Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech
-- Cho Seung-Hui a trimis NBC un colet postal cu fotografii si o inregistrare video
"Mi-ati calcat inima in picioare, mi-ati terfelit sufletul si mi-ati torturat constiinta", a spus Cho Seung-Hui privind fix in camera video inainte de a incepe masacrul de la Universitatea Virginia Tech, in care si-au pierdut viata 32 de persoane nevinovate. "Ganditi probabil ca ati luat viata unui tip patetic. Multumita voua mor ca Iisus Hristos pentru a inspira generatii de oameni slabi si fara aparare", si-a continuat asasinul in varsta de 23 de ani delirantul discurs.
La doua zile de la cele mai teribile asasinate din istoria moderna a Statelor Unite, un colet postal continand confesiunile studentului sud-coreean Cho Seung-Hui a sosit la sediul central din New York al NBC. Reprezentantii televiziunii au precizat ca pachetul expediat de Cho Seung-Hui continea o declaratie incoerenta scrisa pe 23 de pagini, 28 de declaratii video, totalizand zece minute, si 43 de fotografii. In cateva dintre acestea, studentul ucigas apare cu armele indreptate spre obiectivul aparatului foto. Alte poze il prezinta pe Cho, imbracat intr-o vesta neagra si purtand munitie asupra sa, avand in mana un ciocan si un cutit, ambele indreptate spre capul sau.
"Ati avut milioane de sanse si posibilitati sa evitati ziua de astazi. Dar ati decis sa-mi varsati sangele. M-ati impins intr-o colt si nu mi-ati lasat decat o singura optiune. Decizia va apartine. V-ati murdarit mainile cu sange nevinovat pe care nu veti reusi niciodata sa-l spalati", spune Cho pe un ton aspru.
Coletul a sosit la NBC marti si a fost deschis in cursul zilei de miercuri. Stampila de pe el arta ca a fost trimis, luni dimineata, de la un oficiu postal din Blacksburg, la 9.01, la aproximativ o ora si 45 de minute de cand Cho a facut primele doua victime.
FBI-ul, in posesia caruia se afla continutul coletului in momentul de fata, spera sa dezlege astfel unul dintre cele mai mari mistere ale cumplitului masacru: unde s-a aflat si ce a facut asasinul in cele aproape doua ore care au trecut intre primul atac, desfasurat intr-un dormitor din campusul universitar, si cel de-al doilea, care a avut loc in cladirea cu salile de clasa si in timpul caruia a ucis 30 de persoane.
"Nu am facut-o pentru mine. Pentru copiii, fratii si surorile mele - pentru ei am facut-o", spunea Cho care in momentul inregistrarii mesajului de adio stia, cu siguranta, ce avea sa urmeze si spera sa socheze natiunea aflata in doliu in momentul ascultarii cuvintelor sale.
S-a filmat in sase zile diferite
"Mercedesul nu v-a fost de ajuns, rasfatatilor? Lanturile de aur nu v-au fost de ajuns, snobilor? Conturile bancare nu v-au fost de ajuns? (...) Toate acestea nu v-au fost de ajuns pentru a va satisface nevoile hedoniste? Ati avut totul", continua Cho.
Fata sa este nefiresc de imobila, cu ochii lipsiti de expresie si umbriti de pleoape greoaie. Vorbele, rostite monton, ii sunt insa pline de amaraciune si ura. Cu siguranta, intentia lui Cho a fost aceea de a explica ce anume l-a determinat sa produca atata oroare, dar filmuletul difuzat miercuri noapte de NBC ofera un pic mai mult de atat: o intruziune in sufletul si mintea unui criminal atat de sangeros. Spre deosbire de colegii pe care-i detesta, Cho nu avea mai nimic. Nu avea prieteni, era de conditie modesta si nu se acomodase cu viata din campus. Dorea sa moara, dar nu oricum, ci vorbind lumii intregi despre asa-zisele sale motive.
Materialul video expediat de Cho pe adresa NBC a fost realizat in sase zile diferit. Conform "Daily Mail", studentul sud-coreean s-a filmat intr-o camera de hotel si intr-o masina. Nu exista indicii privind implicarea unei alte persoane.
Se pare ca Cho a efectuat ultimele retusuri dupa ce i-a impuscat pe Emily Hilscher, 19 ani, o tanara care ii refuzase avansurile, si pe Ryan Clark, 22 ani, prieten cu aceasta. Atacul de la Norris Hall, unde se afla amfiteatrele studentilor, a survenit doua ore mai tarziu. In tot acest timp, Cho a putut sa-si vada linistit de treaba pentru ca politia s-a concentrat in totalitate asupra celor doua crime comise la dormitoare. Anchetatorii au mers cu gafele atat de departe incat l-au arestat pe iubitul lui Emily Hilscher, un impatimit al armelor de foc, fapt care i-a permis adevaratului criminal sa-si duca la bun sfarsit planul diabolic. (Camelia CIOBANU)
Familia lui a emigrat in SUA pentru o viata mai buna
Familia atacatorului de la Universitatea Virginia Tech a parasit Coreea de Sud si a emigrat in Statele Unite cu speranta unei vieti mai bune, a declarat bunicul acestuia pentru doua cotidiene sud-coreene. "Au plecat in Statele Unite sustinand ca vor sa isi educe copiii exemplar, dar nu imi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva", a declarat bunicul atacatorului, care a cerut sa fie numit domnul Kim, intr-un interviu publicat de cotidianul Hankyoreh in editia de ieri, citat de Mediafax.
