Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romania fara uraniu
-- Rezervele interne de combustibil pentru Atomocentrala de la Cernavoda vor fi epuizate in zece ani * Reactoarele 2 si 4 vor vor functiona cu importuri
Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, intentioneaza sa gaseasca un furnizor strain de uraniu, care sa asigure necesarul pentru reactoarele 3 si 4, intrucat rezervele interne de metal radioactiv s-ar putea epuiza pana in anul 2017.
Europa cere piete altenative
"Nuclearelectrica a inceput prospectarea pietei pentru gasirea de surse alternative de uraniu, a incercat sa obtina oferte, intrucat rezervele interne pentru Unitatile 1 si 2, la fel cum mentioneaza si proiectul de strategie energetica al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), sunt estimate sa se epuizeze pana in 2017", a declarat, recent, un reprezentant al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR CME), care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana cere ca o centrala nucleara sa aiba furnizori alternativi de uraniu.
Pe de alta parte, studiul de fezabilitate pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, elaborat de Nuclearelectrica si Deloitte, propune ca firma care se va califica pentru constructia unitatilor nucleare sa aduca uraniu din strainatate. Minereul urmeaza, apoi, sa fie tratat si prelucrat in Romania, in fabricile de la Feldioara si Mioveni.
Pe de alta parte, nu a fost luata inca o decizie in privinta modului in care investitorii in constructia reactoarelor 3 si 4 isi vor recupera investitia, propunerile fiind fie prin achizitia energiei electrice la pretul de productie, fie prin negociere.
Costul de productie pe MWh la Unitatea 1 de la Cernavoda este de 104 lei, la Unitatea 2 va fi la fel, cu o posibilitate de reducere, in timp ce la unitatile 3 si 4, care sunt estimate sa intre in functiune in 2014 costurile de productie ar urma sa se situeze intre 32 si 34 euro/MWh, pentru ca vor include si costurile de depozitare a deseurilor nucleare.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si functioneaza in prezent cu un singur reactor, care asigura aproximativ 9% din consumul national de electricitate. Al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in cateva luni. Lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4 ar putea incepe in prima parte a anului 2008, iar costurile sunt estimate la 2,2 miliarde de euro. (G.M.)
 Afisari: 1216  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Intoxicare   de Mirce Eduard
Documentati mai atent problema, e trasa de par   de traian lazar
A r h i v a
  Strategie de miliarde    
  Remes: Finantarile in agricultura trebuie limitate    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.