Ziua Logo
  Nr. 3926 de vineri, 11 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Rasplata lui Basescu pentru GDS
-- Traian Basescu a refuzat sa promulge legea prin care a fost retrocedata Fundatiei Nationale pentru Tineret vila din Calea Victoriei 120, imobil in care GDS sta fara titlu
Traian Basescu, cel care a declarat public ca "Parlamentul face legi pentru infractori", a refuzat din interes personal sa promulge o lege emisa de Legislativ, prin care o vila de patrimoniu din centrul Capitalei - Calea Victoriei nr. 120 - a fost redata Fundatiei Nationale pentru Tineret. Deloc intamplator, vila cu pricina este locul in care isi desfasoara de ani de zile, fara titlu si fara sa plateasca vreun leu chirie, Grupul de Dialog Social, ai carui membri marcanti il sustin public pe Basescu din punct de vedere politic.
La 13 aprilie 2007, in pofida adevarului juridic si al vointei Parlamentului, Traian Basescu a refuzat sa promulge "Legea privind respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105/2006" prin care Legislativul a hotarat sa retrocedeze vila din Bucuresti - Calea Victoriei nr. 120, Fundatiei Nationale pentru Tineret (beneficiara patrimoniului fostului UTC). Gestul prezidential nu este altceva decat o rasplata pentru Grupul de Dialog Social - una din putinele componente ale societatii civile care il mai sustine pe Basescu - din care fac parte Rodica Culcer, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu (fost consilier prezidential), Horia Roman Patapievici si altii. In fapt, vila din Calea Victoriei 120, a fost retrocedata Fundatiei Nationale pentru Tineret (FNT), anul trecut, prin Legea tinerilor nr. 350/2006 (lege, atentie, promulgata la 20 iulie 2006 de acelasi Traian Basescu). GDS ocupa vila de multa vreme, fara a plati chirie, dupa ce in urma cu cativa ani, contractul de inchiriere ii expirase. Cu toate acestea, GDS nu a parasit imobilul, deoarece in urma unor jocuri de culise, Guvernul a emis la 9 august 2006 Ordonanta nr. 39 prin care a amanat intrarea in vigoare a Legii tinerilor pana la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, GDS n-a parasit cladirea, deoarece in pragul sarbatorilor de iarna "prietenii" din Guvern au mai emis, pe sest, Ordonanta nr. 105/2006, care anula din Legea tinerilor anexa privind imobilul din Calea Victoriei 120, pe care il atribuia spre folosinta, pe 10 ani, Grupului de Dialog Social, pe simplul motiv ca acest ONG este "un simbol al vietii publice din Romania".
Pretextele presedintelui
Aceasta ultima ordonanta a fost respinsa, prin lege, de catre Parlament - pe buna dreptate - intrucat Legea tinerilor, dar si Justitia, stabilise clar dreptul FNT asupra imobilului.
Aceasta lege de respingere, data de Parlament, nu a fost promulgata de Basescu, care a trimis-o inapoi, la 13 aprilie a.c., pentru reexaminare. Pretextele invocate de Basescu sunt urmatoarele: 1 - "un imobil din proprietatea publica a statului se atribuie in proprietatea unei fundatii inexistente la data aparitiei legii"; 2 - "Trebuie avut in vedere ca Grupul de Dialog Social este o institutie simbol a societatii civile, fiind una din cele mai vechi din Romania si care a intervenit activ in viata publica si culturala, in sens reformator".
Activitati aducatoare de profit
In ceea ce priveste cel de-al doilea motiv invocat de Basescu pentru a nu promulga "legea GDS", referitor la "institutia simbol a societatii civile", ZIUA prezinta
in fotografia alaturata "simbolurile" actuale ale GDS.
Facand abstractie de dreptul FNT la proprietate, nu ar avea nimeni impotriva ca niste intelectuali sa aiba un sediu mai acatari, in care sa-si poarte "dialogurile sociale". Insa adresa din Calea Victoriei nr. 120 a devenit un loc al vietii de noapte, uneori rau-famate, intrucat in imobilul ocupat fara titlu de GDS exista mai multe obiective pur comerciale: "Club 22 Jazz Cafe - Green Hours"; un bar cu terasa in curtea interioara, cu dozatoare de bere, unde se servesc bauturi alcoolice si se pot consuma diferite meniuri; spatii de jocuri electronice, on-line si Internet; confectionari de stampile si carti de vizita; magazine de vanzari CD-uri muzicale sau cu diferite filme; Libraria "Humanitas" patronata de liderul GDS, Gabriel Liiceanu - cel care a devenit (nu se stie cum anume) proprietarul fostei Edituri Politice a PCR. De pe geamurile cladirii nu lipsesc nici afisele cu Monica Macovei, fosta ministresa a Justitiei si protejata a lui Basescu. Iata, asadar, ce activitati lumesti, aducatoare de profituri, se deruleaza in sediul ocupat de GDS. Cati bani se invart aici, ce societati comerciale trag profiturile, nu se spune nimanui. In schimb, aproape in fiecare noapte, la clubul de noapte unde se bea pana la ziua, sunt vazute prostituate, pesti si consumatori de "ierburi tari". Dar, probabil, acestea sunt "simbolurile" apreciate de Basescu. Politician sprijinit la scena deschisa de anumiti intelectuali de la GDS, in crizele politice si scandalurile nationale pe care le provoaca sistematic.
Sfidarea Justitiei
Primul motiv invocat de Basescu - "inexistenta fundatiei la data aparitiei legii" - reprezinta o diversiune de cea mai joasa speta.