Anchetatorii au stabilit ca masacrul de la Universitatea Virginia Tech a fost comis de tanarul Cho Seung-Hui, nascut in Coreea de Sud, in varsta de 23 de ani. Kim, 81 de ani, care locuieste in provincia Kyonggi de la periferia capitalei Seul, a declarat ca rareori a intrat in legatura cu fiica sa, mama atacatorului, dupa ce acestia au ajuns in Statele Unite. Parintii lui Cho administrau un anticariat in Seul inainte de a parasi Coreea de Sud. "Au cumparat acel magazin mic cu banii pe care ginerele meu i-a castigat in Arabia Saudita inainte de a se insura", a declarat Kim. "Au plecat cu putini bani la ei", a adaugat batranul. Atunci cand Kim vorbea cu fiica sa, aceasta se mandrea cu cei doi copii ai sai, un baiat si o fata. Nepoata lui Kim a absolvit Universitatea Princeton. Kim a declarat ca este foarte necajit si suparat din cauza incidentului de la Virginia Tech.
"Seung-Hui si-a suparat parintii atunci cand era tanar deoarece refuza sa vorbeasca, dar se comporta bine", a declarat Kim intr-un alt interviu, acordat cotidianului Dong-A Ilbo. El a transmis condoleante familiilor victimelor masacrului. "Nu stiu cum a putut sa faca asa ceva cand parintii sai au imigrat intr-o tara indepartata si au muncit din greu", a precizat bunicul lui Cho. (D.M.V.)
Liviu Librescu a fost inhumat
Circa 300 de persoane au participat, miercuri, la o ceremonie funerara in onoarea profesorului Liviu Librescu, organizata de Chesed Shel Emes, o organizatie evreiasca, la capela ortodoxa Shomrei Hachomos din New York, relateaza The New York Times.
Rabinul Edgar Gluck, un membru al organizatiei, specializata in asistenta acordata celor care sufera traume psihologice, a declarat ca profesorul Librescu a fost impuscat de cinci ori, relateaza publicatia americana.
Corpul profesorului a fost transportat, miercuri noaptea, in Israel, iar in cursul zilei de ieri a fost inmormantat la Raanana, o localitate din apropiere de Tel Aviv, a adaugat rabinul Gluck.
Participantii la ceremonie au sosit pentru a-si aduce omagiile unui om care a avut o viata remarcabila si care a dat dovada de un act de curaj care i-a adus si sfarsitul, comenteaza The New York Times.
Viata profesorului Librescu a fost marcata de o serie de incercari, incarcerat de nazisti in copilarie si confruntat la maturitate cu regimul totalitar al lui Nicolae Ceausescu care i-ar interzis sa munceasca atunci cand a refuzat sa se alature Partidului Comunist, adauga cotidianul american. "Acesta a fost un om care si-a dat sfarsitul pentru semenii sai", a declarat Dov Hikind, un oficial in cadrul administratiei statului american New York. "Si-a dat viata pentru studentii sai", a adaugat acesta.
Caroline Merrey, o studenta in varsta de 22 de ani de la Virginia Tech care frecventa cursul profesorului Librescu in momentul incidentului, a declarat ca acesta nu a incercat deloc sa scape. "Face parte din viata mea, acum si intotdeauna", a subliniat aceasta. "Avea o pasiune pentru viata. Nu ii era teama de moarte", a declarat Yossi Librescu, fiul profesorului. Librescu a lasat in urma sa o sotie, Marilena, si doi fii, Joseph si Arieh. (Mediafax)
Bush i-a adus un omagiu
Presedintele George W. Bush a adus un omagiu profesorului israelian de origine romana, care murit incercand sa salveze viata unor studenti prin blocarea usii cu trupul sau, in timpul atacului de la universitatea Virginia Tech. Liviu Librescu, in varsta de 76 de ani, a fost impuscat mortal in timp ce incerca sa blocheze usa salii de clasa, impiedicandu-l pe agresor sa intre, pentru ca studentii sa se poata salva sarind pe fereastra, de la cel de-al doilea etaj. Bush i-a adus un omagiu lui Librescu, supravietuitor al Holocaustului, in timpul unui discurs sustinut la Muzeul Memorial al Holocaustului, in memoria celor sase milioane de evrei ucisi in Germania nazista. "Acest profesor brav a blocat usa cu trupul sau pentru ca studentii sa fuga intr-un loc mai sigur", a declarat Bush. "Aducem un omagiu in memoria sa, si devenim mai puternici ca urmare a acestui exemplu", a adaugat el. (D.M.V.)
 Afisari: 3212  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Confesiunile pentru Jenin nu se pun, deoarece stim cu putere de la prezentatorul Colin Powell ca nu   de cercetas
Confestiunile ucigasilor de la (vezi lista) in numerele urmatoare   de cercetas
Mare tragedie si pentru parintii lui   de JMJ
Tara amerlocilor   de Tyranosaurusrex
confesiunile...   de fericire
Ce folos de lapte gros... ? Locul coreanului trebuia sa fie Parlamentul nostru...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Vin la Cotroceni!    31 comentarii
  Breaking News la CNN si BBC    13 comentarii
  "Va voi spune adevarul acestei guvernari"    15 comentarii
  Santaj "X"    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01554 sec.