Ziua Logo
  Nr. 3931 de joi, 17 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cum o sa votez pe 19 mai
Gabriel ANDREESCU 
-- De la inceputul anilor '90, nu au mai iesit la lumina adeziuni atat de aprige cum s-a intamplat in aceste ultime luni. In jurul meu, prieteni bine informati interpreteaza conflictul dintre Parlament si presedinte in moduri radical diferite si ii dau o tenta absolut dramatica. Daca persoane aflate in chiar miezul evenimentelor au pareri divergente, care poate fi imaginea cetateanului chemat peste cateva zile la vot, fara nici unul dintre atu-urile celor invocati? Pentru ei voi face un exercitiu subiectiv impartasind viziunea mea asupra infruntarii politice si sensul pe care il dau votului la referendumul din 19 mai.
Traian Basescu, arhitect al victoriei asupra PSD, si-a inceput mandatul prezidential cu o ascendenta majora asupra oricarui alt actor politic. Cateva dintre actiunile sale energice, capabile sa-i amplifice capitalul politic, cum ar fi cerinta adresata serviciilor de informatii de a-si declasifica arhivele si a le trimite la CNSAS, ori condamnarea comunismului, intrau perfect intre competentele prezidentiale. Impins de psihologia sa confrontationala, ori pur si simplu de viziunea sa asupra vietii politice, Traian Basescu a incercat sa ramana actorul ei cel mai important "in toate". Interventiile sale au insemnat uzurparea unor puteri de natura legislativa, executiva si chiar judecatoreasca si au mers atat de departe - printre altele, nesocotirea autoritatii de lucru judecat -, incat au creat o presiune insuportabila asupra celorlalte autoritati in stat. Or, Romania lui Basescu nu mai e Romania lui Iliescu - caci sa nu uitam, ultimul a fost campionul in materie. Iata de ce reactia de infruntare a presedintelui de catre Parlament si Guvern a fost si legitima, si posibila. Pasionatii sustinatori ai lui Traian Basescu par sa uite ca nu poti ajuta democratia subminandu-i institutiile. Ei au vazut in reactia Parlamentului o pura conspiratie. Cand de fapt am asistat la un clasic exercitiu check and balance. Era mult mai bine daca am fi privit la aceasta infruntare fara sa dramatizam, aplaudand mai curand faptul ca institutiile se cenzureaza, in loc sa se alie(ne)ze.
Erau incalcarile constitutionale ale presedintelui atat de grave incat sa motiveze suspendarea? Curtea Constitutionala a dat o solutie, dupa gustul meu, bine calibrata: exista incalcari ale legii fundamentale, nu atat cat sa impuna demiterea presedintelui. Dupa votul consultativ al Curtii, batalia intre institutii a continuat conform procedurilor sale fixe. Iata insa ca de aceasta data, presiunea asupra regulilor de joc nu a mai venit de la seful statului, ci tocmai de la cei care invocau respectul lor. Au urmat, la rand, schimbarea legii referendumului in chiar timpul procesului, transformarea normei intr-un instrument al simpatizantilor demiterii, lansarea unei campanii ale carei vicii nu aduc atingere doar drepturilor celui amenintat cu demiterea. Ci, prin consecinte, si a drepturilor cetatenilor chemati sa se exprime in cunostinta de cauza. Mi se pare limpede ca daca Parlamentul invinge institutia prezidentiala distorsionand optiunea populara prin astfel de modalitati, se creeaza o asimetrie fatala. Nu doar intre institutii. Demiterea presedintelui devine in aceste conditii si o victorie asupra votului oamenilor. Caci referendumul presupune, mai mult decat oricare alta situatie, consideratie pentru autonomia si responsabilitatea cetateanului.
Acestea sunt motivele pentru care voi merge la referendum si voi spune "nu" demiterii.
 Afisari: 2460  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Tot respectul, Domnule Andreescu   de Marc
Cum o sa votez la 19 mai?   de costy
Fair play.   de plongeur.alpin
Grav sau negrav   de Socrate
votul,in totala necunostinta de cauza,nu este necesar   de silviana
Multumesc Domnule Andreescu   de alex123
   de Tanase Florica
Bravo, Gaby   de indel
Traian Basescu...   de alamar
A r h i v a
  "Cu sau fara presedinte/tara merge inainte!"    8 comentarii
  Dupa referendum    12 comentarii
  Adversarii lui Basescu contribuie la popularitatea lui    6 comentarii
  Straniu, dar adevarat    6 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  DeclaraTia zilei    
  Responsabilitatea minoritatilor pentru ce se intampla in Estonia    2007-05-10
  Invitatia facuta de Ion Stan serviciilor de informatii    2007-05-03
  Democratia scandalului    2007-04-26
  Sensul independentei Kosovo    2007-04-20
  Din nou despre Falun Gong la Bucuresti    2007-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi (4942 afisari)
 Enigmele discului de piatra aztec (4163 afisari)
 Liberalii striviti intre Vacaroiu si militari (2757 afisari)
 Fratele "Nufarul" (2706 afisari)
 Cum o sa votez pe 19 mai (2460 afisari)
 Geoana: PD si Basescu intoxica votantii la referendumul din 19 mai (316 afisari)
 88 de minute (88 Minutes) (91 afisari)
 Biserica Ortodoxa Rusa, unificata dupa 80 de ani (75 afisari)
 The New York Times: Instabilitatea politica va dura pana in 2008 (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17972 sec.