Ziua Logo
  Nr. 3921 de sambata, 5 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razboi pe teritoriul Romaniei
-- Criza de la Bucuresti a starnit opinii partizane la Bruxelles, politicienii europeni intrecandu-se in a dicta directii * Tot de sfaturi s-au ocupat si reprezentantii SUA * Si ca sa fie scena plina, Basescu arata cu degetul spre masoneria rusa
Poul Nyrup Rasmussen, Wilfried Martens
Criza politica de la Bucuresti a incaierat grupurile politice de la Bruxelles: socialistii europeni s-au pronuntat impotriva lui Basescu, in vreme ce popularii europeni il sustin in mod hotarat. Comisia Europeana a incercat sa-si pastreze echidistanta fata de procesele politice din Romania - insa comisarul Franco Frattini s-a pronuntat impotriva demiterii procurorului Daniel Morar. La nivel de regula, structurile europene nu se pot amesteca in politica interna a statelor membre - insa in practica acest lucru se petrece adeseori. Nici statele ne-membre UE - ca SUA si Rusia - nu ar trebui sa se implice, insa miza confruntarii de la Bucuresti a beneficiat din plin de declaratii din partea ambasadorului SUA la Bucuresti sau vizite mai putin mediatizate de la Moscova, cum a fost cea a misteriosului Kondyakov.
Socialistii europeni anti-Basescu
Socialistii europeni au facut apel saptamana aceasta la sefii de stat si de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene ''sa-si exprime preocuparea'' in legatura cu ''nerespectarea'' principiilor europene fundamentale in Romania si in Polonia. ''Fac apel la voi, sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana, de a va exprima preocuparea in legatura cu aceste evolutii preocupante'', scrie presedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen, intr-o scrisoare deschisa, adoptata de catre cei 32 de membri ai presedintiei PSE. Referitor la Romania, Rasmussen afirma ca ''presedintele Traian Basescu incearca sa submineze Parlamentul roman si, in acest fel, democratia reprezentativa romana''. In legatura cu Polonia, Rasmussen considera ca recenta lege a lustratiei ''pune probleme grave privind respectarea libertatii cuvantului, a mass-media, protectia demnitatii umane si a drepturilor omului''. Vicepresedintele grupului socialist din PE Hannes Swoboda a declarat, joi, referindu-se la scrisoarea PSE privind nerespectarea principiilor europene in Romania si Polonia, ca aceasta nu este o interventie in treburile interne ale celor doua tari, dar ca UE trebuie sa garanteze respectarea legii.
Popularii europeni, 100% siguri de presedinte
Tot in aceasta saptamana, presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, si-a exprimat convingerea ca Traian Basescu va castiga referendumul din 19 mai, contrazicandu-l pe liderul socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, care ii ceruse sa inceteze sprijinul pentru presedintele suspendat al Romaniei.
"Contrar declaratiei false de saptamana trecuta a presedintelui PES, Poul Nyrup Rasmussen, presedintele Basescu a acceptat votul Parlamentului Romaniei si a confirmat, intr-o declaratie publica: <<cea mai buna solutie pentru Romania este ca eu sa particip la referendum>>.
Astfel, sunt convins ca va castiga referendumul nu numai pentru ca duce o lupta directa impotriva coruptiei, ci si pentru ca majoritatea covarsitoare a populatiei are incredere in el", a afirmat presedintele PPE, intr-un comunicat publicat pe site-ul partidului.
"De asemenea, nu sunt surprins ca, in acest moment critic pentru viitorul Romaniei, toti nasii coruptiei romanesti au un aliat fidel de partea lor: PSD-ul postcomunist al lui Iliescu si Nastase, membru proeminent al Partidului Socialistilor Europeni (PES). PSD simbolizeaza ceea ce Romania nu a reusit sa rezolve dupa 1989 - trecutul sau comunist", a adaugat Martens. (George DAMIAN)
Comisia Europeana doreste continuarea reformelor
Presedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso (foto), a declarat pe 20 aprilie ca "Romania cunoaste ca trebuie sa continue indeplinirea reformelor necesare, mai exact reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, angajamente asumate de Romania cand aceasta tara a intrat in UE", dupa ce a aflat de suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Barroso a afirmat: "Ceea ce sper este ca aceasta situatie va fi rezolvata in baza regulilor constitutionale si a legilor democratiei, si cred cu tarie ca se va intampla acest lucru" si ca nu este "ingrijorat de eventualele alegeri anticipate".
