Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Exportam medici pe Coasta de Azur
-- Majoritatea celor 600 de medici romani care lucreaza in Franta sunt in statiunile de pe Coasta de Azur sau la Paris
Aproape 600 de medici romani lucreaza in Franta, in regiuni importante sau cu pozitie geografica buna precum Paris, Coasta de Azur, Strasbourg sau Saint-Tropez, pentru venituri ce pot ajunge si la 200.000 de euro pe an in cazul unui radiolog.
Statistica medicilor romani care lucreaza in Franta a fost prezentata, sambata, de doctorul Herve Boissin, secretarul general al Ordinului Medicilor din Paris (OMP) sosit in Capitala la invitatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti. "Numarul medicilor romani care vor sa lucreze in Franta creste in ficare an. Numai in Paris, in 10 decembrie 2005, erau 158 de medici romani, in 2006 - 191, iar la 31 martie 2007 numarul lor a ajuns 268. In ultima luna la Paris au ajuns 20 de doctori, majoritatea din Bucuresti", a declarat, potrivit Mediafax, Boissin. Medicii romani lucreaza in zone importante precum Paris, Alsacia, Coasta de Azur, Strasbourg, Marseille si Saint-Tropez. Dar nu vor sa munceasca in Alpi si nici in Centrul Frantei, a remarcat medicul francez. "Multi doctori romani sunt atrasi de veniturile mari. Este adevarat ca acestea pot ajunge si la 200.000 de euro pe an in cazul unui medic radiolog. Un medic de familie primeste 63.000 euro pe an. Insa in Franta si impozitele sunt ridicate, osciland intre 30 si 60%", a mai spus Boissin.
Generalistii conduc plutonul
Din totalul celor 600 de medici romani care lucreaza in Franta, 26% sunt generalisti, 19% psihiatri, iar restul cardiologi, neurologi, nefrologi sau radiologi. "Totusi, migrarea medicilor poate deveni periculoasa in timp, intrucat anumite zone vor resimti o scadere alarmanta a numarului de specialisti. De aceea, UE trebuie sa trateze cu foarte mare atentie problema aceasta", este de parere medicul francez. Pentru ca un medic roman sa obtina dreptul de libera practica in Paris are nevoie de o copie legalizata dupa certificatul de nastere si actul de identitate, (dupa caz, un atestat de nationalitate eliberat de ambasada), o fotografie de identitate, un extras de cazier judiciar valabil trei luni (sau un document echivalent), certificat profesional curent (good standing) eliberat de Colegiul Medicilor, sau o adeverinta din care sa reiasa ca medical nu a fost membru al Colegiului Medicilor din Romania. La aceste documente se adauga un curriculum vitae cu studiile medicale, atestat de limba franceza, doua copii legalizate dupa Diploma de absolvire si tot atatea dupa certificatul de confirmare in specialitate. Pentru documentele (diplome, certificate) eliberate inainte de anul 2007 este necesara atestarea de catre Ministerul Sanatatii din Romania.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 772  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Exportam medici   de doctorul
aviz guvernului Tariceanu   de cosor ion
Problema este cine mai ramane pe aici prin tara ...   de Liviu2002j
Saracii prietenii mei doctori ...   de the
RELUARE   de pacientul
A r h i v a
  Adomnitei vrea camere video in toate liceele    1 comentariu
  Trei firme se lupta pentru Electroputere    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.