Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Agenti secreti modifica documentatia si componentele nucleare iraniene
Iranul, sabotat de serviciile americane
-- Statele Unite si serviciile de informatii aliate lor incearca sa stopeze programul nuclear al Iranului prin intermediul sabotajelor industriale. Printre metodele utilizate se numara modificarea componentelor si a documentelor tehnice, pentru a le face inutile, relateaza postul de televiziune CBS. "Surse din mai multe tari implicate au declarat pentru CBS News ca printre agentii secreti se numara fosti specialisti rusi in domeniul nuclear si cetateni iranieni care traiesc in strainatate", a declarat canalul american.
Mohamed El Baradei, seful AIEA
Desi Iranul a afirmat, in repetate randuri ca nu intentioneaza sa fabrice bomba atomica si ca incearca sa dezvolte un program nuclear exclusiv in scopuri civile, presedintele american, George W. Bush, sustine teza conform careia Teheranul reprezinta un pericol nuclear iminent. In opinia lui Bush, toate optiunile sunt deschise in relatiile cu Iranul. Unii politicieni americani si israelieni au cerut chiar bombardarea instalatiilor nucleare din statul islamic.
CBS a precizat ca actele de sabotaj industrial au generat unele dintre dificultatile tehnice cu care s-a confruntat in mod constant Iranul, la punerea in functiune a centrifugelor - instalatii care imbogatesc uraniul pentru a-l face utilizabil drept combustibil intr-o centrala nucleara sau pentru fabricarea unei bombe. Multi oficiali guvernamentali au dat drept exemplu explozia echipamentului de reglare a voltajului in instalatia pilot de la Natanz, care a distrus 50 de centrifuge.
SUA, pentru "presiuni suplimentare"
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), organism ONU, a anuntat miercuri ca Iranul inregistreaza progrese semnificative in activitatile de imbogatire a uraniului, sfidand astfel rezolutiile Consiliului de Securitate ONU. Conform AIEA, Iranul a instalat 1640 de centrifuge si injecteaza hexafluorura de uraniu (UF6) in aproximativ 1300 dintre acestea, care functioneaza simultan. Totusi, directorul AIEA, Mohamed El Baradei, a declarat ca Iranul nu va produce o arma nucleara intr-o perioada mai scurta de trei pana la opt ani, chiar si in cazul in care decide sa ia aceasta initiativa. Potrivit Rezolutiei 1747 a Consiliului de Securitate al ONU, Iranul trebuia sa suspende, pana la 23 mai, activitatile de imbogatire a uraniului.
Washingtonul a reprosat Teheranului atitudinea de sfidare dupa publicarea raportului AIEA, ambasadorul SUA la ONU, Zalmay Khalilzad, apreciind ca este timpul sa se aiba in vedere adoptarea unor "presiuni suplimentare" asupra Iranului. Aceasta noua tensiune intervine in momentul in care portavioanele americane USS John C. Stennis si USS Nimitz, insotite de o flotila de alte sapte nave, au intrat, miercuri, in apele Golfului Persic, in cadrul celei mai ample desfasurari militare americane din 2003. Armata SUA afirma ca a deplasat aceste nave pentru misiunea de sustinere a operatiunii "Libertate in Irak" si pentru a participa la antrenamente, fara legatura cu situatia din regiune.
Mai concilianta, China a cerut ieri "intensificarea eforturilor diplomatice si adoptarea unei abordari constructive", pentru solutionarea crizei iraniene.
Israelul, pentru
modelul "Irak 1981"
Pe de alta parte, ministrul israelian al Transporturilor, Shaul Mofaz, a avertizat Iranul ca "se joaca cu focul, incercand sa castige timp pentru a-si finaliza programul nuclear", fara a tine cont de rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. In caz de esec al presiunilor diplomatice "toate optiunile sunt deschise si posibile", a apreciat Mofaz, referindu-se la o eventuala optiune militara de felul celei utilizate de Israel in 1981, cand aviatia israeliana a distrus o centrala nucleara irakiana amplasata in apropiere de Bagdad.
Pe fondul ingrijorarii privind disputa nucleara dintre Iran si statele occidentale si al nivelului redus al stocurilor de benzina din SUA, inaintea sezonului de varf al cererii, cotatia petrolului a crescut ieri, in timpul tranzactiilor, la 71,29 dolari - valoare record pentru ultimele noua luni, transmite Reuters. Cotatia petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu 20 centi, ajungand la 65,97 dolari pe baril.
n Ileana CORNEA 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
ZEN SARACU DE TINE   de nelu
Propaganda anti Iraniana e-n floare pe ambele maluri ale garlii...   de Zen
Deci asta era, dom'ne...   de Zen
Toate bune, dar ....   de Firica
Iranul, sabotat de serviciile americane ..........................................   de Mos Grigore
Despre centrifuge.   de alwis46
da Ilenuta   de Phil
A r h i v a
  SUA s-au aliat cu triburile irakiene    5 comentarii
  Ministri, deputati si primari palestinieni arestati    2 comentarii
  Iuscenko isi ia revansa    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.