Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
FIFA mintita de FRF
-- Documentele probeaza faptul ca FC Politehnica Invest este continuatoarea legala a lui FCU Politehnica, desi FIFA a fost informata de FRF ca intre cele doua societati nu este nici o legatura
Pe 20 martie, Comisia pentru Statutul Jucatorului a anuntat ca va aplica decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, legata de palmaresul Politehnicii Timisoara, sanctionand un club cu echipe de copii si juniori, deoarece gruparea lui Iancu, cea din Liga I, si-a schimbat numele din FCU Politehnica Timisoara in FC Politehnica Timisoara & Invest. La interventia italianului Claudio Zambon, fostul patron al SC FC Politehnica Timisoara SA, grupare care castigase litigiul la TAS, FIFA a somat in mai multe randuri federatia de la Bucuresti sa aplice corect decizia. FRF continua sa sustina ca FC Politehnica Invest, echipa din Liga I, nu are nici o legatura cu FCU Politehnica, desi regulamentele federale si chiar documente ale gruparii banatene sustin contrariul. Vineri, 25 mai, a expirat si ultimul termen primit de FRF de la FIFA pentru aplicarea deciziei si justificarea acesteia. Daca FIFA va considera ca FRF nu a aplicat corect decizia TAS, federatia lui Mircea Sandu risca sanctiuni drastice, mergand de la amenda si pana la dezafiliere, lucru echivalent cu neprogramarea Nationalei la meciurile din preliminariile lui Euro 2008.
Consilierul juridic al FRF, Justin Stefan, a explicat in martie ca FCU Politehnica este o asociatie care nu are nici o legatura cu SC FC Politehnica Timisoara & Invest SA, al carui proprietar este compania Balkan Petroleum si care activeaza cu echipe de seniori in Ligile I si a II-a. "FCU Politehnica este, de asemenea, club afiliat la FRF, dar nu are legatura cu clubul unde este presedinte Iancu, SC FC Politehnica Timisoara & Invest SA. FCU Politehnica este o asociatie care activeaza in cadrul campionatelor de copii si juniori, dar nu stiu cui apartine. Stiu ca exista niste membri, dar mai multe detalii si numele acestora se pot afla doar de la Ministerul Justitiei", declara Stefan. Mai mult, clubul din Liga I a putut sa foloseasca numele, palmaresul, imnul si celelalte insemne ale Politehnicii, scapand si de penalizari care ar fi putut atinge doua milioane de euro! "Hotararea TAS este pronuntata strict impotriva FCU Politehnica Timisoara, care are echipe in campionatele de copii si juniori. Gruparea lui Iancu nu are nici o legatura cu aceasta decizie. Ea poate activa ca si pana acum, iar daca vor exista nemultumiri impotriva clubului din Liga I, societatea lui Zambon este nevoita sa se adreseze din nou instantelor si sa parcurga cursul firesc al comisiilor", a mai afirmat juristul FRF.
Transformare sau cesiune = continuatoare
Stefan a "uitat" insa sa spuna ca decizia TAS a prevazut la unul dintre puncte ca sanctiunile se vor aplica lui FCU Politehnica, dar ca, avertizata de faptul ca aceasta grupare si-ar putea schimba denumirea, a precizat ca sanctiunile sa se extinda si fata de continuatoarea legala. Stefan a tras concluzia ca FC Politehnica Invest nu are nici o legatura cu FCU Politehnica, informand si FIFA in acest sens. Numai ca FC Politehnica Invest joaca in Liga I pe locul lui FCU Politehnica, nume care apare atat in documentele LPF, cat si in cele ale UEFA (inlcusiv pe site-urile oficiale). Conform statutului FRF, un club nou infiintat nu poate juca intr-o liga superioara (Liga I in cazul lui "Poli"), ci trebuie sa se inscrie in campionatul judetean! Totusi, FC Politehnica Invest joaca bine-mersi in Liga I. Acest lucru este posibil fie prin transformarea unei asociatii non-profit in societate comerciala pe actiuni, fie prin infiintarea unei societati comerciale sportive si cesiunea dreptului de participare! Pe 9 august 2006, Comitetul Executiv al FRF a aprobat o circulara (facsimil 1), semnata de Mircea Sandu (poate fi gasita si pe site-ul oficial al FRF), in care se precizeaza urmatoarele: "Legea nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului modificata si completata permite REORGANIZAREA (TRANSFORMAREA) persoanelor juridice organizate ca asociatii fara scop patrimonial potrivit dispozitiilor OG nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, in societati comericale sportive pe actiuni potirvit dispozitiilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, modificata si completata. Ca urmare a acestei transformari, DREPTURILE SI OBLIGATIILE DE NATURA SPORTIVA (inclusiv drepturile federative asupra jucatorilor) aflate in patrimoniul asociatiei, TREC IN PATRIMONIUL SOCIETATII COMERCIALE nou infiintata cu SCOPUL CONTINUARII activitatii de fotbal profesionist. (...) Alteori, procesul transformarii se realizeaza prin infiintarea unei societati comerciale sportive si CESIUNEA drepturilor de participare si a celorlalte drepturi federative aflate in patrimoniul asociatiei catre noua societate comerciala avand calitatea de cesionar, CARE DEVINE IN URMA CESIUNII CONTINUATOAREA PERSOANEI JURIDICE CEDENTE, care este DEZAFILIATA de la FRF". Mai pe intelesul federalilor, indiferent de modul in care a luat nastere FC Politehnica Invest, aceasta este continuatoarea legala a lui FCU Politehnica! Mai mult chiar, pastrarea lui FCU Politehnica drept o structura afiliata la FRF este ilegala! Aceeasi circulara vorbeste si despre acest lucru: "In practica, datorita neconcordantelor legislative si a GRESITEI INTERPRETARI a legislatiei sportive in vigoare, de cele mai multe ori asociatia continua sa existe in calitate de actionar al societatii comerciale nou infiintata (n.r. - FCU Politehnica este actionar la FC Politehnica Invest!) si, in anumite situatii, ramane afiliata la FRF".
Invest recunoaste "cu manuta lui"
Pe langa regulamentele FRF, alte dovezi care arata ca FC Politehnica Invest este continuatoarea legala a lui FCU Politehnica (desi prima sustine ca din iunie 2006 nu mai are nici o legatura cu a doua!) sunt aduse chiar de documente folosite de gruparea de pe Bega in relatiile cu LPF, FRF si cu jucatorii. Astfel, pe 10 octombrie 2006, Aurelian Dumitru solicita CSJ ca FCU Politehnica sa-i plateasca anumiterestante financiare (5.832 USD - rate lunare, 620 RON brut - salarii si 300 RON - cheltuieli de judecata). CSJ admite cererea si obliga pe FCU Politehnica sa plateasca, cu drept de apel (facsimil 2). Nu se face apel si, pe 21 noiembrie, CSJ produce o hotarare definitiva prin care FC Politehnica Invest (noua societate!) este obligata se plateasca, sub amenintarea neprogramarii la meciuri oficiale. FC Politehnica Invest plateste si face dovada platii (la aceasta decizie a CSJ) cu extras de cont, in care apare propriul CUI: R 18279006 (facsimil 3)! Adica, desi jucatorul a reclamat pe FCU Politehnica, CSJ a obligat la plata pe FC Politehnica Invest, care a si platit! Astfel, noua societate recunoaste ca a preluat obligatiile fostei asociatii si ca este continuatoarea acesteia! Mai mult, pe 20 martie 2007, un alt jucator, Irinel Voicu, reclama la CSJ ca are de primit restante (930 RON - drepturi salariale) de la FCU Politehnica. La CSJ se prezinta, din partea lui FCU Politehnica, avocata Liana Tarjoc, dar ca reprezentanta a lui FC Politehniva Invest! Mai mult, aceasta recunoaste pretentiile jucatorului! Astfel, CSJ hotaraste ca FC Politehnica Invest sa plateasca 930 RON lui Voicu. Culmea este ca, desi decizia o privea pe FC Politehnica Invest, Voicu isi primeste banii de la FCU Politehnica (facsimil 4)! Adica, Politehnica Invest a platit pe numele lui FCU Politehnica! Trebuie precizat ca, pe aceleasi considerente, comisiile au decis si in acestan ca FC Politehnica Invest sa-si plateasca datoriile fata de jucatori, de pe vremea lui FCU Politehnica, numai ca decizia TAS a facut ca, dintr-o data, gruparea lui Iancu, cu sprijinul FRF, sa nu mai recunoasca nici o legatura cu fosta societate.
Marius GHERGHE 
 Afisari: 712  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Antirasismul a fost amanat pentru Supercupa    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Iancu: "Finala decisa de escroci!"    
  Cupa ramane in Giulesti    
  Show "made in Banat"    
  Alexa: "Atat putem acum!"    
  "Dubla" McLaren la Monaco    
  Emil Sandoi vizeaza barajul pentru CE 2009    
  Dupa 21 de ani    
  Mutu - al 16-lea gol, Ajax in Liga    
  Debut cu stangul in Euroliga    
  Doliu in atletismul romanesc    
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01446 sec.