Ziua Logo
  Nr. 3915 de vineri, 27 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Comoara din pergamentul lui Arhimede
-- O echipa de experti internationali a descoperit ca pergamentele unei carti de rugaciuni medievale ascund un text foarte important.
In aceeasi carte au mai fost deja descoperite lucrari ale lui Arhimede si ale politicianului Hyperides.
Insa acum, tehnologia de ultima ora a relevat faptul ca pergamentele mai ascund inca un text, cel de-al treilea - care este un comentariu despre Aristotel.
Seful echipei de cercetatori, William Noel, a numit descoperirea ca fiind "senzationala".
Cartea de rugaciuni a fost scrisa in secolul al XIII-lea de catre un scrib numit John Myronas. Insa acesta, in loc sa utilizeze pergamente noi pentru lucrarea sa, a ales sa foloseasca pagini din cinci carti pe care le avea la indemana.
Dr Noel, curatorul manuscriselor de la Muzeul american Walters si co-autor al unei viitoare carti despre palimpsestul lui Arhimede, a declarat ca "scribul a folosit o metoda brutala de reutilizare a pergamentelor, insa probabil ca nu avea ce face, nu putea cumpara altele, asa ca a reutilizat ce avea. A luat niste carti din raft, a curatat textul, si a scris peste, pentru a obtine o noua carte".
In 1906, s-a descoperit ca una dintre aceste carti "reciclate" continea lucrari unice ale lui Arhimede, iar in 2002, tehnologiile moderne nu numai ca au oferit o imagine mai clara a cuvintelor faimosului fizician, dar au scos la iveala un alt text, si anume singurul manuscris al lui Hyperides, un politician atenian care a trait in secolul al IV-lea d.H.
"Ne-am gandit atunci ca acest palimpsest este o mina de aur, insa iata ca s-a intamplat ceva si mai senzational" a declarat Noel pentru BBC.
Una dintre cartile reciclate s-a dovedit a fi foarte greu de citit, a explicat Roger Easton, profesor al Institutului de Tehnologie de la Rochester SUA, care a declarat ca se utilizeaza pentru cercetari "o tehnologie multispectrala"
In prezent, o echipa internationala de experti studiaza inscrisurile si o serie de indicii, cum ar fi numele din coltul paginilor, i-a determinat pe acestia sa traga o concluzie: "pasajul filosofic din palimpsestul Arhimede este identificat acum ca un comentariu al lucrarilor lui Aristotel" a declarat profesorul Netz.
El a declarat ca aceste Categorii ale lui Aristotel au servit ca fundatie a studiului logicii de-a lungul secolelor.
Ulterior, echipa de experti a stabilit ca cel mai probabil, autorul acestor comentarii de pe pergament este Alexandru al Aphrodisias. Profesorul Robert Sharples de la o universitate din Londra este de parere ca "avem acum ocazia sa studiem comentarii foarte importante ale contemporanilor lui Aristotel"
Dr. Noel a mai declarat ca "nu exista filosof mai important decat Aristotel. Si a avea texte si comentarii asupra lucrarilor sale care dateaza din secolul al-II-lea sau al III-lea este fantastic. Aveam pana acum o carte care continea trei texte antice care ne ajutau sa intelegem matematica si politica, iar acum avem si despre filosofie. Nu am cuvinte sa-mi exprim entuziasmul ca avem ocazia, dupa atata vreme, sa ne aflam in fata unei comori nepretuite". (Monica BICA)
 Afisari: 2833  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Codex Sinaiticus, "asamblat" pe Internet    
  Hugh Grant a batut si blestemat un fotograf    1 comentariu
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, ultimul comunist al tarii (8395 afisari)
 Rusia pune gheara pe Romania cu acordul UE (5861 afisari)
 Furtul Flotei, denuntat la Parchet din 1992 (3450 afisari)
 Santajul Z (3304 afisari)
 Comoara din pergamentul lui Arhimede (2833 afisari)
 Jurnal de campanie pentru referendum (177 afisari)
 Romania va gazdui summitul NATO din 2008, anunta Jaap de Hoop Scheffer (141 afisari)
 Remes taie capete (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00938 sec.