Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ministrul Justitiei a cerut revocarea sefului Sectiei DNA, care are in lucru dosarele politicienilor * Seful DNA il acuza pe Chiuariu, fara dovezi, ca acesta i-a cerut sa stopeze cauze importante
Fara probe
-- Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, seful Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe motive de "ineficienta". Cererea lui Chiuariu a fost pusa pe ordinea de zi de catre CSM, dar discutiile s-au amanat pentru saptamana viitoare. Solicitarea ministrului a declansat un adevarat conflict intre cele mai importante personaje din Justitie, dar si intre oamenii politici. Procurorul Tulus a fost aparat de sefii sai ierarhici, Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi, dar si de o serie de oameni politici precum Traian Basescu, Emil Boc sau Monica Macovei. Seful DNA a lansat un veritabil atac la adresa lui Chiuariu, acuzandu-l, fara probe, ca i-a cerut sa stopeze o serie de dosare si sa-l informeze despre cauzele importante pe care le are in lucru. Aspect negat de ministrul Justitiei, care il acuza la randul lui pe Morar ca minte. CSM a ramas deocamdata in espectativa.Actiunea lui Chiuariu este insa una cat se poate de legala. Conform Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, act normativ modificat chiar de Monica Macovei, numirea si revocarea procurorilor din functiile de conducere se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM.
La primele ore ale diminetii de ieri, ministrul Justitiei a trimis la CSM o cerere de revocare din functie a procurorului Tulus. Conform legii, modificate de ex-ministrul Macovei, procurorii sefi ai Parchetului General, DIICOT si DNA pot fi revocati sau numiti la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul (consultativ) al CSM, urmand ca numirea/revocarea sa se faca prin decret prezidential.
Motivele invocate pentru revocare, extrem de succinte, vizau lipsa de eficienta si de rezultate in combaterea faptelor de coruptie. Cererea ministrului Chiuariu a fost pusa pe ordinea de zi, iar vicepresedintele CSM, Dan Nicolae Chiujdea, l-a informat telefonic pe procurorul sef al DNA, Daniel Marius Morar, despre aceasta. Dupa nici o ora, la sediul CSM si-au facut aparitia Morar, impreuna cu purtatoarea sa de cuvant, si insotit de Doru Tulus. Pentru cine nu stie, Tulus, originar din Cluj, de unde provine si Morar, este protejatul sefului DNA, care l-a adus special la Bucuresti. Vizibil agitati, Morar si Tulus au asteptat intr-un birou alaturat, vreme de o ora, sa fie primiti in Sectia de procurori CSM. Dupa intrarea in sala, Chiujdea a pus in discutie cererea ministrului Justitiei ca discutiile pe cererea de revocare sa fie secrete pentru ca nu cumva "o declaratie nesabuita" sa afecteze imaginea Romaniei. O cerere care i-a deranjat pe jurnalisti. Cu majoritate de voturi, Sectia CSM, alcatuita din procurorii Dan Chiujdea, Cristian Deliorga, Liviu Dascalescu, Gratiana Isac si Bogdan Licu, a decis insa ca sedinta sa fie publica. Procurorul General al Romaniei, Codruta Kovesi, s-a aratat indignata de faptul ca ei nu i s-a adus la cunostinta intentia de revocare si i-a cerut lui Chiuariu sa precizeze daca a efectuat in prealabil o verificare sub aspectul capacitatii manageriale, asa cum, in viziunea ei, ar cere legea. Ministrul Chiuariu a replicat ca nu a facut o atare verificare si ca nicaieri in lege nu exista o prevedere care sa conditioneze o cerere de revocare de existenta unui control sau informari prealabile. Chiuariu a invocat lipsa de rezultate a DNA in cazurile de mare coruptie, a precizat ca din 2003 si pana azi nu exista un caz de mare coruptie finalizat cu condamnare, si ca procurorii ar trebui sa instrumenteze mai profesionist dosarele pentru ca judecatorii sa nu mai fie obligati sa le returneze sau inchida dosarele din lipsa de probe.