Tot pe 20 aprilie comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca ar dori ca Guvernul de la Bucuresti sa il sprijine pe procurorul-general anticoruptie, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante. "As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie", a declarat Frattini. Comisarul Frattini a afirmat in legatura cu suspendarea presedintelui Basescu: "Singura mea dorinta este continuarea procesului reformelor si stiti foarte bine cat de important este acest lucru. In acest sens, in iunie vom raporta situatia Romaniei, cum ar fi de exemplu lupta impotriva coruptiei si consolidarea procesului reformelor".
Indicatii dinspre Berlin
Crestin-democratii germani s-au declarat pe 10 aprilie ingrijorati de intarzierea reformelor din sistemul juridic romanesc.
''Nu numai Parlamentul European se va ocupa de raportul din iunie al Comisiei Europene, ci si parlamentele nationale din tarile membre care vor sugera luarea sau nu a unor masuri cum ar fi activarea clauzei de salvgardare'', a subliniat raportorul pentru Romania al grupului CDU/CSU din Bundestag-ul German, Gunther Krichbaum. ''Sunt parlamentari romani legati de anumite interese personale care nu doresc o mai mare transparenta in ceea ce priveste fondurile lor personale'', a spus deputatul german referindu-se la Legea ANI. Pe 13 martie vicepresedinta Bundestagului german, Suzanne Kastner (social-democrata) a declarat ca "Romania nu trebuie sa iroseasca sansa oferita de aderarea la Uniunea Europeana. Profit de aceasta ocazie sa repet acest apel: Romania trebuie sa duca o politica activa, spre binele sau, si sa valorifice oportunitatea aderarii, asa cum au facut si alte tari care au aderat in trecut la UE, de exemplu Spania".
Avertismentele americane
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman (foto), a revenit, saptamana aceasta, asupra remarcelor facute, la sfarsitul lunii martie, cu privire la situatia politica din Romania. Daca la acea vreme avertiza in premiera, in cadrul unui discurs sustinut la Camera de comert americana, ca "tulburarile recente de pe scena politica de la Bucuresti au ridicat indoieli in afara granitelor, referitor la faptul daca Romania reprezinta, la acest moment, un loc propice pentru valorificarea oportunitatilor de afaceri", recomandand clasei politice romane sa "revina la misiunea sa de a guverna in interesul tuturor romanilor", diplomatul american a detaliat, in ultimul numar al Revistei 22, preocuparile Washingtonului fata de evolutiile politice din tara noastra.
Ingrijorare la Washington
"Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit in ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play. In orice competitie electorala corecta trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre "scenarii". Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii in care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta", a afirmat Taubman. "Este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si, in special, al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta", a adaugat ambasadorul SUA, subliniind ca, desi parteneriatul romano-american "nu se rezuma la personalitati", Washingtonul "se asteapta la continuitatea politicii Romaniei".
Ajutor de la prieteni
"In calitate de prieten al Romaniei, suntem gata sa va ajutam sa consolidati institutiile democratice. A fost un drum lung si Romania a inregistrat multe progrese. (...) Situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oamenii de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si, in special, al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta. (...)" - a mai afirmat ambasadorul Taubman in interviul citat.
Sprijin pentru Irak
"Speram ca adevaratii piloni ai relatiilor romano-americane, cum ar fi activitatea noastra comuna in cadrul NATO, cooperarea in lupta impotriva terorismului si eforturile de a dezvolta relatiile noastre economice si comerciale, sa fie lasati in afara disputei politice de la Bucuresti", a continuat Taubman, reamintind partii romane ca "statutul de membru NATO si UE implica numeroase lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde inalte de guvernare democratica - si aceasta nu numai in teorie, ci si in practica". Declarandu-se optimist in privinta Romaniei, diplomatul american nu a ezitat sa revina asupra angajamentului asumat de Bucuresti in Irak, subliniind, potrivit Revistei 22, ca, desi decizia in aceasta privinta apartine, fara indoiala, tarii noastre, Washingtonul "asteapta un real proces de consultare" pe aceasta tema. Oficialul american a declarat, joi, cu ocazia lansarii exercitiului militar "Sniper Lance" pe aerodromul Mihail Kogalniceanu din Constanta, ca SUA ar dori ca Romania sa isi mentina prezenta in Irak. "Am dori ca Romania sa ramana alaturi de noi, consideram ca mai sunt multe de facut in Irak, dar intelegem ca e o natiune suverana (Romania - n.r.) si dorinta Romaniei va fi cea care va decide", a spus Taubman, potrivit Mediafax. (A.M.L.)
