Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Breaking News la CNN si BBC
-- Suspendarea presedintelui a fost relatata de televiziuni, marile agentii de presa si cele mai importante ziare europene si americane
Foto: EPA
Evenimentul produs ieri la Bucuresti a fost imediat anuntat de agentiile de presa straine si de cele mai importante ziare europene si americane, iar posturile de televziune BBC si CNN au transmis stirea despre suspendarea presedintelui Basescu in format "Breaking news".
Beneficiile integrarii, din ce in ce mai mici
Preluand stirea de pe Reuters, site-ul cotidianului Financial Times aprecia ca suspendarea presedintelui Traian Basescu, acuzat de incalcarea Constitutiei, adanceste si mai mult criza politica din tara si deschide calea organizarii de alegeri prezidentiale. Acest demers al legislativului intensifica lupta politica in acest stat balcanic, membru al UE, despre care analistii estimeaza ca face eforturi pentru a indeplini cerintele forului comunitar in privinta reformelor structurale si pentru a absorbi ajutoare de miliarde de euro. Stirea anuntata de Reuters a fost prezentata si de CNN, care sublinia ca exista deja voci care sustin ca "instabilitatatea politica a stirbit deja sansele Romaniei de a profita de beneficiile aduse de integrare".
BBC a anuntat ca Parlamentul roman "a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu, pe fondul unei crize politice tot mai grave." Sursa citata a precizat ca "membrii parlamentului l-au acuzat pe seful statului de incalcarea Constitutiei, desi Curtea Constitutionala se pronuntase ca acesta nu este vinovat". Basescu a fost in dezacord, in ultimele luni, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, adauga BBC, precizand insa ca seful statului ramane cel mai popular politician din Romania. "Basescu si Tariceanu s-au acuzat, reciproc, pe posturile de televizune, de implicarea in afaceri dubioase din domeniul energiei, in valoare de sute de milioane de dolari", comenta BBC. Anuntand si numarul de voturi care au fost in favoarea si impotriva suspendarii lui Traian Basescu, site-ul britanic amintea ca acest demers a fost initiat de partidul de stanga, de opozitie, PSD si ca presedintele a anuntat ca va demisiona daca va fi organizat un referendum referitor la destituirea sa.
Suspendarea reformatorului
Pentru ziarul Washington Post, legislativul roman a votat pentru suspendarea "popularului presedinte care a implementat reformele sociale si economice care au contribuit la intarea Romaniei in UE". Cotidianul spaniol El Mundo aprecia ca seful statului a fost suspendat in urma unei "proceduri initiate de opozitia ultranationalista si social-democrata", si nota ca Basescu este cel care a invins la alegerile din 2004 cu un program de lupta impotriva coruptiei si pledand pentru o clasa politica libera de comunisti si de Securitate". (L.P.)
Bruxelles: Atentie la stabilitatea tarii!
Hannes Swoboda, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European
Suspendari la finantari
"Este o problema interna, dar desigur Romania trebuie sa fie foarte atenta. Nu este doar o chestiune ce tine de presedinte si de stabilitatea sa, ci si de stabilitatea tarii, daca ne gandim la Guvern. (...) Va rog sa va ganditi la stabilitatea tarii, nu exagerati cu jocurile politice, ganditi-va si la tara. (...) Daca formatiunile se vor gandi si la Romania, nu doar la interesul de partid, atunci s-ar putea ca aceasta instabilitate sa fie compensata, dar trebuie compensata cu un consens, cel putin in ceea ce priveste angajamentele europene. Daca nu avem o perspectiva pozitiva, am putea suspenda unele masuri, printre care si alocarea anumitor finantari pentru Romania".
Prof. dr. Jean Michel de Waele, seful catedrei de stiinte politice din Universitatea Libera din Bruxelles
Nu a inteles rolul presedintelui
"Este evident vorba despre o infrangere foarte grea suferita de Traian Basescu si cred ca asta va avea consecinte importante. (...) Cred ca acum Traian Basescu plateste pentru proasta intelegere pe care a avut-o asupra rolului pe care trebuie sa-l joace un presedinte in orice sistem constitutional: un rol de arbitru, un om care cauta compromisul si nu unul care este intr-o permanenta stare conflictuala. (...) Astept sa vedem daca intr-adevar va exista si confirmarea finala a faptului ca si-a dat si demisia, deoarece este stiut faptul ca Basescu nu face intotdeauna ceea ce spune".