Efectul Macovei asupra echipei lui Morar
Morar a explicat ca a fost informat si chemat la CSM de vicepresedintele Chiujdea si ca nu vede fireasca cererea de revocare a subalternului sau, in conditiile in care nu i s-a solicitat si lui parerea. La randul sau, Tulus a declarat: "In linii mari as vrea sa stiu despre ce e vorba. Consider necesar sa ma pot apara vizavi de acuzatiile ce au fost formulate. Solicit un termen pentru a lua la cunostinta". Presa a fost evacuata din sala, iar dupa jumatate de ora de deliberari secrete, CSM a decis sa acorde un termen de amanare pentru data de 16 mai. Practic, cererea ministrului nici macar nu a mai fost citita. De remarcat faptul ca atat Tulus, cat si Morar s-au aratat revoltati de initiativa ministrului, desi functiile ocupate de ei sunt rezultatul unei actiuni ministeriale asemanatoare. Comisa de Macovei, care in 2005 a modificat statutul magistratilor astfel incat sa-i poata destitui si numi pe sefii marilor parchete, sub pretextul raspunderii Guvernului pentru lupta cu coruptia si criminalitatea.
Pe hol, Tulus, a calificat cererea de revocare drept "dubioasa", si ca banuieste ca are un substrat anume. Despre o eventuala demisie a sa, Tulus a replicat presei: "nici pomeneala, n-am ce sa-mi reprosez". (Razvan SAVALIUC)
Dosarele lui Tulus
O parte din dosarele instrumentate de Florin Tulus sau de sectia condusa de acesta sunt ale unor politicieni de la mai multe partide.
- deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Regiei Nationale Romsilva, este cercetat in legatura cu o serie de achizitii publice facute in 2004, pe vremea cand se afla la conducerea regiei
- deputatul PSD Mihail Sireteanu a fost trimis in judecata, fiind acuzat de frauda
- deputatul PSD Ioan Stan a fost trimis in judecata, alaturi de Gavril Marza, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD.
- George Copos a fost deferit instantei, fiind acuzat de evaziune fiscala in "Dosarul Loteria".
- liderului UDMR Marko Bela este cercetat pentru onorariile literare ale acestuia. Potrivit HotNews, este vorba despre un contract de drepturi de autor pe care acesta l-a semnat cu o editura din Miercurea Ciuc.
- dosarul liderului PC, Dan Voiculescu, disjuns din cazul Loteria, acuzatiile fiind de spalare de bani.
- dosarul presedintelui PNL Gorj, Ilie Morega. (D.E.I.)
Morar il acuza pe ministru de imixtiune
Cand lucrurile pareau ca s-au linistit, ministrul Chiuariu a declarat ziaristilor prezenti ca a luat decizia revocarii ca urmare si a unei discutii purtate cu comisarul european Franco Frattini, la Bruxelles, care i-ar fi cerut rezultate concrete.
"A fost primul semnal de alarma", a continuat Chiuariu, care a concluzionat ca nu crede ca la DNA sa mai apara dosare noi, intrucat la acest parchet se trage de aceleasi dosare de ani de zile, fara a fi finalizate. Imediat dupa ministru a aparut in fata jurnalistilor si Daniel Morar, care a facut cateva declaratii incendiare. Seful DNA l-a acuzat pe ministrul Justitiei de imixtiune in activtatea sa. Concret, seful DNA a relatat ca ar fi fost sunat la telefon de Chiuariu, care i-ar fi cerut lista cu dosarele importante aflate in lucru la DNA si i-ar fi cerut sa nu dea drumul la anumite dosare de coruptie in luna mai. "I-am explicat ca nu pot sa le cer procurorilor sa opreasca dosarele si ca este o imixtiune". Intrebat de reporterii ZIUA daca are martori la discutie sau o inregistrare care sa-i sustina gravele afirmatii, Morar a evitat un raspuns. Vestea acuzatiilor si telefoanele jurnalistilor l-au determinat pe ministrul Justitiei sa se intoarca la CSM si sa dezminta acuzele lui Morar: "Asta e o minciuna de-a dreptul. Nu am vorbit niciodata despre dosare cu Morar, nu am intervenit in nici un dosar. Am stabilit la telefon doar sa ma anunte cand DNA da drumul la un dosar, inainte de comunicarea catre presa. Morar denatureaza!". Chiuariu a mai adaugat ca in discutiile purtate, i-a cerut lui Morar sa se abtina de la orice manifestare care poate fi interpretata politic, gen aparitii al televizor, in care amintea de discutiile sale cu presedintele Basescu, "mai ales dupa ce Monica Macovei a zis ca e independenta, dar participa azi la toate mitingurile lui Traian Basescu". (R. SAVALIUC)
Protestul DNA
"Procurorii DNA isi exprima profunda dezaprobare fata de maniera brutala si conjuncturala in care Ministrul Justitiei a solicitat CSM revocarea din functie a lui Doru Tulus. Prin propunerea de revocare nefondata si nejustificata, ministrul Justitiei promoveaza un act de ingerinta grava in activitatea DNA de natura sa destabilizeze buna functionare a institutiei", se arata intr-un comunicat al DNA, ce poarta 30 de semnaturi. (R.S.)
