Ziua Logo
  Nr. 3926 de vineri, 11 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Spioni ca noi!
Bogdan COMARONI 
-- Desigur, filmul cu titlul de mai sus a facut cariera pe vremea Securitatii, dar nu de cronica de cinematografie ne vom ocupa in cele ce urmeaza. Dupa zece luni, in fine, Virgil Ardelean a fost schimbat de la conducerea unuia dintre cele mai de temut si mai politizate servicii secrete.
UM 0962, agentura Ministerului de Interne. Intrebarea e, se vor elucida acum toate cazurile de politie politica in care a fost implicat serviciul lui Ardelean si despre care presa a publicat maldare de ziare? Vom afla, oficial, daca urmasul lui "Doi s'un sfert", prin care s-a canalizat scursura fostei Securitati, a facut interceptari ilegale? Daca a strans informatii prin actiuni de filaj neautorizate? Pentru ca este de spus ca in cazul acestui serviciu de informatii nu exista un organism de control parlamentar, cum functioneaza pentru SRI si SIE. UM0962 este un departament dintr-un minister, asemeni tuturor serviciilor departamentale, precum cel al Armatei, al Justitiei etc.
Ca urmare, controlul se face doar de catre ministerele tutelare, care au tot interesul sa-si ingroape afacerile necurate. Daca ati urmarit pana acum serialul din ZIUA dedicat sumelor uriase care sunt alocate serviciilor secrete, in special SRI, SIE, STS veti fi constatat ca Romania este tara cu cei mai multi agenti secreti pe cap de locuitor din toata Uniunea Europeana, iar raportat la produsul intern brut al tarilor, noi avem cei mai costisitori ofiteri de informatii. Aceeasi situatie o veti regasi (in episoadele viitoare) si in ceea ce priveste serviciile departamentale. Acum, ne intrebam, se justifica acest fapt? Se simte romanul nostru mult mai in siguranta, mai pazit de liota de agenti secreti interni sau de spioni externi?
Raspunsul, cred ca vine spontan oricarui roman, e nu. In statele avansate ale UE gradul maxim de alerta este justificat. Aceste state sunt amenintate direct de terorism. Ba chiar, in cazul Marii Britanii si Spaniei, atentatele teroriste au si avut loc. Cu toate acestea, in aceste tari nu sunt atat de multi agenti secreti, iar raportat la PIB nu sunt atat de costisitori ca la noi. Si acum se pune intrebarea, ce rezultate au avut bravele noastre servicii secrete? Cati spioni au prins, cate atentate sau atacuri planuite au dejucat? Nici unul.
Daca ar fi sa ne raportam la statisticile furnizate de Parchete vom vedea ca eficienta acestor servicii este extrem de redusa, doar in aproximativ 10% din cazuri informatiile au fost utile derularii anchetelor. In schimb, avem tone de interceptari de telefoane - ba chiar PSD propune infiintarea unei Agentii Nationale de Interceptare in subordinea Parlamentului - fara rezultat direct. Cat despre interceptarile ilegale, in scop de santaj politic, diversiuni politice, sau dezinformari in massa ce sa mai vorbim?!... In urma anchetei ZIUA a reiesit ca o mare parte din banii alocati de la Buget sunt folositi in alte scopuri. Basca profiturile rezultate din afacerile firmelor sub acoperire ale serviciilor secrete. Iar asta in conditiile in care bugetele Educatiei, Sanatatii, Asigurarilor Sociale sunt ciuntite de la an la an.
Fara a se intrevedea vreo ameliorare, dimpotriva, Legile Sigurantei Nationale, ce stau sa intre in dezbaterea Parlamentului, vor intari pozitia serviciilor de informatii, care si asa aveau puteri sporite, astfel incat Romania este in pericol de a deveni un stat informational, in care fiecare factiune va detine o agentie secreta. Si atunci, ma intreb, sa fi disparut oare Securitatea, sau, numai un pic sa se fi odihnit?!
 Afisari: 1033  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Daca e pe tema, eu intreb si acuz ?!   de Alex2003
sriphone   de simiondan
stimabile Bogdan...cel cu acest articol!   de Tiberiu
L-au strans de 00a pe tov petrolist-prim al tzarii?   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Disident sau concurent?    5 comentarii
  In atentia domnului Wilfried Martens    14 comentarii
  Poporul bun si poporul rau    11 comentarii
  Boboru' e si el om...    6 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Zodia "Vulpii"    2007-05-04
  Fondul "Z"    2007-04-27
  Manevra Geoana    2007-04-25
  Strugurii "Vulpii"    2007-04-04
  Cele doua Ioane    2007-03-09
 Top afisari / comentarii 
 Reginele toboganelor (4407 afisari)
 Mogul si oligarh (4204 afisari)
 Mutilare in numele perfectiunii (3531 afisari)
 Album de familie (3031 afisari)
 Geoana, huiduit la un concert de jazz (2825 afisari)
 Cioroianu promite ca va transforma problema Bastroe intr-una europeana (212 afisari)
 CEC are o noua conducere (58 afisari)
 Melescanu: Trebuie sa ne gandim la un calendar al retragerii (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18487 sec.