Ziua Logo
  Nr. 3925 de joi, 10 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Responsabilitatea minoritatilor pentru ce se intampla in Estonia
Gabriel Andreescu 
-- Sistemul de protectie al minoritatilor dintre cele doua razboaie mondiale a avut ca pilon Liga Natiunilor. Minoritatile aveau dreptul, ca si comunitate (!), sa adreseze petitii Secretariatului Ligii si sa apara impreuna Guvernul reclamat in fata Curtii Permanente de Justitie de la Haga. De abia recent, odata cu deschiderea arhivelor, s-au putut aprecia eforturile facute de Liga Natiunilor pentru a raspunde problemelor ridicate de minoritati intre cele doua razboaie. Sistemul confidentialitatii si al negocierilor adoptat de Liga Natiunilor a fost eficace. Numai in primii zece ani de functionare au fost primite 773 de petitii, dintre care 481 au fost declarate admisibile.
Raspandirea fascismului in Europa a facut ca unele comunitati sa fie utilizate de catre Germania impotriva propriilor Guverne, ceea ce a dat o lovitura de moarte sistemului. Dupa al Doilea Razboi Mondial, instrumente cat se poate de utile atunci cand sunt folosite cu discernamant, precum recunoasterea personalitatii juridice a comunitatilor, drepturile colective, autonomia culturala s.a. au fost privite cu maxima suspiciune de state. A fost nevoie de 50 de ani ca suspiciunea sa se diminueze.
Empatia internationala pentru problematica minoritatilor este amenintata astazi de evenimentele din Estonia. Miile de rusofoni imping tara intr-o criza interna si externa pentru a prezerva simbolurile ocupatiei. Or, Estonia este o victima istorica a rusificarii. A suportat-o tot secolul al XIX-lea. Cand in 1939 a fost ocupata de trupele lui Stalin, liderii sai politici si intelectualii au fost ucisi. Zeci de mii de tineri estonieni au fost inrolati in Armata Rosie. In 1941 au venit germanii, dar in 1944 Estonia a cazut din nou in mana URSS. Au urmat refugierea a zeci de mii de estonieni, deportarea altor zeci de mii, jumatate din acestia gasindu-si sfarsitul in Siberia. Au fost adusi in schimb sute de mii de rusi, ucraineni si belarusi. Au fost militarizate vaste regiuni din teritoriu, unde nu putea intra nici un nativ.
Cand Estonia si-a recastigat independenta, la 20 august 1991, societatea estoniana era profund traumatizata. Noilor veniti in perioada ocupatiei li s-a cerut sa invete limba estoniana pentru a capata cetatenia. In 1992, din cei circa 400.000 de rusofoni, la o populatie de 1,3 milioane de locuitori, 32% nu indeplineau conditiile. Un efort constant al statului estonian de a simplifica testele si a ajuta rezidentii sa se integreze a facut ca in 2006, doar 9% sa ramana fara cetatenie.
Ostasii sovietici in amintirea carora s-a ridicat monumentul din Talin vorbesc despre ocupatie, distrugeri si desnationalizare, nu despre eliberare. Eliminarea acestui simbol al unei epoci sangeroase reprezinta o datorie fata de estonieni. Or, grupurile de rusi care se ridica impotriva mutarii monumentului stalinist coopereaza cu regimul lui Putin impotriva statului unde traiesc. Se poate argumenta ca tinerii care protesteaza pe strazile capitalei estoniene nu reprezinta intreaga minoritate rusofona din Estonia. Dar oare liderii acesteia nu ar trebui sa protesteze fata de identificarea abuziva a insurgentilor cu minoritatea rusa? As spune chiar mai mult. Si alte comunitati minoritare din Europa au astazi o buna ocazie de a condamna invocarea drepturilor minoritatilor in conflictul care opune Moscova si Talin. Ar face astfel un mare serviciu cauzei lor, si pe termen lung, ar aduce prestigiu acestor drepturi.
 Afisari: 657  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dublul standard la andreescu   de Shadow
Tinerii care protesteaza pe strazile Tallinului apara   de Ghita Bizonu'
Christiaan ai locuit.   de Aladin
mda...   de Sobru
Responsabilitatea minoritatilor   de Spargel
Dubla/multipla masura   de Ratacitul
A r h i v a
  Basescu si balaurul de la Rasarit    15 comentarii
  Un muzeu mai important ca un referendum    1 comentariu
  Relatia dintre politic si economic    4 comentarii
  DeclaraTia Zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Invitatia facuta de Ion Stan serviciilor de informatii    2007-05-03
  Democratia scandalului    2007-04-26
  Sensul independentei Kosovo    2007-04-20
  Din nou despre Falun Gong la Bucuresti    2007-04-12
  Pentru salvarea Bucurestiului    2007-04-05
 Top afisari / comentarii 
 Declaratii otravite (5710 afisari)
 Regele adancurilor (4258 afisari)
 Oligarhii buni (3042 afisari)
 Basescu si balaurul de la Rasarit (2434 afisari)
 Bruxellesul il contrazice pe ministrul Justitiei (2040 afisari)
 10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie (465 afisari)
 Morar prins cu minciuna (177 afisari)
 Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali (174 afisari)
 Iluzionistul (The illusionist) (164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18697 sec.