Ziua Logo
  Nr. 3968 de vineri, 29 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Schimbarile din arbitraj - excluderi si retrogradari - n-au facut altceva decat sa exprime noua situatie de interese de la Federatie
Revolutie de catifea
-- Revolutia in arbitraj, comandata de Mircea Sandu si executata de Ionut Lupescu (foto), se dovedeste a fi doar o schimbare de forma, nu si de continut. Sandu a acuzat nepotisme si interese, iar Lupescu a reclamat calitatea slaba a unora dintre "cavaleri". Pana la urma, criteriile Comisiei Centrale a Arbitrilor au fost calcate in picioare de poruncile sefilor federali, astfel ca deciziile luate n-au facut altceva decat sa lase si mai mult loc interpretarilor. Totusi, se pare ca in urma unor semnale venite de la mai multi "grei" din fotbal, listele vor mai suferi modificari pana la inceputul campionatului, un lucru mai mult decat necesar daca se tine cont de lotul A anuntat de CCA.
foto: Rompres
Prima actiune a avut loc in Comitetul Executiv de luni, a carui sedinta a tinut pana spre noapte, unde s-a anuntat renuntarea la serviciile a sase "centrali" (Silviu Bogdan, Vasile Bratu, Anton Helesteanu, Marian Salomir, Viorel Sandu si Orlando Trandu) si patru "asistenti" (Cornel Avram, Dumitru Bargaoanu, Daniel Burloiu si Ispas Cojocaru). Culmea este ca lista cu numele celor propusi de CCA pentru excludere a suferit modificari dupa supervizarea lui Sandu si Lupescu. Astfel, desi unii dintre cei sase, se pare ca V. Sandu - cinci voturi favorabile din sapte si O. Trandu - patru voturi favorabile din sapte au fost sacrificati pentru accederea unor protejati cum ar fi A. Ionita (acesta a avut un vot sau doua pentru ramanerea in lotul A!), I. Ivan si R. Petrescu (acestia avand sustinerea unor angajati federali). Mai mult, in cazul lui V. Sandu, se pare ca seful FRF n-a uitat ca acesta a fost unul dintre "centralii" care l-au sustinut pe fostul sef al CCA, Ion Craciunescu, atunci cand s-a apelat la strangerea de semnaturi pentru ramanerea valceanului ca presedinte al comisiei sau la oficierea la meciuri cu banderole albe! Dincolo de interese, cei "exclusi" (neretinuti la lotul B) n-au avut parte nici macar de explicatii, motivul oficial pentru indepartarea lor fiind "lipsa perspectivei de progres si promovare"!
Corpodean are liber pe stadioane
Astfel, in ciuda faptului ca s-a mizat mai mult pe intinerirea lotului A, au fost pastrati in prim-plan arbitri care au avut mari probleme de imagine.
Astfel, Sorin Corpodean (la 42 de ani, recuzat deja de Steaua si Rapid, plus retrogradarea in grupa a III-a valorica a FIFA, acesta nu prea mai are unde sa progreseze), Tiberiu Lajos (40 de ani, cunoscut ca apropiat al fostilor capi ai "Cooperativei) si Ionica Serea (37 de ani, exclus din arbitraj acum doi ani, reprimit apoi la ligile inferioare) - nume care au "macelarit" zeci de meciuri, sau Marius Avram (fiul lui Vasile Avram, recent autosuspendat din CCA), Andrei Ionita, Ionel Ivan, Istvan Kovacs, Aurelian Bogaciu si Radu Petrescu - toti fara experienta sunt cei stabiliti de cuplul Sandu-Lupescu sa oficieze in cea mai importanta editie a Ligii I, una la finalul careia campioana va accede direct in grupele UEFA Champions League (locul doi merge in ultimul tur preliminar, alte patru echipe - locurile 3, 4, 5 si castigatoarea Cupei Romaniei intra direct in turul I al Cupei UEFA).
Martis si D. Burloiu raman in lotul A
In aceeasi sedinta s-a mai anuntat ca patru "centrali" (Marius Bocaneala, Lucian Dan, Robert Dumitru si Marius Martis) au fost retrogradati in lotul B, urmand ca, dupa un an, in functie de prestatiile lor, sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste. De aceeasi decizie au avut parte si cinci "asistenti" (Florin Buzarnescu, Costin Florescu, Bogdan Medrea, Iulian Radu si Claudiu Tripa). Numai ca, la doar o zi dupa acest anunt, tot pe site-ul oficial al FRF apare o modificare, conform careia "centralul" M. Martis ramane in lotul A, cu conditia clarificarii cazierului judiciar, acelasi lucru fiind valabil si pentru "asistentul" Daniel Burloiu, initial netrecut pe lista lotului A!
Craciunescu si Igna in somaj
O alta "buba" a FRF este neincluderea pe lista observatorilor a doua nume grele: Ion Craciunescu si Ioan Igna. Ca cei doi, mai ales valceanul, nu sunt pe placul lui Mircea Sandu, se stie, dar de aici si pana la a te lipsi de experienta si valoarea lor este cale lunga. In schimb, o initiativa laudabila, aceea de cooptare in corpul de observatori a unor fosti internationali, tinde sa devina mai mult o compensatie pentru performantele acestora. Rodion Camataru, Cristian Dulca, Daniel Prodan, Florin Prunea si Ioan Timofte cunosc, cu sigurnata, mult fotbal, dar nici macar ei nu stiu cat de mult se pricep la arbitraj! In plus, fosti arbitri de pluton au ajuns fara probleme observatori la nivelul Ligii I, in timp ce Igna si Craciunescu au ramas pe dinafara doar din cauza orgoliilor nemasurate ale lui Sandu si Lupescu.
n Marius GHERGHE 
A r h i v a
  "Poli" va fi amendata cu 200.000 de lei    1 comentariu
  Sperante pentru grupele Ligii Campionilor    
  Stiri pe scurt    
  Chivu poate ramane la Roma    
  Tamas a scapat de Moscova    
  Mutu aparat de AFAN la FIFPro    
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu se ieftineste nimic? (3134 afisari)
 Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii (2562 afisari)
 Intelectualii si puterea (1969 afisari)
 Presedintele Basescu si placerea lui cu intelectualii (1908 afisari)
 Tudor Eliad a trecut in lumea celor drepti (1459 afisari)
 A treia alerta terorista la Londra (134 afisari)
 Rachetele iraniene pot lovi teritoriul Romaniei (76 afisari)
 Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA (54 afisari)
 Adolescentii, victime ale violentei online (50 afisari)
 Presedintele autosuspendat al Israelului, Moshe Katsav, a demisionat oficial (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01092 sec.