Ziua Logo
  Nr. 3921 de sambata, 5 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tribunalul copiilor, abandonat
-- Romania s-a obligat in 2004 la Bruxelles sa infiinteze curti de justitie speciale pentru minori * In 2007, Ministerul Justitiei a renuntat la proiect din lipsa de oameni si bani
Tribunalele pentru Minori sunt institutii care, potrivit legislatiei din Romania, dar si din UE, trebuie sa fie infiintate pana la sfarsitul anului 2007. Infiintarea tribunalelor pentru minori este un proiect cerut de Bruxelles, trecut in strategia Guvernului si in cea de reforma in Justitie insa, in acest moment, in Romania nu exista decat un singur Tribunal pentru Minori si Familie.
Acesta este la Brasov si a fost inaugurat dupa cinci luni de la adoptarea Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului care impune crearea instantelor specializate pentru problemele legate de soarta copiilor (abuzurile parintilor, la delictele comise de minori, incredintarea spre adoptie, minorii abandonati de parinti) Dar refoma impusa de UE s-a terminat aici, cu toate ca, in noiembrie 2004, ministrul Justitiei, de atunci, afirma ca pana la finele anului 2007 sistemul tribunalelor specializate pentru minori si familie va fi generalizat in intreaga tara. Ideea infiintarii acestor tribunale a fost abandonata de Ministerul Justitiei din considerente financiare si din lipsa de personal.
De curand, directorul Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, intr-o intalnire cu ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a explicat acestuia ca durata de oficializare a unei adoptii este foarte mare deoarece dosarelor de adoptie nu li se acorda importanta cuvenita. "Termenele sunt lungi, iar procesele se prelungesc foarte mult, in unele cazuri fiind vorba de cativa ani", a subliniat Theodora Bertzi, adaugand ca ar fi necesara specializarea judecatorilor care solutioneaza cauze de adoptie.
"Avem situatii in care nu este cunoscuta suficient nici macar legea. Au fost citate familiile biologice in momentul incredintarii copilului spre adoptie, adica atunci cand copilul era deja declarat adoptabil. Nu s-a pastrat confidentialitatea adoptiei pentru ca nu se cunostea legea", a adaugat secretarul de stat de la ORA. Chiar daca in tara exista complete specializate pe probleme de adoptie, acestea se ocupa si de altfel de dosare, iar problema adoptiei nu mai are prioritate. In plus, in completele actuale, repartizarea dosarelor se face prin intermediul computerului si nu exista nici o garantie ca dosarele minorilor ajung la completele specializate.
Felul in care lucreaza aceste complete specializate a fost criticat si de fostul secretar de stat, Bogdan Panait, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului care s-a plans ca procesele legate de soarta unor minori dureaza prea mult, dar si ca nu este suficient cunoscuta legislatia privind protectia drepturilor copilului. El a spus ca de cele mai multe ori deciziile instantei vin foarte greu, chiar dupa cateva luni de la sesizarea acesteia cu privire la cazul unui copil.
Actualul ministru al Justitiei face multe promisiuni
"Este inadmisibil sa ii lasam pe parintii care vor sa adopte un copil sa astepte solutionarea cazului ani de zile, numai pentru faptul ca prioritare sunt retrocedarile, divorturile si alte cauze civile", a declarat ministrul Tudor Chiuariu. El a spus ca se are in vedere realizarea unui sistem de justitie pentru minori prin crearea unor sectii specializate in acest domeniu, specializarea profesionistilor implicati si infiintarea unui centru de resurse si documentare. Chiuariu a mai facut o serie de promisiuni printre care si infiintarea unor structuri specializate mixte pentru minori si familie in cadrul tribunalelor si al curtilor de apel care sa aiba competente atat in materie civila, cat si penala. Pentru ca toate acestea sa fie posibile, MJ spune ca va trebui sa se modifice legislatia si ca trebuie luate masuri administrative in cadrul instantelor judecatoresti pentru urgentarea solutionarii cauzelor. De asemenea, ministrul Chiuariu a recunoscut ca trebuie sa suplimenteze numarul de posturi de judecatori la nivelul tribunalelor. Trebuie sa precizam ca, in cadrul programului PHARE 2003 desfasurat in perioada 2004-2006, MJ a beneficiat de asistenta unor experti francezi potrivit carora, pentru o solutionare eficienta a cauzelor cu minori, competenta in prima instanta ar trebui sa apartina tribunalelor.
Corina SCARLAT 
A r h i v a
  Sperietoare pentru fumatori    2 comentarii
  Varianta 5 la Matematica    
 Top afisari / comentarii 
 Miresele mortii (8449 afisari)
 Razboi pe teritoriul Romaniei (5897 afisari)
 Ieri milionare, azi boschetare (3993 afisari)
 Coruptul anti-coruptie (3832 afisari)
 Planuri pentru Republica Moldova (3123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01121 sec.