Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Constitutia dupa Nostradamus si statul ambiguu
Miruna MUNTEANU 
-- "Cine sapa groapa altuia risca sa cada singur in ea". Actualitatea politica pare sa confirme cu prisosinta intelepciunea zicalei populare. Straduindu-se prea tare sa provoace demiterea lui Tariceanu, Basescu s-a pomenit el insusi suspedat. Capcanele intinse premierului s-au razbunat.
Desigur, presedintele se va intoarce, peste o luna, la Cotroceni. Nu poate fi demis decat daca jumatate plus unu dintre romanii cu drept de vot se pronunta impotriva lui. Legea referendumului il face, practic, intangibil. Aceasta a fost, de altfel, si intentia artizanilor Constitutiei din 2003, care erau convinsi ca succesorul lui Ion Iliescu urma sa fie Adrian Nastase. Pesedistii s-au blocat si ei in transeele pe care singuri le-au sapat. Daca nu s-ar fi crezut "condamnati la guvernare", ar fi fost, probabil, mai precauti in a oferi sefului statului protectii inexpugnabile. Acum, trebuie sa joace dupa regulile - proaste - pe care chiar ei le-au nascocit. Si, evident, nu le convine. Dupa cum nu le convine nici faptul ca dosarele unor judecatori de la Curtea Constitutionala, numiti de ei, s-ar putea dovedi instrumente de persuasiune si in mainile altora.
Din pacate, in Romania, puterea nu are niciodata intuitia opozitiei. Abia dupa ce o pierd, politicienii descopera socati cat de strambe si de periculoase sunt legile pe care chiar ei le-au faurit. Si vor sa le schimbe.
E bizar ca, dupa 17 ani de "democratie", toata lumea pare brusc extrem de nemultumita de regulile jocului politic. Deodata, Constitutia a devenit mai elastica decat jartiera Elenei Udrea si mai enigmatica decat Catrenele lui Nostradamus. Fiecare intelege din ea ce ii convine. Interpretarile sunt, de multe ori, diametral opuse. Traian Basescu a inteles ca poate fi "presedinte-jucator". Parlamentul n-a fost de acord. Procedurile vizand demiterea sefului statului au nascut noi controverse. Basescu a contestat la Curtea Constitutionala decizia Legislativului - desi aceasta instanta nu este abilitata sa se pronunte pe fondul chestiunii. Printre cei care l-ar dori plecat definitiv de la Cotroceni s-au gasit isteti gata sa interpreteze Legea Referendumului exact pe dos.
Politicienii nostri par complet debusolati. De parca s-ar fi trezit peste noapte intr-o tara straina, ale carei reguli nu au apucat sa le invete. Dau senzatia ca isi fac abia acum ucenicia, pe banii si nervii nostri. Aparentul lor diletantism ascunde, insa, o inspaimantatoare lipsa de scrupule. Ei cunosc, de fapt, legile si mecanismele inter-institutionale, dar nu se simt datori sa le respecte. Legile sunt pentru ceilalti. Pentru prostime. "Baietii destepti" din politica stiu sa navigheze printre exceptii si sa speculeze ambiguitatile. Vesnic in cautarea "portitelor de scapare", detesta inflexibilitatea lucrurilor clare. Vaneaza si cultiva "chichitele". Isi rastalmacesc, fara sa clipeasca, propriile texte. Au creat reguli incerte doar pentru a masca faptul ca bataliile lor sunt, in realitate, lipsite de reguli.
La patru luni de la admiterea in Uniunea Europeana, Romania nu prea seamana a democratie consolidata. Nu fiindca suspendarea presedintelui ar fi, in sine, vreo mare tragedie - este doar o uriasa pierdere de timp si de bani. Cu adevarat revoltator este dispretul manifestat de intreaga clasa politica fata de mecanismele fundamentale ale statului de drept. Primejdioasa este absenta oricarui reper stabil intr-o realitate din ce in ce mai imprevizibila. O realitate in care nu exista reguli clare, ci doar interese de moment. Nu asistam la o partida de sah, ci la un joc de-a alba-neagra. Total lipsit de fair-play.
 Afisari: 2271  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
mai e mult pina departe   de ostap bender
Legea nr. 3/2000 privind Organizarea si desfasurarea referendumului.   de alwis46
Miruna are perfecta dreptate...   de Roxana
miruna, vor schimba legea referendumului   de dan toader
Regulile jocului   de Hantzy
Atentie   de Dan Vaideanu
Va multumim ca existati, doamna Miruna   de Ratacitul
Stat ambiguu? Care este ambiguitatea?   de DanBruma
Lectura pentru Miruna   de popescu aurel
O intrebare legitima si constitutionala   de Socrate
Romania pare a tara bananiera   de Mihaita
Bravos, Miruno...   de floricel
legitimitate ??!!   de VALIN
constitutia   de reluc
   de avarfreson
Jos palaria doamna jurnalist   de ~tyrsos~
Ei da, bravos...   de Vasco da Gama
Politica de "zero toleranta"   de ionescu
Nostradamus a stiut cand sa moara ...   de Europeanul mioritic
Ba chiar mai mult!   de Harbuzache
Miruna MUNTEANU - Printesa a Zilei si Regina a Balului Forum   de cercetas
A r h i v a
  Oligarhie si dictatura    8 comentarii
  Un nou pericol pentru Basescu    8 comentarii
  Intoarcerea la popor. Versiunea Ivan cel Groaznic    
  Baia de multime ca necesitate inteleasa    1 comentariu
  La judecata zilei    10 comentarii
  Poker politic    2007-04-17
  Liberalii isi joaca ultima sansa    2007-04-03
  Prostie cu premeditare    2007-03-27
  Ostatici in razboiul Basescu-Tariceanu    2007-03-20
  Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit    2007-03-13
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21454 sec.