Ziua Logo
  Nr. 3960 de miercuri, 20 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Rasputin ucis de britanici
-- Asasinarea lui Grigori Rasputin, controversatul mistic siberian, a fost ordonata de Guvernul britanic care dorea debarcarea Tarului Nicolae al II-lea si aducerea pe tronul Rusiei a unui conducator anglofil homosexual. Aceasta ipoteza socanta a fost avansata de o carte si un film, recent lansate in Rusia.
De-a lungul timpului, asasinarea in 1916 a celui care a avut o mare influenta asupra familiei ultimului tar rus a constituit o sursa de nenumarate speculatii si legende. Conform povestilor vremii, Rasputin a fost extrem de greu de doborat. A supravietuit otravirii cu cianura, gloantelor, pentru ca in cele din urma sa-si gaseasca sfarsitul in apele inghetate ale raului Neva, din Sankt Petersburg.
Relatari despre implicarea Marii Britanii in acest asasinat au aparut pentru prima data in urma cu trei ani, cand Richard Cullen, fost ofiter al Scotland Yard, si istoricul Andrew Cook au ajuns la concluzia ca Rasputin ar fi fost impuscat de catre Oswald Rayner, spion britanic, devenit ulterior corespodentul ziarului "Daily Telegraph" la Helsinki. Conform acestora, guvernul britanic credea ca Rasputin se foloseste de influenta pe care o are asupra familiei Tarului pentru a determina semnarea unui armistitiu intre Rusia si Germania. Existau, de asemenea, temeri ca antipatia lui Rasputin ar putea grabi declansarea unei revolutii populare care ar scoate Rusia din razboi.
Ultima dintre teoriile legate de asasinarea lui Rasputin apartine scriitorului rus Alexander Lebedev care vine cu o varianta si mai senzationla: in spatele acestei crime s-a aflat chiar premierul liberal de la acea vreme al Marii Britanii, David Lloyd George. Conform lui Lebedev, Lloyd George a decis sa-l elimine pe Tar dupa ce englezii, francezii si aliatii acestora au fost infranti la Gallipoli, pe 15 decembrie 1915, intr-o campanie menita sa slabeasca fortele Rusiei, si nu pe cele ale Imperiului Otoman. "Fortele anglo-franceze au atacat fara sa informeze Rusia. Era clar ca doreau sa-i indeparteze pe rusi de la Marea Neagra, zona care le permitea aliatilor sa controleze zona de sud a Balcanilor", spune Lebedev.
Odata cu esecul campaniei din stramtoarea Dardanele, Lloyd George se temea ca Rusia si-ar fi consolidat pozitia in regiune, dupa razboi.
Afland ca popularitatea Tarului Nicolae al II-lea se prabusea, premierul a pus la punct un plan menit sa-i asigure drumul spre tron Printului Dmitri, varul tarului si anglofil convins. Atunci a intrat in scena Rasputin, care reusise s-o convinga pe tarina Alexandra ca-l poate vindeca de hemofilie pe mezinul familiei, printul Alexei.
La ordinele britanicilor, iubitul homosexual al printului Dmitri, printul Felix Iusupov, a fost insarcinat cu atragerea lui Rasputin in locuinta sa, unde urma sa-i ordone s-o convinga pe tarina ca este mai bine pentru ei ca Tarul Nicolae sa renunte le tron. Cu toate ca a fost supus la tortura, Rasputin a refuzat. In acel moment, complotistii au fost nevoiti sa recurga la planul B. Britanicii sperau ca, odata Rasputin rapus, familia regala va fi mai usor de influentat, mai ales ca se presupunea ca micutul Alexei ar fi murit in lipsa misticului siberian.
"Rasputin mi-a salvat viata"
Rusii sunt atat de fascinati de imprejurarile asasinarii lui Rasputin si de varianta implicarii Marii Britanii, incat cartea lui Lebedev se vinde ca painea calda. Bineinteles, cartea este urmata de o pelicula in realizarea careia s-a implicat insusi patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Alexei al II-lea. El a fost de acord sa acorde, pentru prima data in istorie, o dispensa speciala preotului Ivan Okhlobistin, cel care il interpreteaza chiar pe Rasputin.
Insa Okhlobistin nu este un preot ortodox obisnuit, nu este conservator si nici macar nu are barba "traditionala". Pasionat de sepcile de baseball si ochelarii de soare de firma, preotul are ambele brate pline de tatuaje. Toate aceste amanunte l-ar putea face incompatibil cu rolul lui Rasputin, insa el are totusi un avantaj incontestabil: inainte sa fie hirotonisit in 2001, Okhlobistin a fost actor profesionist, si inca unul talentat.
In ceea ce-l priveste pe adevaratul Rasputin, chiar daca este vazut in Vest mai degraba ca un personaj sinistru si manipulator, in Rusia el este mult mai popular, fiind chiar venerat de unii rusi care ii recunosc asa-zisele miracole.
Exista chiar si o campanie in Biserica Ortodoxa, nesprijinita deschis de catre patriarh, care doreste canonizarea lui Rasputin.
Preotul Ivan Okhlobistin nu este de acord insa cu acest proiect: "a fost o persoana daruita, altruista, avea fara indoiala capacitati de vindecare, era un clarvazator care avea capacitatea de a vedea in viitor - dar cu toate acestea era un om obisnuit". Poate un om obisnuit, insa un barbat ale carui puteri sunt pomenite chiar si in secolul XXI, mai completeaza acelasi Okhlobistin care este de parere ca Rasputin i-a salvat viata pe timpul filmarilor. "Traversam strada si am trecut chiar prin fata unui tramvai pe care pur si simplu nu l-am vazut... insa imediat am auzit o voce de bariton care mi-a strigat <<Ivan, ai grija>>.... cred ca era el, Rasputin".
n
Camelia CIOBANU, Monica BICA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Acest articol nu este un articol , dar un scandal .   de ionion
Hm!...   de alamar
A r h i v a
  Cea mai celebra tinuta din filme    
  Tur virtual al buncarului lui Hitler    2 comentarii
  Cuptor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu nu poate. Si da vina pe Moscova (3171 afisari)
 Rasputin ucis de britanici (2817 afisari)
 Mitocanul de la malul marii (2238 afisari)
 Pasajul ingropat (2219 afisari)
 Tur virtual al buncarului lui Hitler (2155 afisari)
 Iliescu a scapat (379 afisari)
 Demisionar de la Cotroceni pentru o restanta (245 afisari)
 Sarko a baut numai ceai la intalnirea cu Putin (129 afisari)
 Avantaj PNL: PSD ar fi promis sa nu introduca motiune de cenzura (73 afisari)
 Partidele l-au lasat pe premier sa stabileasca data euroalegerilor (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01115 sec.