Ziua Logo
  Nr. 3941 de marti, 29 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Heidegger si metafizica
Astazi, incepand cu ora 18.00, la Casa Lovinescu va avea loc conferinta "Heidegger si istoria metafizicii" de Stefan Vianu. Scopul conferintei este de a (re)gandi problematica metafizicii pornind de la cateva opere ale filozofului din anii '30 si '40. Intrebarea care ghideaza demersul acestei conferinte este in ce masura o (noua) metafizica mai este posibila pe terenul fenomenologiei in epoca "sfarsitului metafizicii" (traditionale). Stefan Vianu este lector la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, unde preda estetica si filozofia culturii. A publicat Metafizica spiritului de la Aristotel la Hegel (Humanitas, 2005). (M.A.)
Poezie la "italieni"
La Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", se va desfasura astazi, de la ora 18.00, un Seminar de Poezie coordonat de Davide Rondoni, de la Centrul de Poezie Contemporana din cadrul Universitatii din Bologna). Davide Rondoni, nascut in 1964 la Forli, a publicat mai multe volume de poezie intre care "Il bar del tempo" (Guanda 1999) si "Avrebbe amato chiunque" (Guanda 2003), pentru care a obtinut cele mai importante premii de poezie in Italia. Poeziile sale sunt prezente in cele mai bune antologii italiene de poezie contemporana. Multe dintre operele sale au fost traduse in volume sau in reviste in Franta, Spania, Rusia, Statele Unite. (D.C.)
Culianu, dinspre Tel Aviv
Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Universitatea Ebraica din Ierusalim - Centrul pentru Studiul Evreilor din Romania, organizeaza astazi, la ora 17.00, la Beith Belgia, un eveniment dedicat lui Ioan Petru Culianu, la care vor participa Sorin Antohi (Universitatea din Leipzig), Ithamar Gruenwald (Universitatea din Tel Aviv), Moshe Idel (Universitatea Ebraica din Ierusalim), Yuri Stoyanov (Institutul Kenyon), Leon Volovici (Universitatea Ebraica din Ierusalim). Tot la Tel Aviv, joi va avea loc la ora 19.00, o masa rotunda cu ocazia aparitiei volumului "Ceea ce ne uneste. Istorii, biografii, idei. Sorin Antohi in dialog cu Moshe Idel" (Editura Polirom, Iasi, 2006) la care vor fi prezenti Moshe Idel, Sorin Antohi, Leon Volovici, Madeea Axinciuc. (M.A.)
TCM deschis Romaniei
A 8-a editie a concursului anual de filme de scurt metraj organizat de TCM (Turner Classic Movies) este acum deschisa si inscrierilor din Romania. Pentru prima data in istoria sa de sapte ani, TCM a deschis aceasta competitie la nivel international. Succesul inregistrat de competitiile anterioare, dar si cererea venita din partea regizorilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, au determinat canalul TCM sa organizeze concursul si in aceste teritorii. Ceremonia de decernare a premiilor va fi organizata sub forma unui eveniment special din cadrul Festivalului de Film "The Times BFI" din Londra, pe data de 30 octombrie 2007. TCM Classic este una dintre cele mai prestigioase competitii de filme de scurt metraj din zona Europei, Orientului Mijlociu si Africii, acordand premii de 10.000 de lire sterline si expunere pe toate canalele TCM din aceasta zona. Filmele trebuie inscrise in concurs pana la data de 1 August 2007. (D.C.)
A r h i v a
  Sibiul iese in strada    
  Patriarhul Teoctist, doctor Honoris Causa    2 comentarii
  Premiile Hyperion Stud Fest    
  Cocktail de carti    
  "Secretul imparatiei" la Ambasada Finlandei    
 Top afisari / comentarii 
 Farsa de la Cotroceni (4171 afisari)
 Goliath al padurilor vanat de un pusti (4027 afisari)
 Palma de aur (3880 afisari)
 Gigi Basescu descalecatorul (3280 afisari)
 CDR, reteta decesului PNL (2273 afisari)
 PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale (210 afisari)
 Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane (209 afisari)
 Cultura la romani, investitie nerentabila (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00987 sec.