Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Dispute in privinta retrocedarii Branului
Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, cel care in mai 2006 a semnat dispozitia de restituire a Branului, a declarat ca Ministerul Culturii si Cultelor a negociat cu familia de Habsburg si a analizat toata documentatia pe baza careia s-a retrocedat "in conditii legale" castelul.
Deputatul Dumitru Puchianu declara marti ca actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de nulitate absoluta, intrucat retrocedarea s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale si constitutionale.
Pe de alta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a prezentat ieri pozitia MCC pentru a face "anumite corectii si o buna informare a opiniei publice" asupra afirmatiilor lui Dumitru Puchianu cu privire la retrocedarea Castelului Bran. "Directia Muzeului Bran este cea care a facut demersul de restituire a castelului. Hotararea a fost luata in urma consultarii cu Autoritatea Nationala pentru restituirea Proprietatii, care a stabilit ca singura institutie abilitata sa solutioneze cererea de restituire in natura a domeniului Bran este Muzeul Bran. Actul de restituire este semnat de directorul institutiei, el poarta toate continuarile posibile din punct de vedere legal. Dar asta nu s-a facut din dorinta noastra de a ne fi eschivat la ora aceea, pentru ca retrocedarea s-a facut absolut corect", a declarat Adrian Iorgulescu.
MCC a negociat
Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, sustine ca a semnat dispozitia de restituire a Branului, insa o comisie din MCC a negociat cu reprezentantii lui Dominic de Habsburg si a analizat documentele care au dus la retrocedarea castelului. "Am semnat decizia de restituire a Castelului Bran in urma unei corespondente cu Ministerul Culturii si Cultelor si cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii. A nu se intelege ca am semnat de capul meu documentul. Ministrul Culturii, domnul Adrian Iorgulescu, a semnat la randul sau acordul privind functionarea Muzeului Bran in urmatorii trei ani, in care se recunostea si retrocedarea Castelului", a spus Narcis Dorin Ion, citat de Mediafax. "Eu am semnat decizia de restituire pentru ca sunt administratorul Muzeului, insa la nivelul MCC s-a constituit o comisie de juristi si specialisti, condusa de Ioan Onisei (fost secretar de stat in MCC din partea PD, in prezent membru al CNA, n.r.), care a negociat cu avocatii familiei de Habsburg, au vazut toata documentatia", a mai spus Narcis Dorin Ion.
Trimis Curtii Constitutionale
Deputatul PD Dumitru Puchianu a declarat ca raportul Comisiei parlamentare pentru analiza modului in care s-a facut retrocedarea Castelului Bran va fi inaintat Curtii Constitutionale, iar Guvernul va trebui sa anuleze in Justitie titlul de proprietate al lui Dominic de Habsburg.
"Raportul va pleca la Curtea Constitutionala, iar Guvernul va trebui sa anuleze in Justitie titlul de proprietate al lui Dominic de Habsburg, care a fost eliberat ilegal. Camera Deputatilor va adopta o hotarare care sa responsabilizeze institutiile si persoanele implicate, iar aceste institutii vor trebui sa raspunda pana la sfarsitul lui septembrie in privinta masurilor luate", a declarat Puchianu, citat de Mediafax, care este coordonatorul Comisiei parlamentare pentru castel. (B.C.G.)
Guvernul a avut rol de autoritate executiva
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in cazul retrocedarii Castelului Bran, Guvernul a jucat rol de autoritate executiva, care nu a facut altceva decat sa puna in aplicare o decizie a instantei.
Premierul a spus ca proprietarii de drept ai Castelului Bran si-au castigat in instanta proprietatea asupra imobilului si ca acest domeniu nu a apartinut niciodata statului roman. "Eu, ca prim-ministru al Romaniei de azi, va spun clar ca n-am niciun fel de tresarire cand spun ca trebuie retrocedate fostilor proprietari, bunurile confiscate de comunisti, daca vrem ca intre actiune si vorbe sa existe o concordanta. Castelul Bran nu a fost al statului roman, a fost retrocedat proprietarilor de drept, si-au castigat acest drept in justitia romana, nu e o decizie arbitrara a Guvernului", a spus primul-ministru. (Mediafax)
 Afisari: 357  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cazul INM clasat    1 comentariu
  Plangere la CEDO in dosarul spionilor    
  Politist acuzat de un grav accident rutier    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Teparul din Caracas    3 comentarii
  Ministrul mortii denuntat la DNA    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.