Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Puternica Biserica Ortodoxa"
Dan CIACHIR 
-- Nu stiu daca Reuters este, asa cum sustin multi, cea mai mare agentie de presa din lume. Dar cu siguranta este una dintre cele mai importante. Prestigiul sau este urias. Reuters ne caracteriza zilele trecute Biserica nationala drept una puternica, asumata de popor.
Afirmatia era formulata in contextul opozitiei la exhibitia sodomitilor si gomoreenelor de sambata. Citez: "Homosexualii sunt priviti cu ostilitate, in conditiile in care majoritatea celor 22 de milioane de locuitori ai tarii impartasesc viziunea Bisericii Ortodoxe care considera homosexualitatea un pacat si o boala."
Fraza de mai sus este cat se poate de corecta. S-ar putea adauga pe marginea ei doar atat: Biserica Ortodoxa Romana, constituita din cler si popor, socoteste homosexualitatea "un pacat si o boala" nu de capul Ei, ci intrucat asa o considera Insusi Dumnezeu. Adevar invederat atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Evaluarea homosexualitatii in termeni de "pacat si boala", de catre Biserica, nu face decat sa reflecte fidelitatea Acesteia fata de Creator, perspectiva insusita intocmai si de Biserica Romano-Catolica.
Suntem, pe buna dreptate, sensibili - chiar foarte sensibili - la aprecierile si constatarile care ne privesc, formulate de persoane sau de institutii din strainatate, mai ales cand acestea au o pondere incontestabila: situatia agentiei Reuters. Nu stiu ca dintr-un izvor cu autoritate similara sa ne fi fost calificata drept puternica - economia, probitatea institutionala, viata politica, sau tanara... societate civila. Biserica este puternica datorita continuitatii si specificului Ei organic. Iar puterea ii este de natura spirituala: forta Duhului. Sa multumim lui Dumnezeu pentru aceasta realitate in deplina smerenie si sa ne reamintim de pericopa din Evanghelie in care ni se spune ca defaimatorii nostri sunt binefacatorii nostri.
Sa ne reamintim ca, dupa prabusirea comunismului in Romania, nimic nu a fost defaimat la noi ca Biserica. Biserica in integritatea ei si clerul in totalitatea sa, inclusiv Ierarhia. Nu strainii au facut-o, ci compatriotii nostri, indeosebi intelectualii. Un filosof ne recomanda insistent un Vatican II ortodox tocmai in vremuri in care catolicii il regretau pe al lor, recurgand la marsarierul ecleziologic atat de evident in ultimii ani: in urma cu doua luni Benedict al XVI-lea promulga reintoarcerea la ritul latin, pulverizand astfel masura "reformatoare" adoptata de Paul al VI-lea in 1969. Pentru ca in Biserica "reforma" nu este decat o fereastra deschisa spre schisma, erezie si dezduhovnicire. Intelectualii, pe langa "reforma", ii recomandau Bisericii propriile lor ineptii: "modernizare", "deschidere", "liberalism". Si nu pridideau sa ne injure clerul, episcopii si patriarhii trecuti la cele vesnice. Nu s-a uscat inca noroiul cu care a fost improscata Biserica in capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" din Raportul "Comisiei Tismaneanu", redactat de "expertii" binecredinciosului presedinte Traian Basescu, text in care sunt defaimati atat Patriarhul Justinian cat si parintele Staniloae...
Cum se face ca Biserica aceasta calificata, indeosebi la nivelul clerului, de "colaborationista", "aservita", "securista", corupta, imorala, bolsevizata, este urmata fidel de poporul lui Dumnezeu si perceputa ca puternica?! Sunt atat de idioti si de abrutizati credinciosii care ii alcatuiesc comunitatea de iubire si de credinta?... Daca ne luam dupa realitati, inclusiv dupa evaluarile externe serioase, demni de mila si de crestineasca iertare sunt nefericitii Ei detractori.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Mafia ortodoxa   de Logic
ideologii   de andrii popa
Unde sunt preotii eruditi?   de ida
Toata lumea loveste in Biserica dar cu toate astea   de fernando78
Puternica Biserica Ortodoxa....   de floricel
ratacire   de mirapo
Va multumesc   de aburel
Reformarea bisericii   de invechit
Stie el dl Chiachir ca nu e o boala...   de Liliac
B.O.R. care inainte constituia un pilier al formei statale legale a Regatului Romaniei astazi   de ionion
B.O.R. este deosebit de puternica datorita centrelor nucleice secursito-bolsevice care   de ionion
Articol subiectiv   de marin2
d-le Ciachir, mai stim pe cineva care nu vor sa se reformeze   de Arcturus
Scarbesc pacatul dar iubesc pe pacatos   de cercetas
Cum se face? Pai simplu   de Radu Dragan
Sa se formeze si ei precum Sfantul Anton la scoala Imaculatei Conceptii   de JMJ
Reformele bisericesti se cer pentru a servi cat mai bine populatia si a opri conflictele   de JMJ
"demni de mila si de crestineasca iertare sunt nefericitii Ei detractori."...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Bush, un om cu probleme    9 comentarii
  Stolojan recunoaste valoarea    24 comentarii
  Fenomenul francez    6 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Dresura de intelectuali    2007-06-07
  Cati homosexuali are Rusia?    2007-05-31
  Antidot la feminism    2007-05-28
  Intelectualii au legat cateaua    2007-05-24
  Marian Vanghelie la GDS    2007-05-16
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16294 sec.