Ziua Logo
  Nr. 3943 de joi, 31 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cum se transforma un scandal intr-o criza adevarata
Ion Bogdan LEFTER 
-- De cateva luni bune, daca nu de mai de multisor, de prin vara-toamna lui 2005, vorbim cu totii despre o "criza politica".
De fapt, a fost o eroare de interpretare: cu toata anecdotica tensionata a relatiilor dintre cele doua palate, Cotroceni si Victoriei, dintre partenerii liberali si democrati din Alianta D.A., dintre putere si opozitie s.a.m.d., in realitate Romania a parcurs, dupa alegerile de la finele lui 2004 si pana la inceputul lunii aprilie 2007, o etapa de remarcabila stabilitate institutionala, la toate nivelele: guvern, aparat ministerial central, structuri locale. Ceea ce nu inseamna ca n-au fost si mici perturbatii, probabil ca inevitabile. Cea mai vizibila: retragerea de la guvernare a Partidului Conservator, in coalitia la putere ramanand din decembrie 2006 doar PNL, PD si UDMR. Fara - totusi - consecinte asupra stabilitatii administratiei.
Or, tensiunile si conflictele dintre actorii politici (partide, lideri) in conditiile functionarii corecte si netulburate a statului nu pot defini o "criza", ci - doar - o atmosfera agitata. Am avut - altfel spus - doi ani si ceva de buna guvernare pe un fundal de scandal politic.
Pana de curand - asadar - nu numai ca n-am avut de-a face cu o "criza"; beneficiind de stabilitatea aparatului de stat, actualul cabinet a obtinut o excelenta performanta in gestionarea tarii. Atacurile politice, declaratiile virulente, contrele si dezvaluirile incendiare s-au tinut lant, dar guvernarea rezultata si-a vazut de treaba, facand cu seriozitate pasii stabiliti la instalare si atingandu-si scopul: integrarea la termen in Uniunea Europeana. Toate evaluarile externe, nu numai cele ale Bruxelles-ului, au confirmat progresele Romaniei, dezvoltarea sa rapida, cresterea economica spectaculoasa.
De avut in vedere si sursa scandalului (fara a mai relua aici si acum toata istoria): presiunile exercitate de presedintele Traian Basescu si de PD asupra PNL pentru fuziunea intr-un "mare partid popular", perspectiva refuzata de liberali, care tin la identitatea lor doctrinara, esentiala - de altfel - pentru sanatatea unui sistem democratic.
In combinatia paradoxala de stabilitate institutionala si scandal politic pe care am vazut-o perpetuata cu succes timp de aproape doi ani a intervenit - insa - la un moment dat ceva: pe traseul de escaladare continua a presiunilor PD asupra partenerilor din PNL, un grup de ministri democrati a decis sa nu contrasemneze Hotararea de guvern de amanare a alegerilor pentru Parlamentul European. A fost un prim simptom serios de criza, de perturbare a stabilitatii guvernarii. Contrareactia prompta a PNL si a premierului Calin Popescu Tariceanu la atare insubordonare institutionala: refacerea coerentei prin excluderea PD din cabinet. Cu sustinerea legislatorilor PSD, PRM si PC, remanierea cabinetul, restrans la o formula PNL-UDMR, a fost acceptata de plenul Camerelor reunite. Stabilitatea institutionala era restabilita.
Din acel punct incolo, daca nu s-ar fi produs suspendarea lui Traian Basescu, referendumul si reinstalarea sa la Cotroceni, am fi ramas in acelasi scenariu: combinatie de buna guvernare si tensiune mai ales mediatica. Insa partidele care au declansat atacul impotriva presedintelui, in special PSD, par derutate de efectele turbionare ale intregului proces, iar seful statului si sustinatorii sai contraataca: discurs Basescu devastator in Parlament, amenintare cu motiune de cenzura din partea PD-PLD.
Totul depinde acum de reactia social-democratilor: daca noul atac prezidential ii intimideaza, atunci va fi sfarsitul stabilitatii; si longevivul scandal politic se va transforma - in sfarsit - intr-o criza adevarata...
 Afisari: 1344  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Criza in Romania este de la 30 Decembrie 1947.   de ionion
Nu-i nici-o criza   de doctorul
Alegerile anticipate acum, nu sunt o solutie   de traian lazar
Majoritatea parlamentara...   de sorinake
Dle. Lefter, daca pesedistii sa lasa intimidati de marinarul Basescu, sint cei mai mari fraieri din   de Huhu extraterestrul
D-le Lefter   de cosor ion
criza? alegeri anticipate   de Arcturus
Cum se transforma in criza? Foarte simplu, usor continuarea scandalurilor de catre Basescu si PD!   de Huhu extraterestrul
Se uita cel mai important aspect.   de alwis46
A r h i v a
  Cannes, palma si romanii    7 comentarii
  Cati homosexuali are Rusia?    10 comentarii
  Respecta Parchetul prezumtia de nevinovatie?    1 comentariu
  La judecata zilei    4 comentarii
  Incorectitudinea politica in actiune    2007-05-24
  "Cu sau fara presedinte/tara merge inainte!"    2007-05-17
  Un muzeu mai important ca un referendum    2007-05-10
  Falimentul moral al radicalismului intelectual    2007-05-03
  Conflict fara solutie    2007-04-19
 Top afisari / comentarii 
 Puterea secreta (6178 afisari)
 PIN: "Adevarul nespus despre UDMR" (3354 afisari)
 Efectele biciului (2504 afisari)
 Cati homosexuali are Rusia? (1986 afisari)
 Joaca de-a Dumnezeu (1977 afisari)
 Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura (339 afisari)
 Palme d' Or, mai important ca Oscarul (97 afisari)
 Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure (83 afisari)
 Next (Capcana viitorului ) (69 afisari)
 Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18182 sec.