FNT a fost infiintata in ianuarie 2002, prin hotarare judecatoreasca irevocabila. De altfel, presedintele FNT, Nicolae Mavrodin, are rezervarea denumirii la Ministerul Justitiei din data de 13.12.2001. Din 2002 si pana azi, FNT mai este atestata prin alte 40 de hotarari judecatoresti, irevocabile, prin care s-au infiintat filiale ale fundatiei in toate judetele tarii. Contactat telefonic, presedintele FNT, Nicolae Mavrodin, ne-a declarat: "E o minciuna crasa! Aici e vorba de grupul sau de interese (n.r. - al lui Basescu) care il sprijina. Ceea ce face Traian Basescu este sa incerce sa determine Parlamentul sa incalce o hotarare judecatoreasca. De fapt avem zeci de hotarari judecatoresti irevocabile care atesta existenta FNT inca din 2002. Chiar si sediul FNT e stabilit prin hotarare judecatoreasca la adresa din Calea Victoriei 120. Am trimis un protest la Administratia Prezidentiala, le-am spus ca le trimit prin fax toate sentintele judecatoresti, si s-au scuzat ca n-au atata toner si hartie. Am informat deja tineretul european despre imixtiunea lui Traian Basescu in activitatea puterii judecatoresti". Presedintele FNT ne-a mai declarat ca are pe rolul Tribunalului Bucuresti un proces de evacuare al GDS, cu termen pe 17 mai.
Cererile lui Liiceanu
ZIUA a dezvaluit in urma cu aproximativ o luna faptul ca unul dintre cei mai importanti membri ai GDS, Gabriel Liiceanu, patronul editurilor si librariilor Humanitas, a fost in anii trecuti unul dintre principalii beneficiari ai controversatelor metode de reesalonare la plata a datoriilor catre bugetul de stat, precum si de scutire a majorarilor de intarziere la plata datoriilor. Un control al Curtii de Conturi din primavara anului 2002, realizat la Ministerul Finantelor Publice, privind modul in care s-au facut reesalonarile la plata a datoriilor si scutirea de penalizari, releva faptul ca editura Humanitas SA, patronata de Gabriel Liiceanu si coordonata financiar de directorul economic Ioana Patapievici, sotia lui Horia Roman Patapievici, solicita, in 2000, "acordarea de inlesniri la plata pentru obligatii bugetare, dupa cum urmeaza:
- esalonarea la plata pe o perioada de cinci ani, incepand cu 01.01.2000, a urmatoarelor debite:
- impozitul pe profit: 2.272.939.393 lei;
- impozitul pe salarii: 356.339.303 lei".
De asemenea, Liiceanu solicita si "SCUTIREA la plata a majorarilor de intarziere aferente debitelor neachitate:
- majorari intarziere impozit profit: 1.884.385.270 lei;
- majorari intarziere impozit salarii: 270.741.509."
Iertarea
In final, firmei lui Gabriel Liiceanu i s-a permis sa plateasca cu taraita, timp de cinci ani, suma de 3.258.119.741 de lei. Dar inainte de asta, i-au fost sterse penalizarile care se ridicau la suma totala de 2.783.907.422 de lei. La cursul din 2000 al dolarului, de 21.693 de lei pentru un dolar, rezulta ca Liiceanu a obtinut favoruri financiare care se ridica la peste 270.000 de USD.
Conform Notei nr. 43/581 din 12 iulie 2000, semnata de Iosefina Morosanu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Finantelor, firma lui Liiceanu este instiintata ca a fost iertata de datorii, dupa cum urmeaza:
- scutirea la plata a majorarilor de intarziere, in suma totala de 2.783.907.422 lei, reprezentand majorari de intarzieri aferente impozitului pe profit in suma de 2.674.635.363 lei si majorari de intarzieri aferente impozitului pe salarii, in suma de 109.272.059 lei;
- esalonarea la plata a sumei totale de 3.258.119.741 lei, reprezentand impozit pe profit, in suma de 3.145.467.646 lei si impozit pe salarii in suma de 112.652.095 lei, in 56 rate lunare, incepand cu data de 31.10.2000".
Dupa cum atesta actele din dosarul intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei, timp de patru ani si jumatate, din 31 octombrie 2000 pana la 31 mai 2005 inclusiv, firma lui Liiceanu a platit lunar 58.100.000 lei.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 1208  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Si mai ieri citeam motivatia videi clara   de Shadow
Gandire de oligarh   de George de Ro
Baieti destepti   de Ghita Bizonu'
Poate spuneti si cine a infiintat fundatia   de mos teaca
LICHEIANU.   de sofian
Rasplata   de doctorul
A r h i v a
  Cursa cu obstacole    1 comentariu
  Maior se gandeste la unificarea SRI si SIE    1 comentariu
  Casa devastata si amenajata ca biserica satanista    
  Stiri pe scurt    
  Reginele toboganelor    7 comentarii
  Nereguli in cazul drogurilor de la Guvern    
 Top afisari / comentarii 
 Reginele toboganelor (4407 afisari)
 Mogul si oligarh (4204 afisari)
 Mutilare in numele perfectiunii (3531 afisari)
 Album de familie (3031 afisari)
 Geoana, huiduit la un concert de jazz (2825 afisari)
 Cioroianu promite ca va transforma problema Bastroe intr-una europeana (212 afisari)
 CEC are o noua conducere (58 afisari)
 Melescanu: Trebuie sa ne gandim la un calendar al retragerii (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01562 sec.