Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
500.000 de dolari au disparut fara urma din contul firmei Petroklav Inc. Bahamas, infiintata la ordinul ex-ministrului Traian Basescu, in 1991, pentru "ingineria Petromin"
Contul Bahamas
-- Actualul sef al statului, Traian Basescu, beneficiaza din decembrie 2005 de ajutorul dat de omul sau de incredere, Daniel Marius Morar, pe care l-a numit la sefia Departamentului National Anticoruptie. Morar a blocat abuziv "Dosarul Flota" invocand arbitrar asa-zisa "imunitate prezidentiala". In vreme ce seful DNA refuza sa duca la indeplinire dispozitiile din 2005 ale Inaltei Curti de Casatie si sa returneze "Dosarul Flota" instantei de judecata, prescriptia raspunderii penale curge, fara nici o piedica, in favoarea lui Traian Basescu.
Pe zi ce trece, insa, ies la iveala implicari tot mai clare ale lui Basescu in devalizarea flotei Petromin SA, in pofida succintelor sale justificari, facute pe la tot felul de posturi de televiziune, in care acesta bagatelizeaza dimensiunile jafului, acreditand ideea ca altii ar fi vinovatii. ZIUA a intrat in posesia unor documente care vorbesc de la sine despre participatia lui Basescu in jaful de la Petromin. In perioada 2002 - 2003, Parchetul National Anticoruptie, condus pe atunci de procurorul general Ioan Amarie, a trimis Comisiei speciale privind raspunderea ministeriala de la Presedintia Romaniei o sinteza a "activitatii infractionale desfasurate de fostul ministru al Transporturilor Traian Basescu". Sinteza PNA releva faptul ca actualul sef al statului este un exponent al puterii politice care, imediat dupa Revolutie, a prejudiciat avutia publica prin inginerii financiare care se traduc prin abuzuri si grave incalcari ale legilor. Surprinde mai cu seama o descoperire invocata de procurorii anticoruptie. Si anume disparitia din contul firmei Petroklav Inc. Bahamas, infiintata la ordinul lui Traian Basescu in 1991, a sumei de 500.000 dolari SUA. Inexplicabil, anchetatorii nu au mers pana la capat pe aceasta pista, desi au descoperit o coincidenta uluitoare: Basescu era presedinte - director general (cu drept de semnatura in banca), si a parasit functia de presedinte al board-ului Petroklav Bahamas la scurt timp dupa ce banii au fost varsati in contul firmei. Cel care l-a urmat imediat in functie, la conducerea firmei din Bahamas, habar nu a avut de existenta celor 500.000 de dolari din cont.
Basescu s-a pus in fruntea bucatelor
Din probele administrate de magistrati, rezulta pierderea ilegala a 16 nave maritime ale CNM Petromin SA, angajate in relatii cu parteneri norvegieni. Prejudiciul este estimat la circa 300 milioane de dolari. Implicarea ministrului Traian Basescu este mentionata incepand cu 11.04.1991, cand a semnat alaturi de inculpatul Calin Marinescu (zis "Shogunul"), fost secretar de stat la Transporturi, o scrisoare de intentie cu grupul de firme private norvegian Torvald Klaveness Group - Klaveness Chartering. Scrisoarea de intentie obliga la constituirea unei societati mixte norvegiano-romane, cu cote de participare de cate 50%, pentru o pretinsa retehnologizare a 16 nave ale Petromin SA. La data semnarii scrisorii de intentie, Basescu era secretar de stat la Transporturi si sef al Departamentului Marinei Civile, iar Calin Marinescu era directorul general al Petromin SA. Din probele administrate nu a reiesit existenta unui mandat sau aprobari guvernamentale ori ierarhice functiei lui Basescu, astfel ca angajarea partii romane (detinatoarea celor 16 nave) a aparut ca un act abuziv. Ca urmare a scrisorii de intentie, la 14.05.1991 s-a semnat contractul dintre Petromin SA si Klaveness Chartering pentru constituirea societatii Petroklav Inc. Bahamas. Culmea, contractul avea o clauza care prevedea conditia unei aprobari a Guvernului Romaniei, cerinta care nu s-a indeplinit niciodata. A urmat actul profund abuziv - dezvaluit de ZIUA saptamana trecuta in ancheta "Dovada Flota" - prin care, la cererea presedintelui CIS Petromin, Ion Carbunaru, ministrul Transporturilor Traian Basescu s-a aprobat pe el insusi in fruntea board-ului (consiliul de administratie) al firmei din Bahamas, alaturi de Virgil Toanchina, directorul adjunct al Petromin. Astfel, prin autoaprobare, Basescu a devenit presedinte al BOD (board of directors) la Petroklav Inc. Bahamas, calitate in care a prezidat personal sedintele board-ului si a confirmat sub semnatura proprie hotararile din 27.06.1991, 19.08.1991, 11.12.1991, 09.06.1992, 10.06.1992 si 05.12.1992, aflate la dosarul procurorilor.
