Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Demisii la Sofia
Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a anuntat, sambata, ca a acceptat demisia a doi ministri, ca urmare a scandalului de coruptie din aceasta tara, cu mai putin de o luna inainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind stadiul reformelor din domeniul Justitiei, relateaza Mediafax. "Ministrul Economiei si Energiei Rumen Ovcearov si-a propus vineri demisia (...) si am acceptat-o", a declarat Stanisev, in cadrul unei conferinte de presa sustinute sambata la Sofia. Cu o zi inainte, Parchetul general anuntase ca va renunta, din cauza lipsei de probe, la deschiderea unei actiuni judiciare impotriva ministrului Economiei, in cazul unei afaceri de deturnare de fonduri publice, abuz de putere si tentativa de influentare a justitiei. Celalalt ministru demisionar este detinatorul portofoliului Justitiei, Gheorghi Petkanov, care a explicat in urma cu cateva zile ca vrea sa se retraga din functie din motive personale. (D.E.)
Lustratia merge mai departe in Polonia
Dreapta conservatoare, aflata la putere in Polonia, a introdus un nou proiect de lege care obliga ofiterii de rang superior sa declare eventualele lor colaborari cu serviciile speciale comuniste, a anuntat, sambata, cotidianul Dziennik, citat de Mediafax. Toti coloneii si generalii vor fi vizati de aceasta lege, a declarat un oficial de la Varsovia, precizand ca initiativa vizeaza epurarea armatei, "din motive de securitate", de fosti agenti ai serviciilor secrete poloneze, care au colaborat cu serviciile sovietice in perioada comunista. La jumatatea lunii mai, Curtea Constitutionala poloneza a invalidat o lege foarte controversata privind lustratia, destinata verificarii trecutului a circa 700.000 de polonezi. Textul prevede sanctiuni in cazul persoanelor care refuza sa completeze un formular pentru a declara daca au colaborat sau nu cu fosta politie secreta comunista (SB), inainte de 1989. In hotararea sa, Curtea Constitutionala a invalidat in special articolele privind lustratia in randul jurnalistilor, directorilor de scoli sau universitati private sau al directorilor de companii cotate la bursa. (D.E.)
Castro, la televizor
Televiziunea publica din Cuba a transmis, ieri, imagini ale presedintelui tarii, Fidel Catro, aflat in convalescenta de la finele lunii iulie, anul trecut, in urma unei dificile interventii chirurgicale la caviatea abdominala. Camerele de luat vederi l-au "surprins" pe liderul de la Havana in momentul in care acesta isi lua la revedere, in cei mai cordiali termeni, de la oaspetele sau, Nong Duc Manh, secretar general al Partidului Comunist din Vietnam, (PCV, partid unic), aflat, sambata, in vizita oficiala in Cuba. Intrevederea Castro-Manh a durat doua ore - ceea ce reprezinta o dovada ca Patriarhul se simte mai bine, ipoteza atestata si de mina joviala si optimista a presedintelui, pe care telespectatorii cubanezi au putut sa o contemple pe micile ecrane. Conform unui comunicat oficial, provenind din randurile apropiatilor convalescentului, convorbirile s-au axat in special pe probleme de interes comun, pe situatia din America Latina. (I.C.)
 Afisari: 199  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Rusia, inflexibila pe pozitiile anti-SUA    5 comentarii
  Violente inaintea G8    
  Atentat dejucat la Aeroportul JFK    3 comentarii
  Britanicii, din Irak in Afganistan    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.