CSM nu a cerut probe sefului DNA
Dupa combatul Morar - Chiuariu, Sectia de procurori a CSM a invitat presa la o scurta declaratie, in care a informat despre acuzele lui Morar aduse "verbal" ministrului Justitiei, de care a luat act in cadrul deliberarilor la care ziaristii nu au avut acces.
Dan Chiujdea a precizat ca s-a pus in vedere sefului DNA "sa formuleze de indata o sesizare scrisa", urmand ca inspectorii CSM sa verifice realitatea acuzatiilor. Intrebat daca Sectia CSM i-a cerut lui Morar sa precizeze daca are probe in sprijinul afirmatiilor sale (martori sau inregistrari) Dan Chiujdea a lasat sa se inteleaga ca nu, si ca CSM nu ar avea aceasta obligatie inainte de formularea unei sesizari scrise. (R.S.)
Transparency cere o analiza a cazului
Transparency International Romania considera "ca nu se poate dezbate revocarea unui magistrat din functie fara ca in prealabil sa se fi facut o analiza sau ca in prealabil sa fi existat o discutie cu magistratul in cauza". "Transparency International solicita presedintelui interimar al Romaniei, domnul Nicolae Vacaroiu, sa nu emita decretul de revocare din functie, cu justificarea ca in fata acestor neajunsuri propunerea Ministerului Justitiei si avizul CSM (pozitiv ori negativ) sunt nefundamentate. (...)
Avand in vedere ca s-a amanat discutarea acestei propuneri, solicitam CSM sa isi dea avizul, fie el si consultativ, indiferent daca va fi pozitiv sau negativ, pe baza unei analize care trebuie furnizata de initiatorul procedurii de revocare. Transparency International Romania solicita de asemenea Ministerului Justitiei, in spiritul transparentei, sa faca publice argumentele care stau la baza propunerii de revocare a domnului procuror Doru Tulus", se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Traian Basescu, presedinte suspendat
Presimt protectia CSM
Basescu a declarat ieri ca are "o presimtire" ca reactia CSM in cazul Doru Tulus va fi una de protejare a procurorului. "Pana acum, CSM a protejat judecatorii si procurorii. Am o presimtire ca asta va functiona si acum", a spus Basescu ieri, la GDS. Referindu-se la solicitarea ministrului Justitiei, Basescu a apreciat ca "este foarte rau ce s-a intamplat". Tot ieri, presedintele suspendat Traian Basescu a afirmat ca suspendarea sa a fost parte dintr-un scenariu, care includea si inlocuirea procurorului general Codruta Kovesi si a sefului DNA Daniel Morar, lucru oprit deocamdata de "semnale externe puternice". (O.B.)