Misteriosul Kondyakov
Cine este misteriosul "Kondyakov", pomenit de Traian Basescu in interviul acordat "Romaniei libere"? Presedintele nu ofera amanunte care sa permita identificarea exacta a "domnului foarte important", care - se sugereaza - ar fi influentat suspendarea sa. Scotocind arhivele si Internetul, am gasit un singur personaj capabil sa corespunda insinuarilor prezidentiale: Alexandr V. Kondyakov, consultant politic influent si unul dintre liderii masoneriei ruse. In aceasta a doua calitate, el a acordat, in 2003, un amplu interviu, in exclusivitate, ziarului ZIUA. Cateva dintre raspunsurile sale de atunci par sa raspunda exact acuzatiilor voalate lansate recent de Traian Basescu. Dar sa vedem mai intai cine este Kondyakov.
De la Komsomol la Marea Loja a Rusiei
Membru al Asociatiei Europene a Consultantilor Politici (EAPC), Alexandr V. Kondyakov este unul dintre cei mai bine cotati consilieri de imagine din Rusia. Printre clientii firmei sale (NOVOCOM Inc., infiintata in 1991) se numara Administratia Prezidentiala rusa si Guvernul de la Moscova. Dar si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Potrivit site-ului EAPC, Kondyakov s-a ocupat, cu succes, si de campaniile electorale ale mai multor candidati la alegeri regionale din Federatia Rusa. Cariera sa nu a inceput, insa, in perioada post-comunista. Fost corespondent al agentiei TASS, A.V. Kondyakov a indeplinit ulterior functia de consilier al presedintelui Comitetului organizatiilor de tineret din URSS (Komsomol).
Autor al conceptului "Viitori lideri pentru Noul Mileniu", Kondyakov a promovat ideea organizarii unor intrevederi informale intre politicieni aflati in ascensiune din Uniunea Sovietica (mai tarziu Rusia), Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Germania. Viziunea sa despre "comunicarea elitelor" l-a atras si in masonerie.
Devenit Mare Secretar al Marii Loji a Rusiei, Kondyakov a fost, in 2001, unul dintre artizanii vizitei istorice la Sankt Petersburg a americanului Fred Kleinkhnecht, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu (Mama a Lumii) de la Washington. In aceeasi calitate, Kondyakov a vizitat Bucurestiul, in septembrie 2003, cu putin inaintea Conventului Marii Loje Nationale a Romaniei.
Politica si masonerie
In urma cu aproape patru ani, Marele Secretar al Marii Loji a Rusiei i-a entuziasmat pe fratii sai de la Bucuresti incheindu-si cuvantarea cu urarea "Traiasca Romania Mare!" In interviul acordat, atunci, ziarului ZIUA, Alexander V. Kondyakov a facut cateva precizari interesante. Care par acum de mare actualitate. Le reluam in cele ce urmeaza, fiindca pot fi o replica la insinuarile recente ale presedintelui Basescu. Desi scos din context, fragmentul urmator pare, azi, extrem de relevant: "De multe ori, cand politicienii nu pot explica un anumit eveniment, incearca sa gaseasca scuze punandu-l pe seama unor organizatii ca francmasoneria." (Textul integral poate fi gasit in arhiva ziarului, la adresa: http://www.ziua.ro/display.php?data 2003-09-20) (Miruna MUNTEANU)
Dezvaluirile prezentate de ZIUA in 2003
Este masoneria utilizata ca instrument in politica internationala?
Este strict interzis ca masoneria sa se amestece in politica. Daca faci asta, nu esti mason.
Nu ma refer la probleme de politica interna, la sustinerea unui candidat impotriva altuia. Ma gandeam la politica externa, la lobby, la promovarea unor interese nationale...
