Ziua Logo
  Nr. 3954 de miercuri, 13 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Un ochi israelian in cosmos
De peste 24 de ore, un nou satelit israelian, "Ofek 7" inconjoara pamantul, transmitand fotografii si informatii deosebit de pretioase pentru securitatea Israelului. Satelitul a fost lansat cu o racheta intercontinentala de tip "Shavit", cu o propulsie in trei trepte. Satelitul, cu o greutate de 300 kg, si o lungime de 2,3 metri, inconjoara pamantul la fiecare ora si jumatate, la o inaltime intre 311-600 km. Durata vietii satelitului e de patru ani, dar daca nu va fi deteriorat de meteoriti sau nu va suferi deranjamente tehnice, va supravietui inca doi ani. "Ochiul" satelitului surprinde de la 500 km departare, obiective de pe pamant, chiar de marimea de 0,7 metri. "Ofek -7" este cel mai sofisticat satelit de spionaj lansat de Israel, dar trebuie amintit ca in stratosfera, "circula" in prezent si alti sateliti israelieni, intre care, "Ofek-5" isi indeplineste misiunile din mai 2002. (Tesu SOLOMOVICI)
SUA, in razboi cu pericolul nuclear
Experti internationali in materie de securitate, reuniti in statul american Florida, au avertizat in legatura cu riscul comiterii unui atac terorist nuclear, cerand intensificarea eforturilor pentru contracararea comertului cu materiale radioactive.
"Terorismul nuclear este o amenintare mondiala care necesita o reactie mondiala", a declarat directorul FBI, Robert Mueller, la inaugurarea conferintei internationale pe tema terorismului nuclear. De altfel, Mueller a calificat terorismul nuclear drept "una dintre cele mai periculoase amenintari". Vladimir Bulavin, directorul adjunct al Departamentului rus de securitate, a confirmat ideea ca terorismul nuclear reprezinta principala amenintare, vizand toate tarile. (D.E.)
Kohl, propus la Premiul Nobel pentru Pace
Ultimul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, l-a recomandat pe fostul cancelar german Helmut Kohl, din perioada 1982-1998 la Premiul Nobel pentru Pace, a anuntat, in numarul de ieri, cotidianul german Bild. Gorbaciov, laureat, in 1990, al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat, intr-o scrisoare adresata Comitetului Nobel de la Oslo, ca Helmut Kohl a jucat "un rol-cheie in organizarea pasnica a evenimentelor din epoca", precizeaza Bild, consultat de Mediafax. Daca recomandarea fostului lider sovietic va fi insusita de Comitetul Nobel, Kohl, in varsta de 77 de ani, ar putea deveni laureat cel mai devreme in 2008, intrucat lista de candidaturi pentru premiul din acest an a fost inchisa in februarie. (D.E.)
Americanii inarmeaza sunnitii irakieni
Trupele americane din Irak furnizeaza armament insurgentilor sunniti din Bagdad pentru a-i incuraja sa lupte impotriva gruparilor afiliate retelei Al-Queda, dezvaluie The Daily Telegraph. In pofida temerilor potrivit carora militantii sunniti ar putea recurge la aliante temporare cu trupele americane pentru a se reinarma, comandantii americani au aprobat o serie de astfel de livrari de armament in unele zone ale capitalei irakiene, explica publicatia britanica. In noile imprejurari, militarii americani desfasoara patrule alaturi de insurgentii sunniti, redenumiti "luptatori ai libertatii", in cartierul Amariyah din Bagdad. Noua alianta intre trupele americane si insurgenti au luat fiinta dupa ce liderii comunitatii sunnite au asigurat ca ii vor indeparta pe militantii Al-Queda din cel putin doua cartiere ale capitalei. (D.E.)
A r h i v a
  Moscova ingrijorata de bazele americane    5 comentarii
  Dreapta franceza sarbatoreste    3 comentarii
  Razboi civil palestinian in Gaza    6 comentarii
  Independenta, "singura rezolvare" in Kosovo    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mineriada presei (5231 afisari)
 Solutia Coposu la problema Basescu (3109 afisari)
 Albanezii i-au furat ceasul lui Bush (2696 afisari)
 Ucisa in numele onoarei (2298 afisari)
 Casele celebritatilor (2113 afisari)
 17 ani, niciun vinovat (165 afisari)
 Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor (135 afisari)
 George Maior audiat in cazul Coldea (113 afisari)
 Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania (80 afisari)
 O vara fara ordonante (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00993 sec.