Ziua Logo
  Nr. 3925 de joi, 10 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bruxellesul il contrazice pe ministrul Justitiei
-- Comisia Europeana nu a cerut Romaniei sa solutioneze un anumit numar de cazuri, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Franco Frattini
Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie Franco Frattini, l-a contrazis ieri pe ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, spunand ca Comisia Europeana nu a cerut Romaniei sa solutioneze un anumit numar de cazuri de coruptie, informeaza postul de radio BBC.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca cererea de revocare a sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, este motivata de faptul ca ar fi primit avertismente de la insusi comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, ca in Romania inca nu s-a inregistrat nici o condamnare in marile dosare de coruptie.
"Nu ne intereseaza numarul condamnarilor"
Purtatorul de cuvant al comisarului pentru Justitie, Franco Frattini, Friso Abbing a declarat ieri pentru BBC: "Nu se pune problema numarului de cazuri, nu se pune problema ca am cere sa se solutioneze un anumit numar de cazuri. Ceea ce este important, ceea ce am vrea sa vedem este ca sistemul juridic, ca atare, este un sistem potrivit pentru o societate democratica in care se respecta deplin statul de drept, un sistem care sa permita automat punerea sub acuzare in mod absolut corect a persoanelor care trebuie aduse in fata justitiei". Abbing a mai precizat ca: "Desigur, este important ca o parte din aceste cazuri, acolo unde e necesar, sa se incheie si cu o condamnare, dar nu ne intereseaza numarul condamnarilor. Vrem sa vedem in esenta, in substanta, o schimbare a sistemului".
De asemenea Abbing a respins speculatiile privind o posibila activare a clauzei de salvgardare. Clasa politica si justitia trebuie sa se concentreze pe ce mai ramane de facut, a insistat oficialul european.
"Nu obstructionati lupta impotriva coruptiei"
Purtatorul de cuvant al comisarului Franco Frattini a declarat ca Bruxellesul nu comenteaza in particular intentia ministrului Justitiei de a-l revoca pe seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. Friso Roscam Abbing a mai declarat pentru BBC: "Ce este insa deosebit de important este ca acest extrem de necesar proces de reforma a justitiei si lupta impotriva coruptiei, care afecteaza Romania atat la nivel mediu cat si la nivel inalt, asadar ca aceasta lupta extraordinar de importanta sa nu fie obstructionata, sa nu apara ingerinte prin schimbari, revocari sau numiri. De aceea, am subliniat nevoia de a avea legi stabile in baza carora procurorii sa-si poata indeplini misiunea". (G.D.)
Criza politica perturba democratia
"Valorile democratice, afectate de criza din Romania" este titlul unui reportaj aparut marti in ziarul francez Le Monde, in care este redata atmosfera mitingului organizat la finele saptamanii trecute, la Constanta, de sustinatorii presedintelui suspendat Traian Basescu.
