Ziua Logo
  Nr. 3943 de joi, 31 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Joaca de-a Dumnezeu
-- In goana dupa rating, televiziunile transforma divertismentul in experimente psihologice distructive si pun ca premiu viata insasi
Baia nu mai e un loc intim
In secolul XIX, oamenii plateau cativa banuti atunci cand venea circul in sat, pentru a se holba uimiti la tot soiul de nefericiti care aveau malformatii ciudate si care fusesera transformati in curiozitati profitabile. Este si cazul bizarului show "Barnum and Bailey" care prezenta cu fala o fetita pe nume Krao, al carei trup era acoperit cu par. Biata Krao suferea de o boala care acum este cunoscuta ca hipertricoza. Desi copila era bine educata, stia mai multe limbi, nimanui nu-i pasa de acest lucru, spectatorii crezand despre ea ca este jumatate om, jumatate animal. Ei credeau ca fetei nici nu-i pasa ca este ridiculizata si batjocorita in fiecare zi. A trecut un secol si circul s-a schimbat. Exploatarea slabiciunilor umane a devenit mai subtila si uneori mult mai perversa.
Este vorba aici despre editiile internationale ale ciudatului show Big Brother. Presa din intreaga lume a scris despre ultima "gaselnita" a producatorilor editiei din Olanda, care nu au pus bani la bataie ca premiu, ci un... rinichi. Astfel, mai multi oameni trebuie sa joace un joc pe viata si pe moarte pentru a primi un organ de la o femeie muribunda, in cadrul show-ului Big Donor Show. Telespectatorii devin astfel mici Dumnezei, care pot alege cine are dreptul la viata si cine nu.
In Australia, o concurenta Big Brother al carei tata a murit in timpul concursului, nu a aflat de acest "amanunt" decat dupa ce competitia s-a terminat. Asaltati de voci indignate, realizatorii au declarat senini ca oricum aceasta nu mai putea face nimic pentru tatal ei, si ca ei doar au dorit s-o menajeze.
In Marea Britanie, scandalul rasial dintre Jade Goody-Shilpa Shetty are ecouri si acum, desi a trecut ceva vreme de cand concurenta indianca a fost jignita de o alta fata din concurs, ceea ce a dus la adevarate manifestatii violente de strada in India. Acestea ar fi doar o parte dintre incidentele "nedorite" ale acestui show, care pare a fi mai degraba un experiment psihologic care-si supune cobaii umani la tot soiul de situatii care mai de care mai provocatoare. Exista voci care sustin ca cei care participa la show sunt stresati deliberat, pentru ca o fiinta stresata, nemultumita sau provocata intr-un fel sau altul va actiona cu totul diferit fata de un individ in conditii normale. Diversi psihologi sunt de parere ca show-ul foloseste manipularea, constrangerea si dezinformarea pentru a primi raspunsuri variate din partea participantilor. Este interesant faptul ca ceea ce se intampla in casa Big Brother nu ar trebui sa fie autorizat fara sa se fi efectuat un studiu psihologic amanuntit. Multi se duc cu gandul la faimosul film "The Truman Show". Nu prea are cum sa fie o intamplare tipologia persoanelor alese sa "locuiasca" in casa Big Brother. Multi dintre ei sunt vulnerabili, psihic sau fizic. A existat un concurent, Pete, care avea sindromul Tourette, Nikki, care avea tulburari de alimentatie, fiind aproape anorexica si un transsexual. Un alt concurent a iesit din casa Big Brother pentru ca a amenintat ca se va sinucide in direct. Putina lume intelege ca experienta de studiere a unor persoane fragile mental care sunt testate pana la punctul limita este riscanta. Aceasta nu numai ca le poate aduce un prejudiciu psihic subiectilor, ci si privitorilor. Asa cum si gura-casca ai secolului XIX care plateau sa-i vada pe bietii ciudati, plecau acasa socati, acelasi efect daunator se poate spune ca avea loc in cazul spectatorilor care aclamau deosebit de incantati cum gladiatorii erau faramati in arene. Acum, copiii pot intelege ca a supune un grup de persoane unor situatii mai ciudate, ca privarea de unele drepturi fundamentale cum ar fi libertatea si intimitatea, este de fapt o distractie inofensiva. Adevarul este ca privitorilor de toate varstele li se "toceste" simtul compasiunii fata de fiintele umane care au o problema sau alta. Nu trebuie totusi uitat faptul ca toti participantii la aceste concursuri sunt de fapt voluntari, si ca pentru unii, momentul de faima le restabileste respectul de sine, iar pentru altii, povestea nu are acelasi final fericit.
