Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Regii asfaltului prinsi la furat
-- Firmele care reabiliteaza Soseaua Colentina au dosit materiale care ar fi trebuit sa se regaseasca in lucrarea contractata * Lipsa acestora va duce la degradarea asfaltului in maximum un an
Inspectorii Primariei Sectorului 2 au scos la iveala, in urma unui control care viza intarzierile in executarea lucrarilor pe Soseaua Colentina, grave incalcari ale procesului tehnologic in reabiliterea infrastructurii. Specialistii de la Disciplina in Constructii au constatat ca, in lucrare, lipsea stratul de geotextil care ar fi trebuit sa protejeze asfaltul de infiltratiile de apa, si ca, in locul unui anume tip de pietris care ar fi trebuit sa se regaseasca in infrastructura, era folosit un altul. De asemenea, traversele de tramvai ar trebui sa fie amplasate pe o piatra sparta, nu pe una rotunjita, cum este cea de rau folosita in lucrare, pentru a da sinelor o anumita elasticitate si o capacitate de a sustine sarcina. Nici acest lucru nu se regaseste.
"In ceea ce priveste calitatea exista o intreaga lege: Legea 10/95 privind calitatea de care se ocupa Inspectoratul de Stat in Constructii. Mai mult, Primaria Capitalei a angajat diriginti atestati, asa cum spune Legea 10 ca sa urmareasca calitatea, la fiecare stadiu de executie. Rezultatul? Sa lipseasca stratul geotextil? Acolo se infiltreaza apa. Apa asta ingheata iarna, isi mareste volumul, apoi se dezgheata si se creeaza cavitati. Iar structura se taseaza si tramvaiul merge in hopuri. Geotextilul are rolul de a prelua apa, de a duce pe niste drenuri stanga - dreapta si a o canaliza", ne-a declarat Aurel Mocanu, director adjunct al Directiei Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Sectorului 2. "Contractul nu ne este accesibil - nu suntem parte contractanta si nu nu avem acces la el - este o chestiune privata intre Primaria Capitalei si consortiul de firme care au castigat proiectul. Noi am avut acces doar la proiect si am comparat proiectul cu realitatea", a adaugat acesta. Mai mult, spune Mocanu, Primaria Sectorului 2 a vrut sa ia legatura cu firma Max Bogl - una dintre societatile contractante, dar cautand la Registrul Comertului a aflat ca sediul acesteia este expirat. "Firma Bogl este o facatura de SRL intre niste nemti, italieni si CCCF - Centrala Constructii Cai Ferate care - de fapt - este partea serioasa, care detine constructori, specialisti, probabil celelalte sunt cu finantarea, cu managementul", ne-a explicat Mocanu.
Acesta sustine ca de fapt nu exista un plan coordonator: "Nu se poate ca doi sa sape, doi sa incarce si doi sa descarce. E ca la casa de nebuni acolo. Unul vine si face partea carosabila si cel de la Bogl se trezeste ca a uitat sa bage niste cabluri de transport al energiei pentru tramvai transversal peste sosea. Si dupa ce primul a turnat frumos stratul de asfalt vine celalalt si il sparge. Acolo, in foarte scurt timp, se va citi acea adancitura".
Furt si inselaciune
Cele trei firme care au castigat licitatia pentru proiectul "Modernizare sistem rutier si linie de tramvai - Soseaua Colentina" sunt SC Eurovia Costruct International SRL, Max Bogl - Astaldi - CCCF -J.V. Asocierea SRL si SC SWIETELSKY - Constructii Feroviare SRL. Interesant este ca, pana in momentul de fata, acest consortiu de firme nu a fost amendat pentru neregulile de la lucrarea de pe Soseaua Colentina. Cele trei firme au primit in schimb amenzi pentru faptul ca nu curata zona lasand in urma lor mormane de gunoi. Reprezentantii Primariei Sectorului 2 sustin ca nu pot sanctiona cele trei societati intrucat contractul a fost incheiat de Primaria Capitalei. Institutie care pana in prezent nu pare a fi deranjata de ceea ce se intampla pe Soseaua Colentina. Pana cand cineva va lua vreo masura, consortiul care lucreaza in zona va continua sa isi faca treaba defectuos si sa castige sume consistente de pe urma economisirii materialelor care ar fi trebuit sa se regaseasca in infrastructura. In mod normal, contractul cu cele trei firme ar fi trebuit reziliat de mult timp, iar autorizatiile acestora ridicate. De asemenea, reprezentantii societatilor ar fi trebuit sa fie anchetati pentru furt si inselaciune.
Primaria Capitalei nu-si face treaba
O alta problema este aceea ca Primaria Capitalei nu urmareste modul in care se desfasoara executia lucrarilor, desi are aceasta obligatie. Aceasta este sarcina dirigintilor de santier, care trebuie sa ia sistematic probe de la locul in care se executa lucrarile, sa le duca la laboratorul atestat care sa stabileasca apoi daca acestea sunt in parametri legali. In mod normal, trebuia incheiat un act intre executant, proiectant si dirigintele de santier - la fiecare stadiu de executie -, act in care se noteaza conformitatea realitatii din teren cu parametrii din proiect. Nimic din toate aceste lucruri nu s-a facut.
Interesant este ca in costul investitiei sunt incluse si cheltuielile pentru munca prestata de dirigintele de santier. Iata insa ca acesti bani se duc pe apa sambetei, dirigintele de santier nefiind vazut la fata locului asa cum ne-au declarat chiar reprezentantii Directiei Disciplina in Constructiii de la Sectorul 2.
Nepasarea Primariei Capitalei poate constitui chiar una dintre cauzele care au dus la efectuarea necorespunzatoare a lucrarilor de pe Soseaua Colentina.
Pagina realizata de Gilda POPA 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
De 17 ani ...   de Arogantu'
Vai de capul lor intreprinderi !   de Logic
Cum puteti spune asa ceva ?   de Shadow
Si in timpul asta cineva care isi face o magazie sau un gard este verificat la sange !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Papagalul    47 comentarii
  Abuz DNA la Curtea de Conturi    1 comentariu
  Pretul suspendarii    6 comentarii
  Eminescu al nimanui    4 comentarii
  Trusturile media straine nu au adus si libertatea presei in Romania    1 comentariu
  Un cavou pentru un vot    2 comentarii
  Vipera de aur    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01157 sec.