Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Spiegel Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung si Die Welt relateaza despre situatia a 60 de muncitori romani care culeg capsuni, timp de 13 ore pe zi, pentru 1,33 de euro pe ora
Sclavi romani pentru un politist german
-- Romanii care lucreaza ilegal pe o plantatie de capsuni din Germania muncesc in conditii de sclavi, pentru un euro pe ora, pentru un proprietar care este politist, relateaza Spiegel Online.
Informatia a aparut si in Frankfurter Allgemeine Zeitung si in Die Welt. Autoritatile vamale germane au efectuat, joi noapte, un raid pe o plantatie de capsuni din satul Oberndorf din sudul Germaniei si au descoperit aproape 60 de muncitori romani care traiau in conditii mizere. Proprietarul fermei ii trata pe angajati ca pe niste sclavi, platindu-i cu 1,33 euro pe ora, acestia trebuind sa lucreze 13 ore pe zi, in camp. Se pare ca proprietarul fermei este un politist, desi se afla intr-o vacanta extinsa din anul 2003. Autoritatile il cauta in prezent pe barbat, care a mai fost amendat pentru angajari ilegale, in august 2006.
Patru oameni in noua metri patrati
In cazul de fata, barbatul este banuit de "trafic uman in scopul exploatarii muncitorilor", a relatat un purtator de cuvant al Biroului de Procurori din Augsburg. Cei 60 de muncitori romani gasiti de investigatori erau cazati in containere supraincalzite, iar alti 50 de romani au parasit deja plantatia. Containerele ar fi fost obtinute dintr-o tabara de persoane care cauta azil. Patru muncitori au fost cazati intr-un spatiu minuscul de numai noua metri patrati.
Autoritatile au spus ca acolo unde stateau romanii nu exista nici un loc de depozitare a gunoiului si erau foarte putine toalete. Barbatii nu primeau apa sau mancare, iar sume de bani erau retinute din salariile lor pentru a plati pentru conditiile sordide in care traiau.
Oficialitatile au fost avertizate de locuitorii satului Oberndorf, dupa ce muncitorii au inceput sa ceara de mancare. "Trebuie sa va imaginati cum a decurs totul. Ei (n.r. - romanii) erau trimisi pe camp dupa ce muncitorii polonezi incepusera deja sa culeaga", a explicat un purtator de cuvant al autoritatilor vamale.
Acest lucru inseamna ca romanii nu au putut culege decat putine capsuni pe parcursul celor 13 ore de munca zilnica. (C.S.)
Ambasada Romaniei habar n-are
Contactata telefonic, Ambasada Romaniei la Berlin, condusa de Bogdan Mazuru nu ne-a putut oferi mai multe informatii legate de situatia romanilor exploatati la ferma din sudul Germaniei, pe motiv ca nu cunoaste acest caz, dar ne-a indrumat catre Consulatul general al Romaniei de la M�nchen, care are competenta teritoriala a zonei respective. Aici, in absenta unor oficiali ai Romaniei, singura informatie pe care am primit-o a venit din partea unui reprezentant al pazei Consulatului si care ne-a indrumat catre autoritatile de la Bucuresti, mai precis catre Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit celui care asigura paza Consulatului roman la M�nchen in timpul weekendului, consulul roman ar fi furnizat toate datele legate de acest caz purtatorului de cuvant al MAE, Ilie Banica. Probabil tot din cauza de weekend, nici acesta din urma nu a putut fi gasit, abonatul avand telefonul lasat pe cutia postala. (C.S.)
 Afisari: 1797  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
To : Liviu2002j   de alamar
La judecata zilei: "Sunteti de o nesimtire incredibila"   de Lefter Popescu
Nu era o plantatie de capsuni dar o baza de antrenamente Stasi pentru viitorii securisti   de ionion
Ca la biznizurile de babe   de Olga Khan
Romanii care lucreaza ilegal pe o plantatie de capsuni din Germania muncesc in conditii de sclavi   de ionescu
O multime de oameni.   de Atamild
Noi ajungem in capitalism prin sclavagism ! Daca vom ajunge vreodata ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Secretul lui Macovei    13 comentarii
  Dosarele revolutiei si ale mineriadei la rascruce    3 comentarii
  PIN cauta UDMR la "fundatii-bidon"    3 comentarii
  Blana lui Grivei si votca, la Strasbourg    
  Cioroianu a promis ca demisioneaza daca presa a avut dreptate    7 comentarii
  Omorati de vreme    
  PC cere sesiune extraordinara pentru vot uninominal    2 comentarii
  Musonul intarziat    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01070 sec.