"Manifestantii, care s-au facut ecoul celor 10.000 de romani reuniti, tot sambata, la Castellon (foto), in Spania, pentru sustinerea lui Traian Basescu <<impotriva oligarhilor>> au protestat fata de destituirea dorita de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, si de opozitia social-democrata". Corespondentul ziarului francez explica in acest context ca, dupa ce Parlamentul de la Bucuresti l-a suspendat, la 19 aprilie, pe presedintele centrist Traian Basescu, acuzat de incalcare a Constitutiei, in fiecare oras au avut loc mobilizari inaintea referendumului din 19 mai care trebuie sa valideze destituirea sa. "In vreme ce Traian Basescu se asigura de votul romanilor care traiesc in Spania - aproximativ doua milioane din 17,5 milioane de electori, - opozitia a modificat legea pentru a obtine demiterea presedintelui. In aceasta confruntare, Curtea Constitutionala s-a aflat in consens cu opozitia, aproband, la 3 mai, un amedament la legea referitoare la referendum care permite destituirea presedintelui cu majoritatea voturi si nu cu majoritatea celor inscrisi. Aceasta Curte preciza, dupa doua zile, ca legea va fi aplicabila in la referendumul din 19 mai", noteaza cotidianul francez, citand si avertismentul lansat de amabasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, conform caruia "intr-o competitie electorala regulile nu pot fi schimbate la doua zile" si care astfel a reflectat "nelinistile diplomatilor de la Bucuresti privind respectul valorilor democratice din Romania". "Criza politica din Romania, care perturba democratia, s-a facut auzita pana in Parlamentul European. Presedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen, l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de subminare a legitimitatii Parlamentului si, prin urmare, a democratiei reprezentative romane, refuzand sa demisioneze dupa suspendarea sa", se arata in reportajul din Le Monde. Cotidianul il citeaza insa si pe liderul Partidului Popular European, Wilfried Martens, care s-a declarat convins de faptul ca "Traian Basescu va castiga acest referendum nu doar pentru ca el conduce o lupta frontala impotriva coruptiei, dar si pentru ca majoritatea populatiei este de partea lui". (L.P.)
Departamentul lui Tulus a fost laudat de UE
Noul ministru al Justitiei a fost, marti, tinta unor critici dure, dupa ce a cerut inlaturarea unui important procuror anti-coruptie care ancheta mai multi politicieni, scria ziarul International Herald Tribune, preluand o stire a AP.
"Tudor Chiuariu a fost desemnat, luna trecuta, ministru al Justitiei, dupa ce primul-ministru Calin Popescu Tariceanu l-a demis pe fostul ministru, Monica Macovei, care era apreciata pentru implementarea reformelor anticoruptie. Chiuariu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, care supervizeaza numirile judiciare, sa il demita pe procurorul Doru Tulus, invocand esecul acestuia in darea unor sentinte.
Tulus este adjunct al procurorului anticoruptie, iar departamentul sau a fost laudat de Uniunea Europeana, dupa ce acesta a deschis mai multe anchete vizand politicieni", mentioneaza ziarul International Herald Tribune, care adauga ca "actiunea ministrului Chiuariu este considerata de gruparile societatii civile drept o incercare de intimidare a procurorilor agresivi in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, asa cum este Tulus. De asemenea, publicatia o citeaza pe Monica Macovei, care a declarat ca "promisiunile privind continuarea luptei anticoruptie au fost false" si ca se incearca stoparea anchetelor care ii vizeaza pe politicieni" si care a cerut demisia lui Chiuariu.
"Transparency International, o asociatie non-profit care monitorizeaza coruptia la nivel global, a criticat, de asemenea, gestul lui Chiauriu, sustinand ca acesta nu are nici o legatura cu evaluarea performantelor", aminteste IHT.
In plus, Transparency International a apreciat ca "astfel de incidente descurajeaza procurorii sa lupte impotriva coruptiei". "Chiuariu pretinde ca a dorit ca astfel sa faca departamentul lui Tulus mult mai eficient si a negat faptul ca ar incerca sa blocheze anchetele privind anumite fapte de coruptie", adauga ziarul, nu inainte de a preciza ca Romania este presata de Uniunea Europeana pentru a arata progrese concrete in lupta impotriva coruptiei, in caz contrar, blocul comunitar, la care Romania s-a alaturat in luna ianuarie, putand impune sanctiuni cum ar fi nerecunoasterea deciziilor instantelor romanesti in UE. (L.P.)
"Va impiedica Guvernul Tariceanu curatenia?"
"Anchetator anticoruptie suspendat - Va impiedica Guvernul Romaniei curatenia?", titreaza editia de ieri a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) un articol care prezinta pe larg povestea revocarii procurorului DNA Doru Tulus.