Jens-Peter Bonde, seful grupului Independenta-Democratie din Parlamentul European
E nevoie de un presedinte fara dependente de trecut
"Aveti acum o mare sansa pentru a alege un nou presedinte, un om curat, care sa nu fi fost amestecat cu nimic in lucrurile trecutului, un presedinte care sa nu acopere fapte de coruptie si care sa fie privit drept o persoana ireprosabila in toate statele membre UE. Cred ca azi Romania se confrunta cu probleme in ceea ce priveste combaterea coruptiei, cu dependenta fata de grupurile de oligarhi, oamenii proveniti din vechile servicii secrete sunt inca prea puternici. Cred ca trebuie sa aveti ca presedinte un om tanar, fara dependente fata de trecut, cu mintea curata si limpede, care sa contribuie in mod real la eradicarea coruptiei existente in societatea romaneasca si, astfel, sa ajute la integrarea deplina a tarii dvs. in UE".
Joseph Daul, liderul grupului PPE-DE
Procesul de aderare ingheata
"Suntem putin deceptionati sa vedem ceea se petrece acum in Romania deoarece totul incepuse atat de bine, la nivelul procesului de aderare, in ceea ce insemna entuziasmul european al romanilor. Ceea ce s-a petrecut azi opreste intreg procesul pe o perioada de cel putin trei luni de zile, nu stiu cat timp va dura exact. In orice tara democratica, Romania sau oricare alta, atunci cand apare o perioada electorala apar si discutii, angajari sau dezangajari, iar asta nu este niciodata un lucru bun. Asta nu va da acum o imagine buna Romaniei, e imposibil! Daca nu ai pe nimeni cu care sa discuti sau sa colaborezi, asta inseamna, in mod automat, ca lucrurile sunt inghetate. (...) Romania este o tara democratica si ceea ce-i doresc este ca mecanismele democratice sa actioneze cat mai rapid pentru a putea reincepe sa lucram cat mai repede posibil".
Graham Watson, seful grupului liberal-democrat din Parlamentul European
UE va respecta rezultatul votului
"Cred ca rolul unui presedinte este, in primul rand, sa apere Constitutia si, in momentul in care te joci cu prevederile constitutionale, risti ca Parlamentul sa ia asemenea decizii. Exact asta a facut domnul Basescu. Iar rezultatul acestui vot va fi respectat peste tot la nivelul Uniunii Europene. (...) Cred ca, la nivel european, se stia foarte bine ca domnul Basescu este o persoana controvesata si cateodata extrem de plina de culoare si cred ca aceasta hotarare a Parlamentului Romaniei nu va fi o mare surpriza. Sper ca domnul Basescu sa accepte acest rezultat si isi va depune imediat demisia, singura cale de iesire corecta din situatia in care se afla acum Romania".
Guido Podesta, eurodeputat din grupul PPE, co-presedinte al grupului interparlamentar mixt UE-Romania
O situatie extrem de delicata
"Ceea s-a intamplat azi e un lucru pe care nu l-am fi crezut posibil atat de repede. Dar cred ca este un moment foarte delicat pentru Romania, mai ales datorita faptului ca ati intrat in UE doar de cateva luni si ceea ce s-a cerut mereu tarii dvs a fost asigurarea unei stabilitati politice. A fost schimbata majoritatea parlamentara pe care se bazeaza guvernul si acum a venit si acest eveniment, dar sper ca toata lumea realizeaza faptul ca UE doreste sa aiba de-a face cu situatii clare si, in masura posibilului, cu mult mai calme decat ceea ce se petrece acum in Romania. Singurul lucru pe care-l pot spune este ca, pentru Romania, situatia este acum extrem de delicata". (Grupaj realizat de Cristian UNTEANU, Bruxelles)
Leul pierde teren
Leul s-a depreciat la un minim de 3,3420 unitati in raport cu euro dupa ce Parlamentul a votat suspendarea presedintelui, ca urmare a unor cumparari masive de valuta din partea unei banci straine. Cotatiile au urcat cu circa 0,5 bani in urma anuntului de suspendare, de la 3,3370 unitati la un maxim de 3,3420 lei/euro, dupa ce Deutsche Bank a lansat ordine importante de cumparare de valuta in piata, potrivit dealerilor. Ulterior, vanzarile clientilor locali aparute in contrapartida au stopat deprecierea leului, astfel ca, la inchiderea pietei locale, bancile afisau cotatii in intervalul 3,3360 - 3,3370 lei/euro, cu 0,6 bani peste nivelul de la finalul sedintei de miercuri.