Cum a disparut jumatate de milion de dolari
Prin contul nr. 3057631, deschis la 27.06.1991 la City Bank Londra de firma Petroklav Inc. Bahamas s-au rulat sume de ordinul milioanelor de dolari, fara autorizarea Bancii Nationale a Romaniei, obligatorie prin lege. Operatiunile bancare in acest cont s-au desfasurat, uimitor, si dupa data de 20.07.1992 cand, oficial, firma din Bahamas isi incetase activitatea.
Una din cele 16 nave ale Petromin, mineralierul Bacesti, a fost ipotecata ilegal in favoarea Cristiania Bank - Oslo, in schimbul obtinerii unui credit suplimentar de 4.000.000 USD de catre firma POI Liberia, fara ca acest credit sa fi fost prevazut si, ca atare, mentionat in ordinele ministrului Basescu. Interesant este cum s-a returnat acest credit:
- 3.250.000 USD s-au virat unei asa-zise companii "United Dutch", care conform investigatiilor efectuate a reiesit ca nu exista;
- 250.000 USD au fost virati biroului de avocatura "Sinclaire Roche & Temperley";
- 500.000 USD au fost virati in contul de la City Bank Londra al Petroklav Inc. Bahamas, al carei director - presedinte era ministrul Traian Basescu, cu mentiunea "for credit" (pentru creditare).
Procurorii PNA au depistat faptul ca la 28.09.1992, cand cei 500.000 USD au fost transferati in contul firmei din Bahamas, aceasta nu mai derula nici o afacere, avand declarata incetarea activitatii la 20.07.1992. Mai mult, la scurt timp dupa intrarea celor 500.000 USD in contul Petroklav Inc. Bahamas (octombrie 1992) Basescu Traian a demisionat din functiile detinute in acea societate. Noul director numit in aceasta, invinuitul Posedaru Romanuel, nu a preluat si suma mentionata si declara ca nu a avut cunostinta de ea pana la efectuarea urmaririi penale in prezenta cauza". Cine a bagat banii in buzunar a ramas un mister. Pe care actualul sef al DNA, Daniel Morar, l-ar putea elucida. Insa acesta a ales sa invoce "imunitatea prezidentiala", contrar prevederilor Constitutiei care stipuleaza ca imunitatea sefului statului este identica cu cea a parlamentarilor, adica doar pentru declaratii politice exprimate in timpul mandatului. Nu si pentru fapte anterioare.
Vanzari frauduloase de nave
Firma din Bahamas nu a fost suficienta pentru ingineriile maritime si financiare puse la cale de Traian Basescu, Calin Marinescu (,Shogunul") si Virgil Toanchina. In 1992, cei trei au decis constituirea holdingului Petromin Overseas Inc. Liberia (POI Liberia), controlat de CNM Petromin SA, in calitate de actionar unic, cu 15 firme subsidiare, toate infiintate in Liberia, proprietare de unica nava.
A mai fost infiintata si Petroklav Management Inc. Liberia (care s-a ocupat de ,managementul" afacerii). La infiintarea firmelor liberiene si-au dat concursul si reprezentantii CIS Petromin (Consiliul Imputernicitilor Statului). Scopul declarat a fost contractarea de catre POI Liberia a unui imprumut pentru retehnologizarea navelor, in suma de 45 milioane USD, de la partenerii norvegieni. Nici pentru societatile liberiene nu a fost indeplinita cerinta legala de constituire prin hotarare de Guvern, ori avizul Bancii Nationale a Romaniei. Pentru transferarea celor 16 nave ale Petromin in proprietatea firmelor liberiene, ministrul Traian Basescu a emis ordine de schimbare a pavilioanelor navelor. CNM Petromin SA a transferat cele 16 nave ale sale, catre firmele liberiene, prin vanzarea acestora la pretul ridicol de 1 dolar/bucata, fara contract de vanzare-cumparare, ci doar pe baza unor simple facturi (bill of sale). Pentru transferul navelor si radierea lor din registrele navale romane, CNM Petromin SA a inaintat Capitaniei Port Constanta ordinul nr. 457 din 11.08.1992 al ministrului Traian Basescu si facturile de cate 1 USD, pentru fiecare nava. Legal, vanzarea trebuia efectuata in baza unui contract de vanzare-cumparare denumit in practica maritima internationala "memorandum of agreement", dar si a declaratiilor vamale si de incasare valutara. De retinut ca cele 16 nave, vandute cu cate 1 USD/bucata, erau evaluate in contabilitatea CNM Petromin SA la peste 200 milioane USD.
