Ziua Logo
  Nr. 3920 de vineri, 4 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Rusia loveste Estonia cu arma energetica
-- Moscova a sistat livrarea de produse petroliere catre micul stat baltic ca urmare a mutarii monumentului Armatei Rosii * NATO si UE sar in apararea Tallinnului
Moscova apeleaza la constrangeri energetice in disputa cu Tallinnul, generata de mutarea recenta a unui monument dedicat Armatei Rosii din centrul Capitalei estone. NATO si UE fac front comun in favoarea Estoniei, solicitand Rusiei aplanarea conflictului si protejarea personalului diplomatic detasat in Capitala rusa.
Autoritatile moscovite au dispus, miercuri, reconfigurarea traseului urmat de hidrocarburile rusesti destinate exportului, in vederea evitarii teritoriul eston. Caile ferate ale Rusiei au sistat transportul feroviar de produse rafinate prin Estonia, explicand ca aceasta masura se impune prin necesitatea efectuarii unor lucrari de reparatie la un tronson al caii ferate ruso-estone. Exportatorii rusi au afirmat, la randul lor, ca livrarile de petrol si produse rafinate prin Estonia au fost suspendate, in conditiile in care Caile ferate ale Rusiei refuza, incepand de miercuri, sa le inchirieze vagoane de marfa. Conform Reuters, exportatorii rusi nu au stabilit nici calendarul livrarilor de petrol spre Estonia pe luna mai. Astfel, Estonia ar putea fi privata de nu mai putin de 900.000 de tone de petrol si produse petroliere, noteaza Rompres, in contextul in care aproximativ un sfert din hidrocarburile si produsele rafinate rusesti tranziteaza teritoriul statului baltic, cu destinatia Europa. In paralel, Serviciul federal al Rusiei pentru protectia consumatorului (Rospotrebnadzor) si-a intensificat controalele la produsele alimentare importate din Estonia, marfurile estoniene fiind deja boicotate pe piata rusa.
Rusia, inflexibila pe pozitiile anti-Estonia
Intre timp, Rusia nu da semne ca intentioneaza sa cedeze in disputa cu Estonia. Oficialii de la Moscova au solicitat autoritatilor de la Tallinn sa inceteze "actiunile provocatoare", dupa ce Alianta Nord-Atlantica s-a alaturat "somatiei exprese" adresate Federatiei Ruse de Uniunea Europeana in vederea respectarii angajamentelor internationale, exprimandu-si "profunda preocupare" fata de actiunile de intimidare a diplomatilor estoni, petrecute, miercuri, in Capitala rusa si solicitand rezolvarea pe cale amiabila a situatiei. Apelurile UE si NATO, secondate de cel al Departamentului de Stat american, prin care SUA au cerut Rusiei sa evite escaladarea disputei ruso-estone, nu au impresionat insa Moscova. Potrivit Reuters, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, l-a contactat, miercuri seara, pe omologul sau eston, Urmas Paet, pentru a-l avertiza asupra "gravelor consecinte negative" ale mutarii monumentului dedicat Armatei Rosii din centrul Tallinnului. MAE rus i-a convocat, totodata, pe ambasadorii german, portughez si al UE la Moscova pentru a-si exprima "consternarea" fata de "lipsa unei evaluari principiale din partea UE a actiunilor intreprinse de Guvernul de la Tallinn". (A.M.L.)
Incidente diplomatice
Manifestatiile anti-estone au continuat, ieri, in Capitala rusa, ambasadorul estonian la Moscova, Mariana Kaljurand, declarand ca reprezentanta diplomatica se afla sub asediu. "Protestatarii decid cine intra si iese", a spus diplomatul eston, precizand ca manifestantii instalati in fata misiunii nu au permis persoanelor aflate in interiorul ambasadei sa iasa din incinta pe timpul noptii. Protestatarii au parasit intr-un final locatia, dupa ce ambasadorul eston a declarat ca va pleca din Rusia pentru doua saptamani. Anterior, Mariana Kaljurand a fost tinta unei tentative de agresare, membrii unei miscari de tineret pro-Kremlin reusind sa intrerupa, miercuri, o conferinta sustinuta de aceasta. Incidentul, soldat cu suspendarea activitatii Ambasadei Estoniei si evacuarea familiilor personalului diplomatic, nu a fost insa unicul de acest gen, Suedia protestand, miercuri, pe langa autoritatile ruse fata de atacarea ambasadorului sau la Moscova. "Masina ambasadorului a fost oprita si atacata de multime in timp ce parasea Ambasada estoniana. Manifestantii au lovit masina cu picioarele si i-au smuls drapelul suedez", a declarat Sofia Karlberg, purtatoarea de cuvant a MAE suedez, potrivit Rompres. Atacurile care au avut ca tinta Ambasada Estoniei de la Moscova au provocat o serie de dezbateri la Bruxelles privind ipoteza amanarii summit-ului UE-Rusia, programat pentru data de 18 mai.
 Afisari: 1886  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Despre estonieni :   de ionion
Iarasi folositi galusca "armei energetice"   de Lefter Popescu
ieSOTNIA   de Crusader
De la bascalie la treaba serioasa.   de alwis46
Tutulica   de tutulica
Fiecare , care este mushcat, trebuie sa se apere !   de ionion
Cascati ochii, licuricilor   de Ratacitul
Bre CIA, iar va aruncati in careu sa scoateti 11m :-)   de Nababul123
vorbe   de Charismaticul
Rusia loveste Estonia cu arma energetica   de Phil
NATO si UE sar in apararea Tallinnului .... ??????   de Val
daca   de cosor ion
A r h i v a
  S-a transat!    26 comentarii
  Heroina la Guvern    8 comentarii
  BAE Systems sub ancheta    2 comentarii
  SUA doresc sprijin romanesc in Irak    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Camasa de forta (6167 afisari)
 Petroklav: inceputul sfarsitului flotei (2553 afisari)
 Cimitirul gladiatorilor (2443 afisari)
 S-a transat! (2379 afisari)
 Cazul Roncea, confuzii si inconsecventa (2128 afisari)
 Tariceanu: In cazul referendumului, trebuie aplicat acelasi sistem prin care presedintele a fost ales (260 afisari)
 Ziua demisiilor (89 afisari)
 Informatii noi in cazul inchisorilor CIA (70 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01158 sec.