Ziua Logo
  Nr. 3941 de marti, 29 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Buluc la guvernare
-- Basescu s-a intalnit ieri cu partidele * Toate, cu exceptia PD, fug de anticipate si ar vrea sa conduca tara din Palatul Victoria
Consultarile de la Cotroceni dintre seful statului si partidele parlamentare au evidentiat faptul ca toti actorii politici, cu exceptia democratilor vor la guvernare si fug ca de tamaie de alegerile anticipate. Aparent presedintele a reusit o punte de dialog cu clasa politica si chiar a putut face glume cu lideri care in urma cu doua saptamani se avea "la cutite". Prin urmare, nota generala a consultarilor a fost una pozitiva desi in spatele acestui strat subtire de bunavointa s-au ascuns lovituri sub centura. PSD a anuntat ca presedintele nu mai doreste anticipate pe cand PD a sustinut contrariul. Seful statului i-a sfatuit pe participanti sa vorbeasca doar in numele lor. In fond, Traian Basescu a reusit sa obtina, cel putin la nivelul declaratiilor, sprijinul partidelor politice in privinta lustratiei si a votului uninominal. Urmeaza ca maine, in Parlament, sa-si prezinte propriile concluzii. Premierul Tariceanu pregateste si el o serie de consultari cu partidele privind politica interna. (M.T.)
Intalnire de tatonare la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu va prezenta maine concluziile dialogului de ieri cu partidele politice parlamentare in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului. Presedintele a dat mana cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar cei doi nu s-au putut abtine sa nu se intepe. Singura intrevedere la care Basescu a parut mai relaxat a fost cea cu PD. Pe pesedisti, seful statului a tinut sa ii felicite pentru corectitudinea cu care s-a desfasurat referendumul din 19 mai.
Cea mai mare nemultumire a presedintelui pe ziua de ieri a fost faptul ca liderii politici au facut, dupa plecarea de la Cotroceni, declaratii despre opiniile sale. "Va rog ca in eventualele declaratii de presa sa se reflecte punctul dumneavoastra de vedere. Unele partide vorbesc despre presedinte si ele. Punctul meu de vedere va fi facut cunoscut in Parlament. Am auzit astazi ca as fi fost de acord cu o solutie sau alta. As vrea sa ne mentinem in punctele de vedere ale politicienilor, cele ale presedintelui am posibilitatea sa le exprim si o voi face", a subliniat Basescu la inceputul intalnirii cu reprezentantii minoritatilor nationale.
Schimb de replici
Tariceanu si Basescu s-au contrat pe tema referendumului, dar si a subiectelor aflate pe agenda discutiilor. "Se pare ca rezultatul referendumului confirma ca romanii asteapta de la politic solutionarea cat mai rapida a parte din problemele pe care eu v-am invitat sa le discutam. Intentia mea este sa fac o prima evaluare daca exista deschidere la partide pentru ca aceste subiecte sa fie rezolvate, discutate si gasite solutii care sa dea satisfactie romanilor", a inceput Basescu. "Nu stiu daca rezultatul referendumului poate fi extins si la alte chestiuni politice care nu au figurat in intrebarea ce a fost pusa cetatenilor la scrutinul popular, dar, fara indoiala, lista de subiecte pe care ati sugerat-o la consultarile cu partidele ne intereseaza. De la inceput va pot spune ca doua dintre ele - votul uninominal si legea lustratiei - sunt initiative ale PNL si suntem foarte bucurosi ca vom avea sprijin din partea dumneavoastra pe aceste teme", a replicat Tariceanu.
Partide care toate la un loc au luat 25%
Democratii au venit cu totii la Cotroceni, adica o delegatie de 13 persoane, intre care Elena Udrea. Basescu si-a permis sa ii "barfeasca" un pic pe cei cu care dialogase deja - PSD si PNL. Revoltat, seful statului a remarcat: "Sigur, asistam cu oarecare surprindere la faptul ca sunt partide care toate la un loc au luat 25% si stabilesc pasii urmatori. Se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie".