Cand doi masoni se intalnesc, chiar daca reprezinta interese diferite, din start au incredere unul in celalalt, tocmai fiindca sunt masoni. Pot avea pareri divergente, dar au ceva in comun. Amandoi stiu ca interlocutorul respecta aceleasi valori morale, ca este o persoana demna de incredere. Acesta este un inceput foarte bun pentru orice discutie. Daca am putea folosi acest tip de incredere reciproca, cred ca lumea ar fi mult mai buna. (...)
Cum vedeti evolutia relatiilor ruso-romane?
Evolutia este foarte buna. Sunt foarte fericit ca liderii ambelor tari au reusit sa depaseasca o serie de vechi neintelegeri si sa se concentreze asupra intereselor comune. Acestea sunt mai ales de natura economica. In trecut, 80 la suta din economia Romaniei depindea de Uniunea Sovietica. De ce sa nu folosim bazele comune? Exista posibilitati excelente de cooperare intre cele doua tari.
Nu sunteti deranjat de crescanda influenta americana asupra societatii romanesti?
Aceasta este o problema numai pentru politicienii ratati. Din punct de vedere economic, nu exista nici o problema. Romania este un stat independent si nu constituie nici o amenintare la adresa Rusiei. Nu cred ca cineva intreg la cap ar putea sa creada ca romanii planuiesc sa invadeze Rusia. Datorita orientarii trecute a economiei romanesti, este natural ca Romania sa inceapa sa reconstruiasca vechi legaturi comerciale.
Traian Basescu: Forte externe au contribuit la suspendarea mea
Traian Basescu a avansat ideea, intr-un interviu aparut ieri in cotidianul "Romania libera", ca unele forte externe au contribuit la suspendarea sa si, respectiv, la destabilizarea tarii, presedintele suspendat mentionand in acest sens intalniri dintre "un domn foarte important, Kondyakov", cu politicieni romani.
"Exista afirmatii despre structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Romaniei si mentinerea ei intr-o zona gri, chiar daca devenise membra NATO si UE. Nu pot spune decat un singur lucru: priviti cu multa atentie afirmatiile facute de fostul sef al SIE, Ioan Talpes. Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a intalnit pot spune mai multe", afirma Traian Basescu. Alexandr Kondyakov este sef al Novocom, Inc. (centru de informatii si analize), firma de consultanta pentru Administratia Prezidentiala a Federatiei Ruse si pentru Guvernul rus, informeaza Mediafax. El este si Mare Secretar al Marii Loji Masonice a Rusiei. Intrebat daca este de acord cu afirmatiile lui Ion Talpes conform carora Rusia exercita o politica de control asupra Romaniei, presedintele-suspendat a raspuns: "Marturisesc ca personal n-am simtit aceasta presiune si ca am o relatie in regula cu presedintele Putin". Basescu a definit si oligarhii: "Un grup restrans de oameni care gestioneaza puterea si resursele in propriul interes, facand abstractie de interesul public", dar a refuzat sa ii nominalizeze, cu exceptia lui Dinu Patriciu. Despre acesta presedintele suspendat a spus: "Un oligarh care vede capitalismul prin prisma titeiului adus din Rusia si a scutirilor de taxe la bugetul de stat".
Referindu-se la sustinerea pe care o are dinspre axa SUA si Marea Britanie, Basescu a amintit: "In plina criza, cu presedintele suspendat, a ramas valabila organizarea summitului NATO la Bucuresti in 2-4 aprilie 2008". (A.H.)
Relatia lui Basescu cu Rusia
25 ianuarie 2006: Reprezentantul Federatiei ruse l-a intrebat pe Traian Basescu, prezent la APCE de la Strasborg, cum explica instalarea bazelor militare americane in Romania. "Cum puteti sa combinati acest lucru cu prevederile tratatului in ceea ce priveste fortele conventionale din Europa si angajamentele statelor membre NATO referitor la controlul armelor, in special acela de a nu a desfasura forte combatante substantiale pe teritoriul noilor membri ai aliantei?".
