Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Majoritatea transparenta"
Ion Bogdan LEFTER 
-- Atmosfera zbuciumata in care se desfasoara politica romaneasca favorizeaza lansarea si perpetuarea unor false teme care cresc apoi, precum bulgarele de zapada rostogolit la vale. Cineva lanseaza o idee, o ipoteza, o expresie oarecare privitoare la actualitatea noastra publica.
Puzderie de lideri din toate taberele reactioneaza, dau declaratii si interviuri, participa la dezbateri improvizate de posturile de radio si de televiziune si pana in puterea noptii, cand toata lumea pleaca la culcare, tema s-a transformat intr-o "urgenta", intr-o "prioritate", intr-o mare problema politica, obligatoriu de reluat si de tratat si a doua zi.
Exemplu recent: ideea ca nu putem merge mai departe fara a avea in Parlament o "majoritate transparenta". A lansat-o presedintele Traian Basescu, au preluat-o partidele sustinatoare, PD si PLD, iar PNL si UDMR, care asigura guvernarea, ca si PSD si PC, din Opozitie, au acceptat-o. Fiecare formatiune parlamentara o diseca in lungi conclavuri ale organismelor de conducere, dupa care delegatiile de "negociatori" pleaca la consultari mai mult ori mai putin secrete. Se fac tatonari, se intind maini impaciuitoare peste vechi conflicte, sunt explorate toate combinatiile posibile. Rezulta noi biletele - deindata sustrase si livrate presei, fireste - cu scheme de coalitii obtinute prin permutari, cu un amuzant aspect algebric: calcule cu litere (siglele partidelor) si cifre (mandatele detinute in legislativ) asternute pe hartie in sedinte, ca pe ciornele pe care elevii si studentii mazgalesc in timpul tezelor, inainte de a trece totul "pe curat". Ideea, iute raspandita, ca o eficienta epidemie, e ca - intr-adevar - fara o "majoritate transparenta" nu se mai poate.
Idee falsa, iesita fie din calcule politice interesate (asupra carora nu vreau sa speculez aici), fie din incultura politica, fie de-a dreptul din naivitatea actorilor nostri publici. Argumentatiile in favoarea "majoritatii transparente" neaga implicit insasi posibilitatea guvernarii minoritare, care este - insa - o solutie curenta in lumea de azi. Din acest punct de vedere, democratiile contemporane etaleaza doua tipuri de structuri. In cele bipartite, rare (cazul britanic sau cel american), nu sunt probleme, majoritatea - "transparenta" - fiind cand a unora, cand a celorlalti, drept pentru care puterea e preluata prin rotatie, eventual cu doua (maximul peste Ocean) sau mai multe mandate succesive. In rest, in sistemele pluripartite, alegerile conduc adeseori la compozitii complicate ale adunarilor legislative, in conformitate cu echilibrele sociale firesti. Solutiile sunt tot doua: coalitiile, atunci cand exista baze de compatibilitate intre mai multe partide, sau guvernele minoritare. In varianta din urma, consultarile politice identifica solutia, votata apoi de o majoritate ad-hoc. Formula executiva capata astfel legitimitate constitutionala, urmand sa gestioneze tara mai relaxat daca poate conta pe sprijin parlamentar "� la longue" sau mai incomod daca sustinerea nu e certa, presupunand negocieri pas cu pas pentru adoptarea legislatiei necesare.
Ce e "netransparent" in atare situatie?!
In realitate, suntem intr-o situatie politica foarte clara, cu un guvern minoritar care asigura buna functionare a institutiilor statului. Nu inseamna ca pariez cu toata certitudinea pe mentinerea formulei pana la finele actualului ciclu electoral. Negocierile pot conduce si la alte solutii. Dar deocamdata asta avem: stabilitate guvernamentala - plus multe speculatii, presiuni, interese, ambitii s.a.m.d.; si poate chiar si un stop de naivitate sau de incultura politica...
 Afisari: 547  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Pt.George de Ro { ca Ioan Pop de Popa }   de doctorul
Incultura politica si Nema putirinta   de George de Ro
Cine sa-i povesteasca asta lui Basescu?   de DanBruma
Majoritatea transparenta   de doctorul
Bravo d-le Lefter!   de traian lazar
A r h i v a
  Inflatia acuzatiilor de genocid    3 comentarii
  Dresura de intelectuali    11 comentarii
  Reformarea industriei militare rusesti    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cum se transforma un scandal intr-o criza adevarata    2007-05-31
  Incorectitudinea politica in actiune    2007-05-24
  "Cu sau fara presedinte/tara merge inainte!"    2007-05-17
  Un muzeu mai important ca un referendum    2007-05-10
  Falimentul moral al radicalismului intelectual    2007-05-03
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16859 sec.