Ziua Logo
  Nr. 3954 de miercuri, 13 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Moscova ingrijorata de bazele americane
-- Rusia nu vrea sa abordeze la negocierile din cadrul OSCE de la Viena problema Transnistriei si a scutului antiracheta
Rusia si-a manifestat inca o data ingrijorarea fata de venirea militarilor americani la malul Marii Negre. Infiintarea de baze americane in Bulgaria si Romania va fi discutata la reuniunea celor 30 de state semnatare ale Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFE) care si-a inceput lucrarile ieri la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, relateaza Mediafax. "Avem ingrijorari profunde", deoarece acest lucru "va implica desfasurarea de trupe americane" in cele doua tari, odinioara aliate ale Uniunii Sovietice, a declarat luni seful delegatiei ruse, Anatoli Antonov. In schimb, subiectul scutului antiracheta, pe care administratia americana vrea sa il instaleze in Cehia si Polonia pentru a proteja Europa fata de posibile atacuri ale unor tari ca Iranul, nu va fi abordat la conferinta. "Este o problema absolut separata", care este abordata la alte niveluri, a adaugat Antonov.
Rusia se dezleaga de tratatul CFE
Moscova intentioneaza sa isi suspende participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), nu sa il abandoneze, a mai declarat Antonov cu o zi inaintea conferintei extraordinare a tarilor semnatare, de la Viena. "Nu vorbim despre retragere, ci de suspendare (...). Luam in considerare un moratoriu", a precizat Antonov. Presedintele rus Vladimir Putin a lansat aceasta amenintare la 26 aprilie.
Tratatul CFE, semnat in 1990 pentru a marca sfarsitul Razboiului Rece si "adaptat" in 1999 la Istanbul, limiteaza desfasurarea de arme in Europa. Rusia a cerut convocarea unei conferinte extraordinare in special pentru ca "este incapabila sa isi deplaseze liber trupele pe teritoriul sau", a explicat Antonov. "Noi trebuie sa decidem ce forte armate vrem sa desfasuram", a adaugat Antonov, facand referire la "limitarile inechitabile" impuse de Tratat. In urma semnarii tratatului CFE, Rusia si-a transferat dincolo de Urali 60.000 de piese de armament greu - tancuri si artilerie - in vreme ce tarile din Europa de Est si-au distrus majoritatea tancurilor si transportoarelor. Moratoriul privind tratatul CFE impus de Moscova inseamna ca Rusia isi va putea aduce in orice moment in Europa o parte din piesele de armament greu transferate dincolo de Urali. Generalul rus Evgheni Bujinski prezent la conferinta de la Viena a precizat ca deocamdata nu va fi marit numarul tancurilor din partea europeana a Rusiei. In cazul impunerii unui moratoriu rus asupra CFE, Moscova va refuza inspectiile, nu vor mai trimite experti si nu vor mai furniza informatii privitoare la miscarea trupelor.
Trupele ruse din Transnistria - caz separat
Oficialul rus a precizat ca Rusia nu doreste sa discute la conferinta nici despre prezenta trupelor sale in Republica Moldova si Georgia. Oficialul rus a refuzat astfel sa examineze o propunere recenta a Statelor Unite si a NATO, pentru a salva Tratatul CFE. Occidentalii refuza sa ratifice Tratatul adaptat inainte ca trupele ruse sa fie evacuate total din Georgia si Republica Moldova, doua foste republici sovietice. Acestia au propus Rusiei, la 5 iunie, sa accepte o forta multinationala de pace in Transnistria, entitate separatista prorusa a Republicii Moldova. Reuniunea de la Viena nu este forumul adecvat pentru a discuta acest subiect, a apreciat Antonov, care a adaugat ca Rusia si-a indeplinit obligatiile asumate al Istanbul.
Tratatul CFE limiteaza fortele armate si echipamentele conventionale ale celor doua blocuri si prevede masuri pentru sporirea increderii (anuntul privind manevre importante) si de transparenta (inspectii reciproce).
George DAMIAN 
 Afisari: 809  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
sa nu uitam pe englezi   de beatle-maniacul
toate imperiile s-au destramat in timp   de beatle-maniacul
Putin’s Censored Press Conference   de Zen
Nedumerire....   de alamar
Atata va miratzi   de Lefter Popescu
A r h i v a
  Dreapta franceza sarbatoreste    3 comentarii
  Razboi civil palestinian in Gaza    6 comentarii
  Independenta, "singura rezolvare" in Kosovo    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mineriada presei (5231 afisari)
 Solutia Coposu la problema Basescu (3109 afisari)
 Albanezii i-au furat ceasul lui Bush (2696 afisari)
 Ucisa in numele onoarei (2298 afisari)
 Casele celebritatilor (2113 afisari)
 17 ani, niciun vinovat (165 afisari)
 Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor (135 afisari)
 George Maior audiat in cazul Coldea (113 afisari)
 Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania (80 afisari)
 O vara fara ordonante (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.