Ati stat 30 de ani in Romania
Raspunsul sefului statului roman a fost transant: "Instalarea unor baze americane pe teritoriul romanesc este in total acord cu legislatia internationala, pe care si Romania, si Rusia, si statele UE, si SUA au semnat-o, adica sunt membre ale acestei Conventii. Va pot garanta in plus ca instalarea acestor forte americane pe teritoriul romanesc nu este directionata impotriva unei anumite tari. Pur si simplu, noi vrem sa protejam progresele democratice. Ca presedinte al Romaniei, eu urmaresc securitatea tarii mele. Poate ca nu este momentul potrivit ca sa discutam, dar eu insumi, in februarie 2005, i-am informat pe sefii politici ai Federatiei Ruse asupra acestei probleme. Acesta este raspunsul. Noi respectam toate obligatiile noastre internationale, aducand aceste facilitati militare americane in Romania si pe coasta Marii Negre. Dupa cum am inteles, dvs reprezentati Federatia Rusa. 30 de ani ati stat in Romania si nu v-am intrebat niciodata de ce ati stat.
Monopolul energetic al Rusiei
2 noiembrie 2006: "Spatiul economic si politic evolueaza in stransa interdependenta si este important sa amintim ca promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona. Acest fapt este cu atat mai ingrijorator, cu cat regresul liberalizarii si privatizarii colosilor energetici rusesti este evident (cazul Yukos este graitor in acest sens)", a sustinut presedintele Traian Basescu la lucrarile videoconferintei internationale "Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre", organizata, la Washington. "Diversificarea conductelor de petrol si gaze este, de asemenea, importanta pentru securitatea si dezvoltarea regionala. Din zona extinsa a Marii Negre se furnizeaza, in momentul de fata, 50% din energia necesara UE si perspectiva este ca, in urmatorii zece ani, 70% din necesarul de energie al tarilor UE sa fie furnizat din aceasta zona", a continuat seful statului, subliniind: "Daca petrolul regiunii va continua sa fie transportat exclusiv prin Rusia, aceasta va avea un cuvant din ce in ce mai important de spus in ceea ce priveste politica UE". Basescu a insistat pe faptul ca, in acest context, SUA ar trebui sa includa strategia energetica Eurasiatica in dialogul lor transatlantic.
Reducerea dependentei de gazul rusesc
22 ianuarie 2007: Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat ziarului britanic Financial Times ca Uniunea Europeana ar trebui sa reduca dependenta fata de petrolul si gazul rusesc prin diminuarea consumului de energie si dezvoltarea unor surse alternative de alimentare. "Pe termen lung, a avea un singur furnizor de energie este impotriva conceptului european al economiei de piata. Trebuie sa avem competitie. Chiar daca acest lucru cere investitii scumpe trebuie sa cream conditii pentru competitie pentru ca aceasta nu inseamna doar cresterea competitiei ci si crearea de libertate in cadrul deciziilor noastre", a declarat Basescu. Presedintele a declarat ca sustine proiectul conductei Nabucco, pentru a aduce gazul din Marea Caspica catre Europa Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria si a facut apel la o politica comuna in materie de energie. "Atunci cand o tara europeana se afla in dificultate, toate tarile din UE se vor afla intr-o pozitie dificila. Din acest motiv promovam foarte mult ideea de a avea o singura politica energetica", a spus Basescu.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
FRONTUL RENASTERII SPIRITUALE   de JMJ
Si la anu' cand venim, la votat sa va gasim. Numa' voturi gaunoase, pentru marinaru' Base!   de classa conducatoare
   de Spargel
PPE se frige   de Tigra Mihailescu
ARMONIE PE TERITORIUL ROMANIEI   de JMJ
Dar nu e normal?   de octaaa
In fine s-a gasit vinovatul !   de ionion
Razboi pe teritoriul Romaniei   de doctorul
Pe Milica l-au infrant securistii, pe Basescu ...   de DanBruma
masonii, banii si incalzirea globala   de trkman
comunicat catre tara   de cosor ion
COMUNICAT IMPORTANT PT. TARA   de classa conducatoare
A r h i v a
  Miresele mortii    16 comentarii
  Giurgiu paraseste TVR    1 comentariu
  Contramitingul lui Vanghelie    5 comentarii
  Familia Stroescu dezgustata de tupeul lui Geoana    6 comentarii
  Cu Boeing-ul pe sosea    5 comentarii
  Felix Mogulul, ca pe tarlaua lui    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Miresele mortii (8449 afisari)
 Razboi pe teritoriul Romaniei (5897 afisari)
 Ieri milionare, azi boschetare (3993 afisari)
 Coruptul anti-coruptie (3832 afisari)
 Planuri pentru Republica Moldova (3123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02559 sec.