Falsuri in ordinele ministeriale
Sesizarea PNA mai arata ca arborarea pavilionului liberian pentru sase dintre nave (Comanesti, Carbunesti, Baneasa, Barbosi, Bobalna si Borzesti) a fost aprobata prin Ordinul nr. 418 din 20.07.1992, semnat de ministrul Transporturilor Traian Basescu pentru perioada necesara rambursarii creditului acordat Petromin SA de catre Banca Kristiana Kredit Strasse", desi, in realitate, creditul fusese acordat POI Liberia. In cazul a trei nave, Basescu a dat doua ordine de arborare atat a pavilionului romanesc, cat si a celui liberian, fapt imposibil conform legislatiei romane si celei maritime internationale.
Revanzari ilegale
Ulterior vanzarii celor 16 nave, catre societatile liberiene, pe suma de 1 USD/bucata, la cativa ani distanta (mai precis dupa 1994), SC Petromin SA a solicitat si a obtinut de la Fondul Proprietatii de Stat mandate de vanzare a acelorasi nave, care erau in fapt proprietatea societatilor liberiene. Revanzarea celor 16 nave de catre Petromin, in perioada 1994 - 2000, a fost calificata de procurorii anticoruptie drept imposibila din punct de vedere legal. Aceasta intrucat navele puteau fi revandute de catre societatile liberiene si nu de catre Petromin. In sarcina lui Traian Basescu, procurorii anticoruptie au mai retinut si pierderea, prin documente false, a mineralierului Bacesti, nava radiata printr-o nota intocmita la 20.08.1991 de acelasi Basescu. Sesizarea PNA a dus la ridicarea imunitatii ministeriale a lui Traian Basescu, care in 2004 a fost trimis in judecata, prin rechizitoriu, alaturi de alti 79 de coinculpati. Dosarul a fost restituit in decembrie 2005 de Inalta Curte, la DNA, pe motiv ca rechizitoriul nu a fost confirmat de procurorul general Ioan Amarie, ci de un adjunct al acestuia. De atunci si pana in prezent, actualul sef al DNA, Daniel Morar, in loc sa confirme sau sa infirme rechizitoriul, refuza sa instrumenteze dosarul, invocand - asa cum ZIUA a demonstrat - o falsa imunitate prezidentiala, pe care o mai aplica si retroactiv.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Tacere adanca....   de attius.navius
HOT   de Doroftei Ilie
Alta FISITA, care o sa traiasca tot 3 zile pina la FISITA urmatoare!   de Mos Grigore
Alta afacere, alti actori, alt ordin de marime.   de attius.navius
de ce oare ati aparut pe coverta cu aceste informatii abia acum ???????   de enzo
e posibil ca Basescu sa fie doar un Asasin economic ??   de tomi01_2000
Incet, incet, vor iesi la iveala toate hotiile preaiubitului si ale acolitilor sai !   de Raquel
pt republicanii romani : si ? ce va mirati ? prishidintilor vostrii nu le lipsesc numai educatia   de ionion
Hai , ca va face Basescu inbarcarea pe acea flota de care vorbiti   de Doro
Tov. Ursu Livia si tov. The, cititi acest articol cu atentie si informati-va, sinteti f. neinformati   de Huhu extraterestrul
Ultimele descoperiri.   de Aladin
Contul Iliesku   de Radu Dragan
Hmm.. Qui Prodest ? Cin' sa aibe un DOCUMENT autentic trimis in 2002 Cabinetului Presedintelui ??..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
$1e mai mare decat 1 PSDst   de contele
Flota...   de hej
INCREDIBILA DESCOPERIRE IN SCANDALUL PASARICA!   de Obiectivul
A r h i v a
  Fronda ministrilor contra DNA    2 comentarii
  Soarta liberalilor la mana social-democratilor    1 comentariu
  "Problema nu trebuie sa se mai repete"    3 comentarii
  "Stapanirea vechilor structuri mafiote"    3 comentarii
  PSD vrea scaunul lui Tariceanu    6 comentarii
  "Padurea spanzuratilor", dupa 42 de ani    1 comentariu
  Basescu ataca sanctiunea CNCD    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01620 sec.