El a lansat un apel catre toate partidele pentru ca acestea sa respecte sistemul democratic din Romania pentru ca "votul din 19 mai este cea mai drastica sanctiune ce poate fi data politicienilor". (Anca HRIBAN)
PD vrea motiune de cenzura
Democratii au anuntat, dupa consultarile de la Cotroceni, ca vor initia o motiune de cenzura menita sa duca la alegeri anticipate. Presedintele PD, Emil Boc a sustinut ca si seful statului este de acord cu ideea alegerilor inainte de termen.
Boc a mentionat ca motiunea de cenzura va fi "discutata, inaintata si supusa dezbaterii Parlamentului dupa discutiile de la Cotroceni", aratand ca, in viziunea PD, alegerile anticipate trebuie sa aiba loc in a doua jumatate a lunii octombrie, odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Liderul PD a precizat ca presedintele Basescu a fost de acord cu "aceasta idee". Intrebat daca presedintele a fost de acord cu ideea anticipatelor sau cu aceea a organizarii acestora concomitent cu euroalegerile, Boc a raspuns: "Din cate am inteles eu, si domnul presedinte e un sustinator al tezei alegerilor anticipate". Liderul democrat a amintit ca pentru initierea unei motiuni de cenzura sunt necesare 117 semnaturi si a mentionat ca PD are in prezent 102 semnaturi. Boc a afirmat ca, prin demersul de initiere a motiunii, partidul sau "va forta" celelalte formatiuni din Parlament sa se exprime in legatura cu situatia politica actuala si cu sustinerea pe care o acorda sau nu actualului Cabinet. In privinta revizuirii Constitutiei, seful PD a spus ca partidul sau ar dori organizarea unui "megasondaj" la care sa participe toate institutele de sondaj, prin care sa se stabileasca daca romanii mai doresc sau nu sa-si aleaga direct presedintele. Boc a apreciat ca, in momentul modificarii Legii fundamentale, trebuie avuta in vedere stabilirea clara a raporturilor dintre Guvern si presedinte si dintre Parlament si presedinte. (O.B.)
PSD: "Anticipatele nu sunt de actualitate"
PSD a inteles ieri, din consultarile de la Cotroceni, ca, in acest moment, discutia despre alegerile anticipate nu mai este de actualitate. Mircea Geoana a spus ca din punctul de vedere al PSD, daca se va ajunge intr-o situatie de blocaj politic, anticipatele ar putea fi eventual cuplate cu alegerile locale, in 2008, dupa Summit-ul NATO.
Ulterior, Cristian Diaconescu a explicat ca Geoana si-a bazat impresiile pornind de la acordul privind nevoia unui Guvern stabil cu sustinere Parlmentara, a celui privind votul uninominal si pe nevoia stabilitatii politice in perspectiva summit-ului NATO din 2008. De altfel, pesedistii au laudat initiativa lui Traian Basescu de a chema partidele la Cotroceni, sustinand ca intalnirea cu presedintele este "un prim semn de reintrare in normalitatea politica" si ca seful statului "a fost extrem de responsabil". "A aratat ca este dispus sa puna umarul la formarea unei majoritati", ne-au declarat sursele din partid.
