Ziua Logo
  Nr. 3957 de sambata, 16 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Gaza si esecul international
Ileana CORNEA 
-- Miscarea Hamas a preluat controlul, in cursul noptii de joi spre vineri, asupra intregului teritoriu al Fasiei Gaza, dupa ce a dispersat fortele loiale lui Mahmud Abbas. Acesta si-a justificat demiterea Guvernului islamist prin invocarea unei tentative puciste.
Ce le mai lipsea palestinienilor dupa confruntarile cu Israelul, razboiul fratricid - intre Hamas-ul sef la guvernare si Fatah-ul presedintelui Mahmud Abbas -, plus saracia lucie in care traieste majoritatea populatiei? Le mai lipsea o criza guvernamentala. Acum, o au. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a demis, in urma cu doua zile, Guvernul - chipurile - de unitate nationala, dar dominat de Hamas. Abbas a proclamat stare de urgenta in teritoriile palestiniene, invocand o "lovitura de stat militara" in Fasia Gaza, unde Hamas este la un pas de a prelua controlul. In decretele citite de secretarul general al Presedintiei palestiniene, Tayeb Abdelrahim, Abbas a anuntat "demiterea premierului Ismail Haniyeh", premier ales din partea Hamas, si "instaurarea starii de urgenta pe intreg teritoriul Autoritatii Palestiniene". Premierul Haniyeh a calificat drept "precipitate" deciziile lui Abbas, insa a asigurat ca miscarea sa nu are intentia sa proclame "un stat" in Fasia Gaza. Desi este un aspect arhicunoscut, nu strica nimanui daca se reaminteste faptul ca miscarea Hamas este inclusa pe lista organizatiilor teroriste de catre Israel, SUA, si, dupa indelungate si dificile negocieri, de catre UE. Abbas a anuntat infiintarea unui "Guvern de urgenta" care sa se ocupe de aplicarea "dispozitiilor si recomandarilor legate de starea de urgenta".
Abbas a decis sa convoace alegeri generale anticipate in teritoriile palestiniene "imediat ce situatia va permite acest lucru", sa consulte poporul, care trebuie sa aiba "primul si ultimul cuvant" si care este sursa tuturor puterilor. Presedintele Autoritatii Palestiniene a convocat si o reuniune de urgenta a Consiliului Central al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (CCOEP), o institutie formata din 130 de membri, avand misiunea de a adopta decizii capitale la nivel central. Masurile decise de Abbas i-au fost recomandate de CCOEP in cadrul unei reuniuni de urgenta, pe care acesta a prezidat-o la Ramallah.
Palestinienii, pe langa alte carente, nu au parte nici de o Constitutie (desi, la debandada actuala din teritorii, nu le-ar prinde rau deloc), se ghideaza dupa un cod ce ii acorda presedintelui Autoritatii dreptul de a demite Guvernul si de a numi, pentru o perioada de o luna, cu posibilitate de reinnoire o singura data, un Cabinet de urgenta fara obligativitatea, pentru acest organism, de a obtine acordul Parlamentului.
Miscarea Hamas a preluat controlul, in cursul noptii de joi spre vineri, asupra intregului teritoriu al Fasiei Gaza, dupa ce a dispersat fortele loiale lui Mahmud Abbas. Acesta si-a justificat demiterea Guvernului islamist prin invocarea unei tentative puciste.
Confruntarile dintre Hamas si serviciile de securitate loiale miscarii Fatah s-au repercutat asupra celor cu adevarat nevinovati si in afara meschinelor jocuri politice: poporul. Incepand din 7 iunie si pana ieri, au murit, pe fondul frictiunilor politice, 113 persoane. Nevinovate. Dupa cum era de asteptat, purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri, a respins anunturile lui Abbas, calificandu-le drept lipsite de "valoare practica". De parca s-ar putea vorbi de o "valoare practica" atunci cand oamenii mor pe capete.
Desigur, fratele cel mare al Israelului, puterea puterilor lumii, Statele Unite, au reactionat in modul cel mai prompt. Casa Alba si-a exprimat "profunda ingrijorare" in privinta confruntarilor din teritorii. Nici Europa nu sta foarte linistita. Comisia Europeana a cerut un "armistitiu umanitar". Usor de zis, greu de facut. Sa ne amintim doar de "Foaia de parcurs", document nascut mort, dupa ce toate marile puteri anuntasera nasterea sa cu surle si trambite.
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
roy   de Katty
Haideti bre sa facem si al 100 lea comentariu., fratilor, dageaba va bateti si omoriti reciproc, n-a   de Huhu extraterestrul
Da' de ce esec international?   de Mache
Matildo tu spuneai ca marin2 este Primar la Kabul ? Dar el nu-i roman ! nu mai inteleg   de ionion
De maine toate programele TV vor da secvente tot programul din viata si activitatea   de ionion
Basescu i-ar s-a ratoit azi la reporteri...   de Katty
ciupercuta-n 'trun picior   de Phil
Bre care vreti sa serviti, luati de colea un pahar de vin Muscat Ottonel, o bere belgiana fabricata   de Huhu extraterestrul
Revulusion=revolutie in limba turca, te apuca risu'. Bre care vreti sa serviti, luati de colea un   de Huhu extraterestrul
In curand in regiune va fi o liniste ca si musca se va auzi cum bazaie !   de ionion
Hamas   de Giuseppe Cocos
Nu spun ca...   de Roxana
ce nu prea stiu romanii   de marin2
Fatah si hamas   de Adrian v.D.
Gaza si poza   de Ion Caramache
Curata "dispersare"!   de roy
Pentru doamna Ileana Cornea cu dedicatie   de Radu Dragan
I-auzi Zen, nu-s evreii asa de rai...   de evreu mandru din israel
Datorita mizeriei in care traiesc, datorita insuficientei pregatiri intelectuale si in special   de ionion
Partile beligerante din razboiul acesta sunt numai niste marionete trase de sforiciele   de ionion
DAU CURSURI DE BRAS SI CRAWL cu lectie gratuita de plutire pe spate. MARE REDUCERE Pt. GAZA   de cercetas
Iar morti,iar copii ucisi, iar atacuri sinucigase si ucigase   de Atamild
In recreatia mare.   de Aladin
Ilean-0   de nellu
Lasa-i bre sa sa bata pina le-o veni mintea la cap, doi se bat si al treilea, Israelul cistiga pace!   de Huhu extraterestrul
Patineaza Ilenutzaaaaaa...........................   de Mos Grigore
A r h i v a
  Trei, doi, unu. Americani, votati!    2006-11-04
  Cuba intre doua revolutii    2006-08-04
  Libanul arde si Condoleezza canta la pian    2006-07-29
  Liban - 10 zile si 10 nopti    2006-07-22
  Gaza-Liban, conflicte la indigo    2006-07-17
 Top afisari / comentarii 
 Popor de sinucigasi (3275 afisari)
 Regele Tarii de Foc (2640 afisari)
 Rusia - SUA: O noua cursa nucleara? (2281 afisari)
 Joaca tare (2008 afisari)
 "Scoala ardeleana" (2004 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24123 sec.