Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Se poarta bodyguarzii chinezi
Sa fii bogat la Beijing sau Shanghai poate fi periculos, mai putin in cazul in care ai un bodyguard. In China, afacerile din domeniul securitatii cunosc o dezvoltare remarcabila.
Zhe Meijie este un bodyguard profesionist in varsta de 42 de ani. Inainte de a intra in sectorul privat, el a lucrat pentru departamentul de securitate al Zhongnanhai, care este sediul Partidului Comunist Chinez si centrul puterii in China, noteaza revista germana Der Spiegel, citata de Rompres.
Ca tanar politist, el avea indatorirea de a patrula perimetrul inconjurat de zidurile rosii al sediului. Mai tarziu, el a fost unul dintre tinerii tunsi scurt, cu o casca in una dintre urechi si cu o denivelare sub haina - membru al serviciilor secrete care protejeaza liderii chinezi. El este expert in Wushu, arte martiale chineze, si s-a ridicat pana la gradul de locotenent-colonel.
Cu toate acestea, in perioada in care a lucrat pentru Guvern nu a avut parte de prea multe evenimente palpitante. Singurul moment semnificativ ar fi cel in care motorul unei masini aflate in apropiere de Yasser Arafat a dat un rateu iar Zhe si colegii sai au confundat zgomotul cu cel al unui foc de arma. Privita din acest punct de vedere, slujba lui era una linistita. "China este o tara destul de sigura", explica el, iar vizitele oficiale nu par a reprezenta o problema.
Insa in viata de zi cu zi, au aparut si elemente palpitante, cel putin pentru cei care au profitat de pe urma reformelor economice ale tarii. De cand a inceput Partidul Comunist sa permita acumularea unor averi imense, in China au aparut 14 miliardari in dolari si aproximativ 240.000 de milionari in dolari. Peste noapte parca s-a creat o lume ascunsa a directorilor dubiosi si a gangsterilor.
Astfel, noii imbogatiti ai Chinei au devenit adevarate tinte vii, din cauza afacerilor pe care le deruleaza. Acum, se pare ca oamenii de afaceri angajeaza ocazional ucigasi platiti pentru a-si scoate din joc competitorii. Exista si infractori care sunt dispusi sa santajeze sau sa rapeasca oameni bogati pentru a pune mana pe averea acestora. Aceasta evolutie a situatiei creeaza piata perfecta pentru firmele de securitate. Tineri imbracati in uniforme prost croite pazesc restaurantele, centrele comerciale si cartierele rezidentiale in care traiesc cei bogati. Iar in ciuda faptului ca Guvernul interzice in mod oficial folosirea bodyguarzilor personali, unii dintre ei se specializeaza in protejarea celebritatilor - luandu-si titlul de "manageri ai riscului" sau "consilieri in probleme de securitate", pentru a scapa de pedeapsa legii.
Si Zhe si-a infiintat propria afacere, "Beijing VIP Special Security Services'', cu sapte ani in urma, iar afacerea sa prospera, tinand cont ca numai in 2004 au fost rapite in China peste 4000 de persoane.
Intr-unul dintre cele mai mediatizate cazuri, o banda faimoasa l-a scos pe celebrul actor Wu Ruofu din masina sa si l-a ascuns undeva la nord de Beijing. Gangsterii au cerut 2,1 milioane de yeni (200.000 de euro) ca recompensa, insa politia i-a gasit dupa doar cateva ore si l-a eliberat pe Wu.
Alte cazuri de rapire, insa, au finaluri mai putin fericite. Yun Quanmin, un intreprinzator deosebit de bogat din domeniul afacerilor cu textile, a fost rapit cand se indrepta spre fabrica sa. Cei doi rapitori au cerut aproape 500.000 de euro pentru eliberarea sa. Insa cand familia lui a platit doar jumatate din suma, ei l-au ingropat pe Yun de viu.
Exista si categoria celor bogati care isi iau garzi de corp din vanitate, pentru a-si expune cat mai evident statutul social. Ei doresc, de exemplu, ca bodyguarzii sa le pregateasca drumul catre Mercedes, cand pleaca dintr-un bar. Unii clienti platesc pana la 3000 de euro pe luna pentru un bodyguard, caruia trebuie sa ii asigure si cazarea si masa. Se estimeaza ca aproximativ 200.000 de bodyguarzi personali sunt deja angajati de catre oamenii bogati din China.
"Avem intre 70 si 80 de clienti permanenti", precizeaza Zhe. Afacerea lui prospera. Angajatii sai lucreaza pentru celebritati precum Luciano Pavarotti, David Beckham sau Ronaldo, protejandu-i de fanii insistenti atunci cand sosesc in China. Printre clienti se numara si directorii unor companii straine, cum ar fi Mitsubishi sau Nike. (D.M.)
A r h i v a
  Operatie chirurgicala "magnetica"    
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.