Bursa a reactionat
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut o usoara revenire in partea a doua a sedintei de joi si a inchis in coborare cu circa 1% la nivelul tuturor indicilor, pe o lichiditate in scadere, iar brokerii apreciaza ca, pe termen scurt, cotatiile bursiere au putea suferi corectii in urma votului Parlamentului. "A fost o reactie interesanta pe piata de la Sibiu, dupa aflarea anuntului de suspendare a presedintelui. Cotatiile au scazut intr-o prima faza, dar au revenit ulterior, asadar este greu de inteles care este exact psihologia investitorilor in asemenea situatii. Ne putem astepta insa la o evolutie negativa a bursei in sedinta de
maine, pe fondul unei reactii emotionale", a declarat presedintele KTD Invest, Iulian Panait, potrivit Mediafax. (Gilda POPA)
Nervozitate printre investitori
Organizarea alegerilor anticipate pentru functia de presedinte reprezinta un semnal negativ pentru investitori si agentiile de rating, mai ales ca ar putea insemna si o noua amanare a alegerilor pentru Parlamentul European, considera analistii. "Suspendarea presedintelui este un factor de instabilitate politica accentuata. Posibilitatea organizarii de alegeri si lipsa unei conduceri a statului genereaza nervozitate pentru investitorii straini si incertitudine in privinta performantei economice a Romaniei in acest an", a declarat vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA) Romania, Dragos Cabat, transmite Mediafax. El argumenteaza ca in perioadele electorale inflatia creste, iar politica fiscala se relaxeaza, pentru atragerea de capital electoral. "In plus, calendarul pentru alegerile europene se decaleaza si mai mult. In aceste conditii, este de asteptat o oarecare incetinire a investitiilor straine", spune Cabat. (Gilda POPA)
Impact pe pietele financiar-bancare
Suspendarea lui Basescu va avea impact, poate chiar imediat, pe pietele financiar-bancare, in opinia analistului sef ING BAnk, Florin Catu. "Pana acum volatilitatea politica a fost ignorata, dar cred ca am ajuns intr-un moment in care pietele urmaresc foarte atent scena politica", a aratat Catu. O posibila reducere a calificativelor acordate Romaniei de agentiile de rating este anticipata de Cabat, dar si de analistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. In opinia lui Cabat, o reducere a ratingurilor Romaniei ar fi resimtita imediat prin reinflamarea inflatiei, concomitent cu o depreciere brusca a monedei nationale. Intr-un interval mai lung de timp ar putea fi observata si o reducere sensibila a investitiilor straine, a mai spus vicepresedintele CFA. (Gilda POPA)
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Oriana, da daca se descopera WMS in Iraq pana la urma, nu-i asa ca Bush trebuie sa-si dea demisia?   de cercetas
pentru cercetas - Haos   de Coricor
pentru cercetas   de Coricor
****VIITORUL PRESEDINTE nu trebuie sa repete greseala flotaretului sa refuze 2-3 miliarde anual ****   de cercetas
pentru Oriana:   de Coricor
Haos (in Romania), basescu este numele tau...!   de Coricor
Breaking News la Radio Ghana News si Ulan-Bathar News au fost extraordinare !   de ionion
Ei, acum ...   de roy
ceva e cam putred la sud-sud-est-sud-sud-est de Danemarka ...   de Seherezada
To : cercetas...   de alamar
Ei nu mai spune, ma tot uit pe agentiile europene, si nu vad nimic   de Oriana
Basescu a fost bushit de Parlament, acu urmeaza ca Bush a fie basit de Congres si e bine   de cercetas
Tara e impinsa in haos   de Dan Bostan
A r h i v a
  Vin la Cotroceni!    31 comentarii
  "Va voi spune adevarul acestei guvernari"    15 comentarii
  Santaj "X"    6 comentarii
  Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01693 sec.