Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ministrul Iorgulescu trage un semnal de alarma legat de interesele din jurul recuperarii bratarilor * Este vorba despre 15 obiecte de patrimoniu sustrase ilegal din situl arheologic Sarmizegetusa Regia
Presiuni in cazul aurului dacic
-- "Avem informatii, stim unde se afla acestea, insa Politia de Frontiera si procurorii ne-au indicat ca exista presiuni asupra proprietarilor din Europa, din partea celor care au furat si au instrainat bratarile." a spus Adrian Iorgulescu (foto). Ministrul Culturii a precizat, totusi, ca, potrivit anchetatorilor, presiunile ar putea veni din partea persoanelor cercetate in dosarul "Aurul dacilor". Cata vreme aceste bratari reprezinta probe in proces, membrii retelei care a actionat in situl Sarmizegetusa Regia ar avea, fireste, interesul sa blocheze mersul anchetei inclusiv prin impiedicarea autoritatilor romane de a intra in posesia lor, a opinat Iorgulescu. Ministrul Culturii si Cultelor nu a oferit mai multe amanunte (locatie, proprietari etc), anchetatorii cerand pastrarea discretiei totale pentru reusita demersurilor de rascumparare a obiectelor si aducerii acestora in tara. Autoritatile romane au reusit identificarea a inca trei bratari din aur masiv, similare cu cele cinci care se afla deja in proprietatea statului roman. Identificarea pretioaselor obiecte s-a facut in urma investigatiilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si ale Politiei Patrimoniului. Anchetatorii au stabilit ca provenienta celor trei bratari este urmatoarea: doua provin din spatiul european, iar una din Statele Unite ale Americii.
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Trei kilograme de aur masiv
"Din datele de care dispunem pana in prezent, cele trei bratari din aur au greutati si caracteristici asemanatoare cu ale celor recuperate anterior", a mai spus ministrul Culturii. Bratarile identificate, a completat Iorgulescu, au aceeasi serie tipologica de fabricatie, sunt plurispiralice, cu doua extremitati aplatizate, decorate cu palmete. Cea mai grea bratara din cele trei are 1,100 kg, cea mijlocie are un kilogram, iar cea mai usoara 800 de grame.
In luna iulie 2005, 13 persoane au fost trimise in judecata, fiind acuzate de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor apartinand patrimoniului cultural national, santaj, lipsire de libertate si proxenetism. Este vorba de o retea a carei membri, potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, au facut detectii si sapaturi neautorizate in situl Sarmizegetusa Regia, de unde au dezgropat 15 bratari dacice din aur masiv, pe care apoi le-au traficat ilegal pe piata neagra din tara si strainatate.
Proprietarii vor fi despagubiti
In vederea autentificarii bratarilor, si la solicitarea Parchetului, Ministerul Culturii si Cultelor va realiza demersurile pentru numirea unei comisii de specialisti care se va deplasa la Frankfurt pentru expertiza celor trei bratari. In cazul in care expertiza stiintifica solicitata de Parchet va confirma autenticitatea acestora, Ministerul Culturii si Cultelor va propune o Hotarare de Guvern pentru achizitionarea acestora, prin procedura de justa rascumparare, in conditiile Conventiei UNIDROIT din 24 iunie 1995 privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, rafiticata de Romania prin Legea 149/1997. Este vorba de conventia care acorda proprietarului care a achizitionat un obiect (in speta bratarile) de buna credinta dreptul de a fi despagubit. "Dupa ce specialistii vor face autentificarea si evaluarea lor, vom incepe actiunea de rascumparare si repatriere", a spus Iorgulescu, care a avansat si un pret de rascumparare, de 50.000 de euro, pentru cea mai mica din cele trei bratari nou identificate. "Oricum, preturile de rascumparare sunt cu mult sub valoarea de licitatie a acestor obiecte", a precizat ministrul Culturii, aratand ca valoarea unei bratari la o casa de licitatii celebra ar atinge "usor" 500.000 de euro. "Fiecare bratara este inestimabila, iar recuperarea lor este cel putin la fel de importanta ca recuperarea tezaurului "Closca cu puii de aur". Avand in vedere faptul ca cinci bratari din acelasi lot se afla deja in posesia statului roman, in cazul realizarii achizitiei celor trei bratari din aur, vor putea fi recuperate si puse in valoare opt din totalul lotului de 15 bratari sustrase si instrainate", a adaugat ministrul Culturii si Cultelor.
Supraveghere video la Sarmizegetusa
Adrian Iorgulescu a mai informat ca MCC va prezenta in CSAT un punct de vedere al institutiei in legatura cu un set de masuri privind protejarea obiectelor din patrimoniu, din siturile arheologice etc. In legatura cu acestea din urma, dar nu numai, ministrul Adrian Iorgulescu a spus ca, in cazul unor suprafete mari de teren, este dificila asigurarea pazei, insa se au in vedere introducerea sistemelor de supraveghere video. Totodata, ministerul, cu ajutorul unui program Phare, va alcatui o baza de date informatizata privind obiectele de patrimoniu, inclusiv cele furate. Ministerul Culturii, Politia si Politia de Frontiera vor fi conectate direct la aceste informatii pentru realizarea unui sistem de protectie eficient a bunurilor de patrimoniu.
n Tudor BORCEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sarmisegetusa si aurul dacilor sunt aurul si capitala viitoarelor generatii ale Daciei Mari   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Frauda procuroarei Bica    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Dezastru cultural la Herculane    4 comentarii
  Bere la butoi pentru politisti    
  Imigranti romani, paravan pentru fraude    
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01065 sec.