Presedintele le-a mai spus ieri, liderilor PSD ca in acest moment ar fi dizolvat Parlamentul si ar fi provocat alegeri anticipate daca i-ar fi permis Constitutia. Aceasta pozitie a fost adoptata de presedinte si in fata PSD dar si in fata PNL. "Dupa referendum avand in vedere conjunctura politica, daca as fi avut prerogativa as fi dizolvat Parlamentul si as fi provocat anticipate. Anticipatele reprezinta singura solutie politica in momentul actual", ar fi spus Basescu, citat de surse liberale. Potrivit acelorasi surse, cum aceasta sansa nu se poate concretiza, este dispus sa colaboreze cu partidele pentru identificarea unei majoritati parlamentare solide. De altfel, pesedistii se asteapta la o noua consultare cu Traian Basescu saptamana viitoare unde sa se discute exclusiv despre formarea unei majoritati parlamentare. Aceleasi surse au mentionat ca este de asteptat ca pe langa negocierile dintre presedinte si partidele politice sa aiba loc si discutii paralele, separate, intre PD, PSD si Traian Basescu. Daca se va ajunge la un rezultat, atunci s-ar putea forma un Guvern PSD-PD-PLD, avand in componenta ministri din cele trei partide. (Razvan GHEORGHE, Roxana ANDRONIC)
UDMR ar accepta anticipatele
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, in urma consultarilor de la Cotroceni, ca formatiunea sa ar putea accepta alegerile anticipate, desi nu considera ca ar fi solutia cea mai buna. Marko a apreciat ca Guvernul poate merge mai departe, dar ca este nevoie de o "majoritate transparenta, clara, deschisa", o sustinere declarata din partea altor formatiuni politice. Presedintele Uniunii s-a aratat sceptic in privinta posibilitatii de a urgenta modificarea Constitutiei. La randul sau, Traian Basescu a spus ca nu se asteapta la o revizuire a Constitutiei pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. In privinta votului uninominal, Marko Bela a reiterat pozitia Uniunii impotriva acestui sistem de vot. "Recunoastem solicitarea electoratului de a-si da votul direct pe persoana" a declarat Marko, aratand ca UDMR propune varianta sistemului de vot mixt, preferential pe liste. Pe de alta parte, UDMR sustine adoptarea Legii lustratiei "intr-o forma cat mai clara, ferma si rapida" intr-o formula care "sa includa fostii functionari ai PCR, fostii membri ai nomenclaturii, fostii ofiteri si subofiteri ai serviciilor secrete". (R.I.P.)
Minoritatile sunt favorabile
Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, a anuntat ieri dupa discutiile cu seful statului, ca grupul este favorabil Legii lustratiei. El a mai precizat ca grupul pe care il reprezinta a sustinut in discutiile cu presedintele Basescu formula de vot uninominal cu circumscriptie nationala. Pambuccian s-a referit in declaratia sa si la chestiunea accesului la fonduri europene. "Trebuie sa punem accentul pe euroregiuni, ca entitati economice", a spus Pambuccian, citat de Mediafax, precizand ca aceasta cerinta este sustinuta si de reprezentantii mediului de afaceri. "Trebuie sa rezolvam aceasta chestiune. Vorbim de fonduri la care contribuim si nu primim nimic in schimb", a spus Pambuccian. (A.H.)
Guvernele lui Geoana irita Grupul de la Cluj
Mircea Geoana nu a exclus ieri intrarea PSD la guvernare. "Nu refuzam o intrare la guvernare, dar, in acest moment, suntem in cautarea unei majoritati care sa ne dea un guvern stabil. Vom vedea dupa negocierile cu partidele. Intr-o saptamana, zece zile cel mult, vom putea veni cu o propunere", a declarat presedinele PSD. Surse din PSD ne-au declarat ieri, ca propunerea lui Geoana privind spijinirea unui Guvern Tariceanu III, Guvern Stolojan, Isarescu a nemultumit Grupul de la Cluj. Acestia s-au aratat iritati de faptul ca Geoana s-a autopropus premier intr-o viitoare formula guvernamentala, mai ales ca postul este ravnit de gruparea ardeleana. In plus, aripa clujeana a fost deranjata si de usurinta cu care Geoana ar ceda postul de premier, in conditiile in care a avansat sprijinirea unui Guvern Stolojan sau Isarescu. (R.A.)
 Afisari: 1141  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Bre Doroftei !   de Aladin
Alegeri anticipate - vot uninoinal   de Doroftei Ilie
Ipocrizie pedista la inalt nivel   de Ghita Bizonu'
CU CARTILE PE FATA   de texanu
MA UIT LA POZE SI II CITESC IMEDIAT   de texanu
A r h i v a
  Palma de aur    18 comentarii
  Populismul gretos    7 comentarii
  Rola cu filmul de aur    1 comentariu
  RATB: Aer conditionat, pentru ce?    11 comentarii
  Goliath al padurilor vanat de un pusti    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Farsa de la Cotroceni (4171 afisari)
 Goliath al padurilor vanat de un pusti (4027 afisari)
 Palma de aur (3880 afisari)
 Gigi Basescu descalecatorul (3280 afisari)
 CDR, reteta decesului PNL (2273 afisari)
 PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale (210 afisari)
 Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane (209 afisari)
 Cultura la romani, investitie nerentabila (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02523 sec.