Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin cade in bratele Moscovei
-- Gesturile din ultima perioada ale presedintelui de la Chisinau sunt apreciate de analisti ca fiind ale unui lider "demoralizat si fara initiative"
La Chisinau, Bruxelles si Washington creste nelinistea in legatura cu faptul ca presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-ar putea lasa implicat intr-o afacere tenebroasa privind viitorul Transnistriei cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la apropiatul summit informal al CSI din 10 iunie, de la Sankt-Petersburg, afirma Vladimir Socor intr-un articol publicate pe pagina electronica a Jamestown Foundation.
Negocieri directe Chisinau-Moscova
Potrivit lui Socor, Administratia prezidentiala de la Chisinau ar fi implicata pana peste cap in negocieri bilaterale cu Moscova, in afara formatului "cinci plus doi" al procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fara sa fi dezvaluit detalii de la aceste discutii reprezentantilor SUA si UE, observatori ai rezolvarii situatiei din stanga Nistrului.
Convorbirile bilaterale moldo-ruse pe tema viitorului Transnistriei contin un potential periculos pentru Republica Moldova, apreciaza Socor. Scurgerea de informatii referitoare la un eventual pact secret intre Putin si Voronin asupra Transnistriei a generat temeri in Occident si iritarea liderului moldovean, care, datorita presiunii dinspre Washington si Bruxelles, s-ar putea sa nu faca, totusi, ultimul pas in tratativele cu Moscova. Cel putin asta reiese din ultimele declaratii publice facute de presedintele Voronin - acestea ar apartine, potrivit lui Socor, unui presedinte aflat intr-o stare profunda de stres si care s-ar parea ca este gata de trecerea de la orientarea prooccidentala la cea prorusa, in ideea de a primi sprijinul Kremlinului in rezolvarea conflictului transnistrean pana la expirarea mandatului sau in 2009.
Oboseala presedintelui de la Chisinau
In alocutiunea rostita la Adunarea Parlamentara a CSI, ce a avut loc la 30 mai, la Sankt-Petersburg, Voronin a tinut sa accentueze faptul ca Republica Moldova nu trebuie sa aleaga intre UE si CSI, ci sa incerce sa "armonizeze standardele proceselor de integrare atat spre Vest cat si spre Est, pentru a apropia cele doua directii", in cadrul acestui original experiment moldovenesc. In opinia analistilor, declaratiile presedintelui moldovean nu reprezinta decat o reverenta fata de locatarul de la Kremlin si o tentativa hilara de a atrage Transnistria inapoi in Republica Moldova.
Permanent presedintele Voronin a ezitat sa comenteze incompatibilitatea scopurilor sale cu aspiratia Republicii Moldova de a se integra in UE, tema dominanta la nivelul discursului oficial de la Chisinau. In opinia analistilor, Voronin lasa impresia unui lider demoralizat, fara idei si initiative. Zvonul existentei unui plan secret intre Moscova si Chisinau cu privire la Transnistria, in spatele UE si SUA, a bulversat cancelariile occidentale, opozitia din Republica Moldova si chiar pe aliatii crestin-democrati ai Partidului Comunist, in actuala guvernare. Acest plan, atribuit secretarului adjunct al Consiliului Federatiei Ruse, Iuri Zubakov, ar prevedea stationarea trupelor ruse in Transnistria pentru inca zece ani. Transnistria ar urma sa isi pastreze Sovietul Suprem si ar avea reprezentanti in guvernul moldovenesc, cu rang de viceministri. Parlamentul moldovenesc ar fi ales de alegatori de pe ambele maluri ale Nistrului si nu ar lua decizii in defavoarea Rusiei.
n George DAMIAN 
 Afisari: 1098  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Voronin si planul de dezmembrare a Repulcii Moldova   de paladi-igor
A r h i v a
  Cioroianu pleaca la Washington    2 comentarii
  Bascii cer sprijinul UE    
  Problema Holocaustului in Romania    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.