Ziua Logo
  Nr. 3964 de luni, 25 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu respinge santajul energetic
-- Presedintele rus Vladimir Putin a solicitat la Zagreb increderea tarilor din Balcani
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Summitul privind energia, de la Zagreb, la care participa si omologul sau rus Vladimir Putin, ca Romania nu va accepta niciodata ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica, transmite Mediafax. "Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica", a spus Basescu.
Seful statului a mentionat ca mesajul principal al interventiei sale este ca Romania considera ca solutia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei piete integrate la nivel regional, in care producatorii de energie sa actioneze conform principiilor liberei concurente, iar beneficiarii sa poata opta pentru cele mai bune servicii. La summitul privind energia in Europa de Sud-Est, de la Zagreb, au participat presedintii Croatiei, Federatiei Ruse, Albaniei, Republicii Bosnia si Hertegovina, Bulgariei, Republicii Muntenegru, Macedoniei, Romaniei, Serbiei.
Bursa regionala de energie
"Romania sprijina promovarea proiectelor de infrastructura destinate sa deschida noi rute de transport si sa contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare", a spus Traian Basescu. El a adaugat ca securitatea energetica a regiunii, dar si a Europei in ansamblu depind de modul in care statele din aceasta zona vor intelege sa promoveze cooperarea cu marii furnizori de energie in cadrul reglementat de normele liberei concurente.
"Acest cadru trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Federatia rusa. Principiile transparentei, reciprocitatii si nediscriminarii in tranzactionarea energiei trebuie sa stea la baza parteneriatelor noastre", a spus Basescu.
Presedintele Basescu a mai declarat la Summitul privind energia in Europa de Sud-Est, de la Zagreb, ca un obiectiv prioritar al Romaniei este constituirea bursei regionale de energie. In discursul sau, seful statului a amintit ca Romania colaboreaza cu tarile din regiune in vederea constituirii unei piete regionale de energie in sud-estul Europei. "In acest context, data fiind pozitia avansata pe care Romania o detine printre tarile din regiune, in domeniul reformei sectorului energetic si dezvoltarii pietei de energie, constituirea bursei regionale de energie in Romania, este un obiectiv prioritar al tarii noastre", a declarat Traian Basescu.
Presedintele rus Vladimir Putin a pledat ieri, in cadrul summitului asupra energiei in Europa de Sud-Est pentru intarirea increderii intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice comune, informeaza Rompres. "Suntem convinsi ca pentru aprofundarea contactelor noastre in sectorul energetic, trebuie sa intarim increderea reciproca. Aceasta presupune transparenta, respectul legilor si absenta oricarei discriminari in deschiderea pietelor", a declarat liderul de la Kremlin in discursul sau rostit in cadrul summitului din Capitala croata, potrivit agentiilor de presa ruse.
El a descris concernul rus Gazprom ca "principala companie" implicata in cooperarea cu tarile din Balcani, care, pe langa, furnizarea de gaze naturale, participa si la constructia de infrastructuri. Presedintele rus a facut referire, de asemenea, la semnarea, anuntata sambata, la Roma, a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom asupra construirii unui gazoduct de 900 km intre Rusia si Europa. Gazoductul, denumit South Stream, va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va desparti in doua ramuri, una care va merge in Austria, prin Romania si Ungaria, si alta care va merge catre Grecia, apoi catre Otrante, in sudul Italiei.
Autostrada Marii Negre la Istanbul
Sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) se reunesc azi la Istanbul, pentru a discuta o serie de proiecte de dezvoltare a relatiilor socio-economice intre tarile din regiunea Marii Negre. Summit-ul coincide cu aniversarea a 15 ani de la infiintarea acestei structuri de cooperare regionala.
Printre liderii care vor participa la acest summit aniversar, care se va desfasura la Palatul Ciragan, se numara presedintele Rusiei, Vladimir Putin, presedintele Ucrainei, Victor Yuschenko, presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, primul-ministru al Greciei, Kostas Karamanlis, alaturi de presedintele tarii gazda (Turcia), Ahmet Necdet Sezer.
Potrivit informatiilor aparute in presa turca, printre subiectele care vor fi discutate in summitul de la Istanbul exista doua proiecte care vor beneficia de o atentie speciala. Primul este proiectul autostrazii Marii Negre, pentru care ministrii de Externe din OCEMN au parafat un memorandum de intelegere la conferinta ministeriala de la Belgrad, din luna aprilie a acestui an. Autostrada, care va inconjura Marea Neagra, va avea o lungime de circa 7250 de kilometri, urmand sa lege sapte tari: Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania si Bulgaria. Un al doilea proiect vizeaza dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre, prin constructia de terminale de incarcare/descarcare.
George Damian 
 Afisari: 3244  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Putin ne-a scos de pe harta!   de Romanca
Bun, pe cel energetic il respinge Basescu, dar pe cel politic il respinge sau ba, haaaa?   de Huhu extraterestrul
base   de moga
Treziti-va din betie !!   de Aladin
E timpul ca armata rusa eliberatoare   de PANTAGRUEL
Tak zakalialas stali !   de Arogantu'
arde gazul   de Viorica Ianc
Care libera concurenta ?   de Socrate
Inghenuncheaza !   de Rhodos
Apicultura va lua un ritm de dezvoltare in Romania urias. Albinele vor avea drepturi scrise   de ionion
E bine de retinut   de Adrian v.D.
Consultant   de naidin
In Romania se scumpesc terenurile care includ si caderi de apa- oamenii se gandesc   de ionion
Romance si romani , conservati seul de capra si din sfoara buna fabricati-va fitile   de ionion
unirea face puterea   de cosor ion
Gura bate fundul ! Asta a facut preaiubitul.   de Raquel
Base te joci cu focul   de Tyranosaurusrex
Basescu Declara   de BULA-NESCU
Duzina de opaitzuri vindem cu 1,50 RON - La mare cantitate facem reduceri de pana la 50%.   de ionion
sint convins ca....   de geek-a-contra
Pai cand stai la soare..   de Radu Dragan
"Conducta se va desparti in doua ramuri"...   de cotrofelnitza
   de Arogantu'
A r h i v a
  Nevasta aspirator    9 comentarii
  Uniunea schioapa    6 comentarii
  Atac la icoanele din gradinite    10 comentarii
  Ali Chimicul, condamnat la moarte    2 comentarii
  Rascoala medicilor din estul Europei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prostia-i la putere! (4714 afisari)
 Nevasta aspirator (3311 afisari)
 Basescu respinge santajul energetic (3244 afisari)
 Ucisa de urs (2619 afisari)
 Evadare din Auschwitz (2193 afisari)
 Elwood este cel mai urat caine din lume (853 afisari)
 Jurnalul Regelui Carol I (283 afisari)
 Hagi: Am semnat pe trei ani cu Steaua (119 afisari)
 Motiunea PD pe Sanatate respinsa cu 150 voturi "impotriva" (110 afisari)
 Basescu il intalneste iar pe Putin, la Istanbul (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01268 sec.