Ziua Logo
  Nr. 3941 de marti, 29 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Sibiul iese in strada
-- Un festival pentru teatrul neconventional
Pentru prima data in cei 14 ani de existenta, Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) face din spectacolele de strada principalul eveniment artistic. Ceea ce era pana acum cativa ani un moment crucial pentru marele teatru de arta, festivalul care l-a lansat pe Andriy Zholdak, a devenit, de-a lungul ultimei perioade, o - cum s-ar zice - "sarbatoare a orasului", lasand spectacolele de teatru traditional in seama "mainstream"-ului regizorilor romani de succes, Afrim, Tompa, Dabija, Maniutiu, Serban. Cu o lunga istorie si ele, spectacolele lectura de anul acesta (cele mai multe dintre ele, pe texte frantuzesti noi, plus,
intr-o combinatie fantasmagorica, o piesa de Peca Stefan si una de D.R. Popescu) se tin cam cu salile goale, in timp ce intregul oras e o instalatie - "performance" cu turisti, artisti si curiosi locali.
Compania Carabosse, despre care s-a vorbit mult ca fiind unul dintre "highlights"-urile festivalului, a inflacarat la propriu orasul in debutul FITS, cu "Installations de feu", un traseu de focuri vii inconjurand vechea cetate a Sibiului si a caror aprindere a durat trei ore.
Ieri, spectacolul cel mai interesant se anunta a fi "Bivouac" al companiei Generik Vapeur: "<<Bivouac>> - spun francezii - vorbeste despre o trecere, despre transhumanta, cu foarte putine opriri, iar in aceasta goana isi fac aparitia barbati si femei in albastru, bidoane, un mare taur negru, un camion cu nari fumegande".
Intr-un Sibiu debusolant prin viata teatrala a strazii, exista speranta si pentru cei care se asteapta ca teatrul sa se petreaca in interioare intunecate: astazi, de la 17.30, la Sala de Sport de la Casa Sindicatelor e timpul unei lecturi - <<Rock'n-Roll>> de Tom Stoppard, regia Andrei Serban si Daniela Dima (de la Teatrul National Cluj): "Noua piesa a lui Tom Stoppard, <<Rock'n-Roll>>, este o piesa despre sisteme politice in Est si Vest. Incepe cu Primavara de la Praga in 1968 si se incheie cu Revolutia de catifea si caderea comunismului in Cehoslovacia, actiunea alternand intre Cambridge (Marea Britanie) si Praga. Acoperind aproape 25 de ani din istoria blocurilor de est si de vest, <<Rock'n-Roll>> (...) arata in mod fascinant ca nu exista victorii facile, pericolul sistemelor inchise si al iluziei libertatii".
Festivalul de la Sibiu se va incheia duminica, 3 iunie, pana atunci fiind de asemenea programate o conferinta a criticului George Banu, un proiect dedicat unor mari actori europeni si premiera, la Centrala Simerom, a "Trilogiei evreiesti" a lui Mihai Maniutiu.
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Patriarhul Teoctist, doctor Honoris Causa    2 comentarii
  Premiile Hyperion Stud Fest    
  Cocktail de carti    
  "Secretul imparatiei" la Ambasada Finlandei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Farsa de la Cotroceni (4171 afisari)
 Goliath al padurilor vanat de un pusti (4027 afisari)
 Palma de aur (3880 afisari)
 Gigi Basescu descalecatorul (3280 afisari)
 CDR, reteta decesului PNL (2273 afisari)
 PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale (210 afisari)
 Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane (209 afisari)
 Cultura la romani, investitie nerentabila (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00926 sec.