Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Complexurile energetice in atentia DNA
-- Departamentului de Control al Guvernului a transmis Parchetului concluziile anchetei derulate la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si la complexurile energetice Rovinari si Turceni
Seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, a declarat ca DCG a transmis catre DNA concluziile anchetei derulate la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si la complexurile energetice Rovinari si Turceni, care indica nereguli in achizitii si atribuiri de contracte. Verificarile efectuate indica faptul ca, in ultimii doi ani, cele trei societati nu au respectat in numeroase cazuri procedurile legale privind achizitiile publice de bunuri si servicii, iar multe contracte au fost atribuite direct, desi trebuiau organizate licitatii publice. Totodata, au fost descoperite si contracte ale caror prevederi au fost prelungite ulterior, prin acte aditionale, pentru a se evita organizarea de noi licitatii. "S-a ajuns astfel in situatia ca pretul de achizitie sa fie majorat chiar de 11 ori fata de suma cu care firma castigase licitatia", a precizat seful DCG, secretarul de stat Emanoil Negut.
Negociere cu o singura sursa
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a incheiat, in ultimii doi ani, contracte prin negociere cu o singura sursa, cu firme ale caror oferte au fost respinse initial pentru tarifele mari propuse si a acceptat subcontractarea unor lucrari de catre firme conduse de rude ale directorilor, precizeaza Mediafax. Tot prin negociere cu o singura sursa si incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, SNLO a incheiat un contract pentru servicii de dezinsectie si deratizare. De asemenea, au fost descoperite si contracte care au fost atribuite unor firme la care asociati erau rude de gradul I ale unor directori din Exploatarea Miniera (EMC) Motru. Unul dintre aceste cazuri a fost justificat de catre director prin faptul ca era certat cu fiul sau si nu stia ca acesta era asociat la firma care primise contractul. In ceea ce priveste Complexul energetic Turceni, concluziile anchetei arata ca a ofertat cu prioritate cantitati de electricitate firmelor Energy Holding, Green Energy, Euro-PEC si Beny Alex, furnizate la preturi avantajoase in raport cu alti clienti, si a incredintat direct contracte unor societati care nu au respectat intelegerile anterioare.
Prevederi nerespectate
Neregulile, descoperite de Departamentul de Control al Guvernului, condus de secretarul de stat Emanoil Negut, si verificate in prezent de Directia Nationala Anticoruptie, indica faptul ca, in intervalul 2004-2006, complexul energetic Turceni si-a asumat obligatii contractuale de vanzare fata de cele patru firme pentru perioade cuprinse intre doi si trei ani, furnizand la preturi avantajoase energie obtinuta de la Hidroelectrica, precizeaza Mediafax. Contractul de cumparare de energie de la Hidroelectrica a fost incheiat pentru o perioada de un an, cu posibilitate de prelungire. Astfel, in cazul in care Hidroelectrica nu ar mai fi prelungit durata contractuala, in aceleasi termene si conditii, complexul energetic Turceni ar fi fost obligat sa onoreze din productie proprie cantitatile anuale de energie stabilite prin contractele cu cei patru beneficiari. Conform Mediafax, prin incheierea si derularea contractului cu Hidroelectrica in vederea indeplinirii obligatiilor contractuale asumate fata de cele patru societati nu au fost respectate prevederile Legii energiei electrice privind ofertarea in conditii nediscriminatorii, si ale Legii concurentei. Complexul energetic Rovinari a vandut, in ultimii doi ani, energie unor firme private, in conditii discriminatorii si a cerut diminuarea cantitatilor de electricitate pe care trebuia sa le livreze pe piata reglementata pentru a le vinde pe celelalte piete de energie. Potrivit Mediafax, contractele avute in vedere sunt cele incheiate cu Grivco Bucuresti, Energy Holding, Romelectro Bucuresti, Also Energ Bucuresti, Elizor Prest Moreni-Dambovita si Arelco Distributie Bucuresti.
Departamentul de Control al Guvernului a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Ministerul Economiei, Garda Financiara, Consiliul Concurentei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice asupra concluziilor investigatiilor, cu propuneri de reziliere a contractelor acordate nelegal, sanctionarea persoanelor responsabile si recuperarea sumelor achitate nejustificat de la directorii implicati din Ministerul Economiei si cele trei societati.
Oana ROTARU 
 Afisari: 542  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Bani de la stat pentru firma lui Basescu    2 comentarii
  Afaceri paguboase in subteran    
  Politist de frontiera retinut pentru trafic cu migranti    
  Criminal prins cu ajutorul testelor ADN    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01042 sec.