12 femei in lupta pentru un mascul
Ultima editie a Big Brother din Marea Britanie ofera "un nou acvariu" telespectatorilor, care, din nou, vor fi deosebit de incantati "sa se uite pe gaura cheii" intr-o casa in care conflictele si situatiile jenante sunt la ordinea zilei.
Recompensa: filtrul si prajitorul
"In arena" vor intra acum, in premiera, numai femei - 12 concurente - urmand ca dupa aproximativ o saptamana sau doua, sa fie introdus, ca la gradina zoologica, si un barbat. Si nu orice barbat evident, ci un fotbalist aratos. Probabil ca, asemeni animalelor din natura, femelele se vor lupta pentru mascul intr-un fel sau altul, spre deliciul celor ai caror stramosi admirau acum un secol niste nefericiti ai soartei care devenisera de rasul lumii.
Organizatorii evident ca au pregatit terenul pentru viitoarele conflicte, pentru ca participantele provin din medii sociale complet diferite, care nu au cum sa fuzioneze sau sa traiasca in armonie: o fosta stripteuza (cea mai in varsta concurenta de pana acum) o dadaca, o femeie de serviciu si o intelectuala.
Din ce in ce mai evident, concurentii sunt "manipulati" si de designul incaperilor in care vor locui, 24 de ore din 24, incaperi care nu au aproape nimic in comun cu o locuinta normala. Baia, lipsita complet de intimitate, este in living room, frigiderul in gradina, bucataria nu are cuptor, iar prajitorul si filtrul de cafea sunt incuiate intr-un dulap (cu geam, evident, ca sa poata fi vazute totusi) acestea fiind descuiate numai in anumite situatii (Pavlov ar fi fost invidios pe aceasta performanta a organizatorilor). Canapelele si fotoliile sunt foarte aratoase, dar foarte incomode, iar luminile foarte puternice sunt nacitoare si omniprezente. Un singur lucru pare normal in toata casa, si anume un telefon vechi (care, evident, nu merge), dar care probabil este menit sa aminteasca participantilor ca nu pot vorbi cu cei de acasa, indiferent de situatie. Spatiile relativ monotone sunt odihnitoare ochiului si mintii, insa evident ca in casa Big Brother lucrurile se petrec tocmai pe dos. Totul este strident colorat, pus aparent anapoda, culori stridente peste tot, un asa-zis design futurist. Baia, unde concurentii s-ar putea relaxa, este plina de panouri cu neoane de culori mai stridente decat intr-un club de noapte.
Acest mediu deosebit de stresant este accentuat de elemente subtile care duc la privarea de odihna, liniste, intimitate si alte elemente care ajuta "la limpezirea mintii". Se pare ca Big Brother face experimente psihologice si manipulative care, din nefericire, nu folosesc stiintei, ci numai ratingului si divertismentului. Insa se pare ca aceste show-uri nu pot fi oprite, pentru ca - in afara faptului ca aduc foarte multi bani si faima (indiferent de care, tot faima este) si pentru ca "s-ar incalca dreptul de exprimare".
Asa incat, omul secolului XXI nu se deosebeste cu mult de stramosii sai care savurau tot soiul de spectacole sangeroase, ci numai s-a mai cizelat, gusturile sale au ramas acelasi, numai metodele s-au mai rafinat.
Monica BICA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
oameni !   de Doroftei Ilie
Big Brother   de michaell
Femeia cu barba   de Cuviosul Microfonie
A r h i v a
  Puterea secreta    17 comentarii
  Tulus si-a pus Parlamentul in cap    4 comentarii
  PIN: "Adevarul nespus despre UDMR"    5 comentarii
  Solutia imposibila    6 comentarii
  Franco Frattini: Romania risca activarea clauzei pe Justitie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Puterea secreta (6178 afisari)
 PIN: "Adevarul nespus despre UDMR" (3354 afisari)
 Efectele biciului (2504 afisari)
 Cati homosexuali are Rusia? (1986 afisari)
 Joaca de-a Dumnezeu (1977 afisari)
 Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura (339 afisari)
 Palme d' Or, mai important ca Oscarul (97 afisari)
 Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure (83 afisari)
 Next (Capcana viitorului ) (69 afisari)
 Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04026 sec.