Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Sensul independentei Kosovo
Gabriel ANDREESCU 
-- Rusia si Serbia au lansat in ultimele zile mai multe mesaje privind opozitia lor fata de secesiunea provincei Kosovo. Intr-adevar, crearea unui stat independent Kosovo pune intrebari asupra functionarii sistemului international.
Stabilitatea frontierelor si suveranitatea sunt piloni ai ordinii mondiale. Ele au un rol esential pentru mentinerea pacii. Ar fi greu sa construiesti o lume fara varsare de sange daca granitele ar fi tot timpul puse in discutie. Stabilitatea frontierelor si controlul teritoriului nu joaca doar in favoarea nationalismelor ori a dictatorilor care refuza sa dea socoteala pentru ce fac ei "acasa". Ci obliga statele sa-si respecte cetatenii indiferent de variatele lor identitati. De cele mai multe ori exista o singura limba oficiala, majoritatea etnica are avantaje culturale, dar si minoritatilor trebuie sa li se ofere motivatia sa simta statul ca fiind "al lor". Caci altfel, de ce nu si-ar cauta, sau crea, un alt stat?
Iata de ce secesiunea nu a fost incurajata niciodata de comunitatea internationala. In situatii exceptionale - Bangladesh, Slovenia ori Croatia - a fost acceptata drept cel mai mic rau. In cazul popoarelor din fosta Federatie Iugoslava, aranjamentul constitutional aparte a favorizat recunoasterea noilor state. Nu exista nici un element constitutional asemanator in cazul privinciei Kosovo.
Atunci, cum au ajuns SUA si UE sa promoveze independenta Kosovo? De ce oare o personalitate de mare echilibru precum Martii Ahtisaari a gasit ca independenta provinciei este singura solutie posibila? Celor care invoca inviolabilitatea frontierelor si a suveranitatii trebuie sa li se aminteasca ca cele doua principii aflate la baza Cartei ONU raman totusi elemente ale unui sistem de reguli mai cuprinzator. Tot pilon al dreptului international este respectarea drepturilor si libertatilor omului. Regimul Milosevic a sfidat la acest punct Carta ONU. Represiunea sistematica a albanezilor din Kosovo a culminat cu crime impotriva umanitatii, inclusiv epurare etnica. Fara interventia comunitatii internationale, crimele s-ar fi multiplicat, iar Iugoslavia ar fi ramas si astazi un teatru de lupta sangeros, destabilizator pentru intreaga regiune.
Procedand astfel, populatia majoritara si-a pierdut, in plan etic, dreptul de a vorbi in numele entitatii politice care includea teritoriul Kosovo. Iar in plan practic, a creat o situatie ireversibila, cvasitotalitatea albanezilor refuzand ideea sa mai traiasca sub stindardul statului care i-a opresat. Cine a avut ocazia sa ia parte la discutii cu liderii albanezi a inteles pe viu ca un compromis de tip autonomie este o speranta desarta. Felul cum voteaza si astazi sarbii cu fostii incitatori la razboi etnic nu lasa nici el loc vreunei iluzii. Acesta este contextul in care SUA si UE au mers pe solutia Ahtisaari. Ea are si legitimitate morala, intra si in logica dreptului. Socul ruperii teritoriale va fi absorbit in timp prin integrarea in UE, punandu-se capat acestei, astazi, adevarate enclave pe teritoriu european.
Faptul ca Romania, Slovacia, Spania, Slovenia si Grecia luasera distanta la Bremen, la sfarsitul lunii martie, fata de proiectul Ahtisaari a exprimat, dupa opinia mea, un populism national de rau augur pentru politica externa a UE. Toate aceste tari au avut in minte teme interne fara nici o analogie cu cazul Kosovo. Cum, la fel, situatia provinciei nu permite nici un fel de comparatie cu Transnistria, Abhazia ori Ossetia.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
In Kosovo zarurile au fost de mult aruncate...   de moroianu
de PRECEDENT ati auzit ?   de robert72
Argumente fara logica ! Cui folosesc ?   de George Vasile
Si-n 38   de Ghita Bizonu'
argumentul Kosovo   de istros
D-le Moroianu   de traian lazar
Apropo de epurarea etnica in Kosovo   de synd
Ce sau cine te determina, domnule Andreescu...   de synd
A r h i v a
  Titanic Vals    5 comentarii
  Barbat, alb si heterosexual    6 comentarii
  Cat de grav putem viola Constitutia? (III)    8 comentarii
  La judecata zilei    9 comentarii
  Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu!    6 comentarii
  Din nou despre Falun Gong la Bucuresti    2007-04-12
  Pentru salvarea Bucurestiului    2007-04-05
  Ce e nou in discursul directorului SRI    2007-03-29
  Islamicitate, iluminism, secularism    2007-03-15
  Victoria categoriei Ion Iliescu asupra CNSAS    2007-03-08
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19730 sec.