nevoiti sa prezinte o oferta la care consumatorii sa se poata abona. Cei care nu doresc sa ia o decizie vor primi o rata de apel protectoare, automat dupa trei luni. Cei care vor lua o decizie imediat vor fi primii care vor beneficia de noua rata de apel", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. "Astazi este o zi fericita pentru 140 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile din Uniunea Europeana. Parlamentul European, Consiliul si Comisia au actionat rapid si eficient in interesul cetatenilor: la numai 11 luni de la inaintarea proiectului de catre Comisia Europeana - un record - noul regulament va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani, la 30 iunie", a declarat, in comunicat, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert P�ttering. (G.M.)
Statul, pe plus
Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele lunii mai, un excedent de 606,7 milioane de lei, reprezentand 0,16% din PIB, rezultat din venituri de 47,75 miliarde de lei si cheltuieli de 47,15 miliarde de lei, potrivit datelor publicate, ieri, de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). La finele lunii aprilie bugetul a revenit pe plus dupa soldurile negative anterioare, inregistrand un excedent de 0,3% din PIB, respectiv 1,33 miliarde de lei. Bugetul de stat s-a mentinut pe deficit, diferenta dintre venituri (18,22 miliarde de lei) si cheltuieli (21,5 miliarde de lei), totalizand, la finele lunii mai, 3,28 miliarde de lei. Ponderea veniturilor bugetului general in PIB estimat pentru acest an, de 390,3 miliarde lei, reprezenta, la sfarsitul perioadei ianuarie - mai, 12,2%, usor peste nivelul cheltuielilor, de 12,1%. Taxa pe valoarea adaugata a adus la buget 10,18 miliarde de lei in primele cinci luni, iar incasarile din accize au insumat 4,4 miliarde de lei. Incasarile din contributii de asigurari sociale au urcat la 15 miliarde de lei, reprezentand 3,9% din PIB. (F.B.)
Scoala, dupa Banca Mondiala
Un studiu al Bancii Mondiale privind reforma in educatie in Romania recomanda cresterea numarului elevilor de gimnaziu si liceu, pentru asiguarea unei piete a muncii competitive, in paralel fiind necesara incurajarea si sustinerea personalului din invatamant. Totodata, este necesar sa se elimine discrepantele dintre nivelul de pregatire al elevilor din scolile rurale si al celor din scolile urbane, respectiv intre elevii majoritari si cei apartinand grupurilor minoritare defavorizate. Motivul existentei acestor discrepante a fost identificat de specialistii Bancii Mondiale in distributia inechitabila si ineficienta a resurselor, ceea ce determina si variatia calitatii educatiei oferite. Potrivit studiului, competitivitatea Romaniei va trebui sa fie sprijinita prin programe de invatamant proportionale cu cerintele pe piata muncii. (Magda SEVERIN)
A r h i v a
  Vosganian plateste curentul    
  Proprietatea se imbogateste    
  Bucuresti, locul 66 la chirii de afaceri    
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu se ieftineste nimic? (3134 afisari)
 Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii (2562 afisari)
 Intelectualii si puterea (1969 afisari)
 Presedintele Basescu si placerea lui cu intelectualii (1908 afisari)
 Tudor Eliad a trecut in lumea celor drepti (1459 afisari)
 A treia alerta terorista la Londra (134 afisari)
 Rachetele iraniene pot lovi teritoriul Romaniei (76 afisari)
 Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA (54 afisari)
 Adolescentii, victime ale violentei online (50 afisari)
 Presedintele autosuspendat al Israelului, Moshe Katsav, a demisionat oficial (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.