Ziua Logo
  Nr. 3908 de joi, 19 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dilema jandarmilor romani
Cristian UNTEANU 
-- Pentru prima oara, Romania se afla in fata dilemei care a devenit comuna in jurisprudenta altor tari: ce va trebui sa faca intr-un caz special cum este cel al jandarmilor romani care au activat in cadrul misiunii administrative interimare ONU din Kosovo, UNIMIK, si sunt acuzati acum de procurorul international Robert Dean ca au ucis doi albanezi folosind gloante de cauciuc?
Concluzia raportului interimar prezentat la sediul ONU din New York este limpede: au fost gasite "dovezi substantiale" pe baza carora se afirma ca "tragatori romani apartinand fortei de politie romaneasca sunt responsabili pentru cele patru raniri - dintre care doua letale", asa cum a afirmat purtatoarea de cuvant Michelle Montas, adaugand ca "nu exista acum destule dovezi pentru a spune cine sunt romanii care au tras focurile ce au produs ranirile, iar dovezile nu arata in acest moment ca intregul grup de romani a actionat in afara legii". Cu toate acestea, raportul arata ca exista "suspiciuni rezonabile" cum ca trei dintre focurile de arma "constituie crime din punctul de vedere al legii din Kosovo". In acest sens, raportul arata ca impotriva jandarmilor romani ar putea fi aduse acuzatii de crima, intentie de comitere a unei crime si de provocare de rani foarte grave, precizand ca gloantele de cauciuc care i-au ucis pe Man Balaj si Arben Xheladini erau de un tip special, aflat doar in dotarea jandarmilor romani, moartea celor doi albanezi fiind "non-necesara si posibil de evitat".
Propunerea continuta in raport este ca, in acest moment, ONU si Guvernul Romaniei sa participe la asigurarea unor compensatii financiare pentru familiile victimelor, dar se precizeaza foarte limpede ca investigatia continua, in conditiile regretabile create de decizia ministrului roman de Interne din acel moment, Vasile Blaga, de a ordona retragerea imediata a jandarmilor romani din Kosovo, in ciuda unui apel urgent facut de ONU ca militarii nostri sa ramana la Pristina pe perioada investigatiilor.
Este cert ca acest episod este un test dur pentru entuziasmul Romaniei de a participa la viitoarea misiune de mare amploare din Kosovo, chiar daca, acum, diplomatic, ne-am exprimat intreaga disponibilitate. Dar ce inseamna "cooperarea pe viitor cu procurorul international", in conditiile in care exista declaratiile ferme ale oficialilor romani ca nici un jandarm nu este vinovat? Care sunt motivele care au stat la baza nefericitei decizii de a retrage jandarmii romani atunci cand ONU anuntase deja deschiderea investigatiei, punandu-ne astfel in ipostaza foarte neplacuta a celui presupus vinovat, dar care-si recunoaste implicit vina prin fuga de la locul faptei? Sau, daca nu asa au stat lucrurile, de ce Ministerul de Interne a tacut toata aceasta perioada, fiind fortat sa declare ceva doar ca reactie la raportul procurorului international? Cine este de vina pentru ca a tarat Romania in centrul unui nou scandal international si care, dupa cum se vede, este departe de a se fi terminat?
 Afisari: 563  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Propunere constructiva   de Ghita Bizonu'
Ha ! americanii lichideaza la greu irakieni, ba mai rau... se impusca intre ei   de robert72
Cateva opinii   de Mache
IN NICI UN CAZ   de Licaret
Kosovo   de Zaharia2
A r h i v a
  Conflict fara solutie    5 comentarii
  Cat de grav putem viola Constitutia? (II)    4 comentarii
  Curtea deplange comportamentul presedintelui    4 comentarii
  Declaratia zilei    
  La judecata zilei    7 comentarii
  Nelegitimi in Europa    2007-04-17
  Unde sunt dividendele integrarii?    2007-04-03
  Doar un pas pana la teoria conspiratiei    2007-03-27
  Romania, tara-tinta    2007-03-20
  Politica din epoca de piatra    2007-03-13
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu (4473 afisari)
 DEMERSUL PACEPA (3083 afisari)
 Apocalipsa dupa Basescu (2880 afisari)
 A murit regina Hong Kong-ului (2642 afisari)
 "Isi fenteaza Basescu adversarii?" (2385 afisari)
 19:30 - Basescu a parasit Piata Universitatii (1346 afisari)
 Vot zdrobitor pentru suspendarea presedintelui (533 afisari)
 Rusia are un plan nou pentru Transnistria (172 afisari)
 Contestatia ZIUA, respinsa de CNA (107 afisari)
 Wild Hogs (Gasca nebuna) (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18331 sec.