Ziua Logo
  Nr. 3911 de luni, 23 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Omul care a adus ploaia la Cernobil
-- Pilotii militari rusi au descris cum au creat nori de ploaie pentru a proteja Moscova de norii radioactivi imediat dupa dezastrul nuclear de la Cernobil din anul 1986.
Maiorul Alexei Grusin a zburat de mai multe ori deasupra Cernobilului si Belarusului si a lansat rachete cu iodura de argint pentru a provoca nori de ploaie care sa "spele" particulele radioactive care pluteau deasupra oraselor supraaglomerate.
Astfel, mai mult de 8000 de metri patrati ai Belarusului au fost sacrificati pentru salvarea capitalei ruse care a fost la un pas sa fie afectata de cantitati uriase de materiale toxice radioactive.
"Directia vantului se muta de la vest la est, iar norii radioactivi amenintau sa ajunga la zonele supraaglomerate ale Moscovei, Voronezh, Nizhny Novgorod, si Yaroslavl", a declarat maiorul pentru BBC.
"Daca ploaia ar fi ajuns deasupra orasului, s-ar fi declansat o catastrofa care ar fi afectat milioane de oameni. Aria unde a intervenit echipa mea si unde a actionat asupra norilor era in apropierea Cernobilului si nu numai pe o zona de 30 de kilometri, ci pe distante de 50,70 si chiar 100 de kilometri".
In zilele in care s-a produs ingrozitoarea tragedie de la Cernobil, oamenii din Belarus au povestit ca au vazut in jurul orasului Gomel o ploaie abundenta, de culoare neagra. La scurta vreme dupa aceea, ei au putut vedea avioane pe cer care aruncau o serie de substante necunoscute.
Moscova a negat intotdeauna ca ar fi lansat rachete cu iodura de argint dupa accident, insa anul trecut, la 20 de ani de la producerea tragediei, maiorul Grusin s-a numarat printre cei care au fost decorati pentru eroism. El a declarat ca a fost medialiat pentru misiunile aeriene "de purificare", pe care le-a desfasurat atunci in zona.
Un alt pilot rus, care a cerut ca numele sau sa nu fie facut public, a confirmat ca operatiunile speciale aeriene au avut loc dupa doua zile de la explozia de la Cernobil.
Alan Flowers, un om de stiinta englez, care s-a numarat printre primii cercetatori din Vest carora li s-a permis accesul in zona pentru a cerceta efectele radioactive din zonele limitrofe Cernobilului, a declarat ca populatia din Belarus a fost expusa unui nivel de radiatii de 20-30 de ori mai mare decat normal, din cauza ploii radioactive provocate de armata rusa. Mai mult decat atat, acesta sustine ca cei mai afectati de "otravirea radioactiva" au fost copiii.
Mai mult decat atat, in 1999, unul dintre cei mai renumiti cercetatori rusi, profesorul Iuri Bandazhevski, a fost arestat, pentru ca a publicat un studiu conform caruia mii de copii fusesera contaminati si sufereau de afectiuni cardiace, imbatranire premnatura sau slabirea sistemului imunitar.
La randul sau, Alan Flowers a suferit si el consecinte neplacute ale publicarii concluziilor sale: pentru ca a declarat public ca Rusia a folosit tehnologii militare de producere a ploilor radioactive, a fost extradat din Belarus. El a mai declarat atunci ca "populatia din zona nu a stiut ce se va intampla, oamenii nu au avut ocazia sa se protejeze sau sa se ascunda, pentru ca nimeni nu a anuntat ca se vor declansa ploi abundente radioactive care ii va afecta".
Monica BICA 
 Afisari: 2955  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
madam Bica, ai citit ce ai scris?   de buratino
Multe "rachete cu iodura de argint" au fost lansate de-a lungul istoriei, dar poporul   de ionion
Alta solutie nu aveau   de balota
A r h i v a
  Eveniment unic in Romania    
  Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Gheorghe    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Cum a disparut Atlantida (6127 afisari)
 Contrareferendum (4992 afisari)
 Complice la furt (3826 afisari)
 Suspendarea interpretata (3434 afisari)
 Omul care a adus ploaia la Cernobil (2955 afisari)
 Pregatiri de lupta (403 afisari)
 Parintii bebelusului nu sunt monahi (172 afisari)
 Sarko si Sego, in turul doi (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.