Monica Macovei, fost ministru al Justitiei
Imixtiunea politicului in Justitie
"As califica cererea de revocare a lui Doru Tulus drept un atac la independenta procurorilor, o grava imixtiune a politicului in Justitie. (...) Ii cer ministrului Chiuariu sa-si retraga cererea si sa-si dea demisia, iar daca nu, sa fie demis", a spus Monica Macovei, citata de Mediafax. Ea a mentionat ca cererea de revocare pentru Tulus, pe care nu a apucat sa o vada, a fost transmisa CSM in noaptea de luni spre marti, la ora 23.00. "Am inteles ca are jumatate de pagina", a spus Macovei, care a exclus varianta ca cererea lui Chiuariu catre CSM sa fie argumentata conform legii. Fostul ministru al Justitiei a apreciat insa ca nu a gresit atunci cand a transferat atributiile de numire si revocare pentru procurori de la CSM catre MJ. "Eu i-am adus pe Morar, pe Tulus si pe altii care au lucrat si care au facut dosare mari cu politicieni si Chiuariu ii da jos. Fiecare sa raspunda pentru faptele sale", a spus Macovei. (A.H.)
Emil Boc, presedinte PD
Deschide usa clauzei de salvgardare
Miza acestei revocari este, in opinia lui Boc, blocarea dosarelor penale ale politicienilor, fiind compromisa independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei. "Gestul deschide usa pentru activarea clauzei de salvgardare pentru Romania post aderare, pe Justitie, cu pierderi de resurse financiare, cu nerecunoasterea hotararilor judecatoresti in UE. Este primul succes al actualului ministru al Justitiei privind efortul de integrare a Romaniei in UE", a afirmat Boc. "Ne intoarcem de unde am plecat, la compromiterea actului de justitie si la subordonarea lui politicului. Politicul se amesteca cu bocancii in independenta Justitiei", a spus Boc. (A.H.)
Norica Nicolai, senator PNL
E in limitele legii
"In ceea ce priveste solicitarea ministrului Justitiei ca domnul Tulus sa fie schimbat din functie din ratiuni de management deficitar al departamentului pe care il coordoneaza, vreau sa precizez ca aceasta situatie a fost posibila datorita faptului ca fostul ministru al Justitiei a procedat la modificarea prevederilor legale din articolul 51 din Legea 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor", a declarat senatorul Norica Nicolai, vicepresedinte PNL. (R.G.)
 Afisari: 2543  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Basescu si Macovei au parte de ce au semanat.   de Ratacitul
Pe beletele electorale vor fi doua poze : una a lui Basescu si ailalta a lui Geoanga !   de ionion
Votati ca sa votati ! Nu uitati sa aveti amprentele curate ! ndc   de ionion
Votati DA!   de claudia_aky
De ce oare ... lipseste senatorul PD din lista cercetatilor penal?   de Alyens
Minciuna mavcavist-basita   de Ghita Bizonu'
E BUNA   de mik
Saraca Monica, parintii fara casa si legea ANI modificata!   de DanBruma
Un prim rezultat al reformei macaviste   de Ghita Bizonu'
De cind Norica Nicolai   de grimm
Macovei si Basescu-cuplul anului!   de Supermmman
Frontul Securitatii Romaniei multumeste pe aceasta cale redactiei ZIUA pentru   de ionion
Monica ii cere lui Chiuariu demisia! Nu stiam ca e asa glumeata!   de DanBruma
penibila!   de simiondan
Paulenci   de Paulenci
De ce?   de catalin_mattei
Nu inteleg ...   de gili
Oare DE CE nu'l cred pe chiuitorul Chiuariu..? Si APROPO - Mr. FRANCO FRATELLINI - "CE PARERE ARE ?"   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de avarfreson
Da-ti demisia Chiuariule!   de Fulga
adevarata fata a lui Iliescu si aliatilor lui   de marin2
bietul Chiuariu   de cosor ion
Nici un caine nu-l dai afara fara sa-i spui de ce   de Hiperborea
A r h i v a
  Spionii romani sunt scumpi si prosti    11 comentarii
  Solutia tranzitorie    1 comentariu
  Maior dezminte interceptarile abuzive    3 comentarii
  Felix acuza PD de campanie murdara    4 comentarii
  Gusa ii critica pe intelectualii lui Basescu    13 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Mormantul regelui Irod cel Mare    5 comentarii
  Referendumul la circ, Curtea la lac    1 comentariu
  SUA: Nu luati decizii majore in perioada crizei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01994 sec.