"Guvernul de la Bucuresti s-a pornit impotriva procurorilor care ancheteaza cazurile de coruptie politica. Prima victima a noului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu este adjunctul sefului Departamentului National Anticoruptie, Doru Florin Tulus. Procurorul sef al acestui departament special, procurorul Daniel Morar, sustine ca ministrul Justitiei nu l-a consultat in aceasta chestiune", afirma FAZ. Cotidianul german continua afirmand ca "Revocarea lui Tulus s-a produs fara a lua in considerare asigurarile facute de Guvernul Tariceanu ca va continua combaterea coruptiei si dupa demiterea ministrului de Justitie Monica Macovei. Macovei trece in fata
Uniunii Europene drept garantul ca Romania isi va respecta angajamentele dupa aderarea la Uniunea
Europeana". (George DAMIAN)
Al patrulea ministru al Cabinetului anchetat
"Tulus conduce Sectia a II-a DNA, care trebuie sa realizeze unele dintre cele mai dificile anchete, printre care cele impotriva fostului agent al Securitatii Dan Voiculescu, cel care detine presedintia micului partid <<conservator>> (PC), cea impotriva premierului-adjunct Marko Bela, care este presedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania. Joia trecuta, procurorul general Laura Codruta Kovesi a adus acuzatii impotriva ministrului Telecomunicatiilor Nagy Zsolt pe care le-a comunicat presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu", se mai arata in articolul citat.
"Vacaroiu, care pana la referendum il inlocuieste pe presedintele Traian Basescu, nu s-a folosit de dreptul de a-l suspenda pe ministrul Nagy Zsolt. Acesta este al patrulea ministru al Guvernului Tariceanu care se afla sub ancheta. Printre altele este acuzat ca a furnizat informatii secrete privind privatizarile, informatii care
au fost folosite in cadrul acestor privatizari". (G.D.)
Protest fara precedent impotriva ministrului Justitiei
Ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost confruntat cu un protest general fara precedent in cadrul magistraturii, dupa ce a cerut demisia adjunctului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), demers care risca sa provoace nemultumire la Bruxelles, comenta ieri AFP. Chiuariu, numit in functie cu mai putin de o luna in urma, a provocat o surpriza marti, cerand aprobarea CSM pentru demiterea procurorului Doru Tulus. AFP aminteste insa ca, de la numirea sa in functie, in 2005, Tulus a declansat urmariri impotriva unor responsabili politici din intregul spectru - lucru fara precedent -, inclusiv impotriva unui fost vicepremier, George Copos. Intr-un gest fara precedent, Institutul National al Magistraturii i-a cerut ministrului Chiuariu sa anuleze o vizita la sediul INM, programata cu ocazia Zilei Europei, "in asteptarea unor clarificari privind motivele" incercarii de demitere a lui Tulus, explica AFP, adaugand ca trei responsabili din Ministerul Justitiei au demisionat ieri din functie. (L.P.)
 Afisari: 2040  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
Intrebare LEGITIMA : CE GUVERN VOM AVEA "post 19 Mai" ? - E CLARA SILIMPEDE nevoia de suspendare a   de Omul cu Picioare foarte Paroase
ministrul Justitiei   de cosor ion
Deci repede dam afara pe cei care au anchetele sensibile..   de Spargel
Noul ministru dupa chipul si asemanarea celor 322   de marin2
A r h i v a
  Oligarhii buni    22 comentarii
  Motivele lui Chiuariu    5 comentarii
  Regele adancurilor    8 comentarii
  Cercetat penal, facut general    3 comentarii
  Canalul Bastroe a fost deschis    7 comentarii
  Vanghelie vs F3    
 Top afisari / comentarii 
 Declaratii otravite (5710 afisari)
 Regele adancurilor (4258 afisari)
 Oligarhii buni (3042 afisari)
 Basescu si balaurul de la Rasarit (2434 afisari)
 Bruxellesul il contrazice pe ministrul Justitiei (2040 afisari)
 10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie (465 afisari)
 Morar prins cu minciuna (177 afisari)
 Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali (174 afisari)
 Iluzionistul (The illusionist) (164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01807 sec.