Ziua Logo
  Nr. 3904 de sambata, 14 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin, tinta conspiratiilor din Occident
-- Din exilul londonez, magnatul rus Boris Berezovski ameninta cu planuirea unui puci anti Kremlin * MAE rus cere Londrei sa il extradeze pe inamicul numarul 1 al Moscovei
Oligarhul rus Boris Berezovski pune, din nou, pe jar puterea de la Kremlin, declarand, pentru cotidianul The Guardian, ca este implicat in pregatirea unei lovituri de stat in Rusia. Imediat, Moscova a anuntat declansarea unei anchete penale si a cerut Marii Britanii revocarea azilului politic acordat de Londra magnatului rus. Interviul acordat de Berezovski apare pe fondul relatiilor deja tensionate dintre Rusia si Marea Britanie, dar si cu o zi inainte de actiunile de protest neautorizate ale Opozitiei ruse, despre care Duma de Stat afirma ca ar fi sponsorizate de SUA.
"Trebuie sa facem uz de forta pentru a schimba acest regim. Nu poate fi schimbat prin metode democratice. Nu exista nici o posibilitate ca acest regim sa fie eschimbat in urma alegerilor", a afirmat magnatul rus, unul dintre inamicii declarati ai Kremlinului. Berezovski, care il acuza pe Putin pentru ca ar fi ordonat uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, anul trecut, la Londra, afirma ca vrea restaurarea democratiei in Rusia, prin alungarea de la puterea a ceea ce el defineste "regimul terorist" actual. Aflat in exil politic la Londra, magnatul rus spune ca pentru schimbarea regimului din Rusia este "nevoie de presiune si forta", motiv pentru care el finanteaza "adeptii din Rusia care pregatesc o lovitura de palat". Omul de afaceri rus, care nu este la prima iesire de acest gen, a adaugat ca se afla in contact cu elita politica din Rusia si ca face "pasi concreti, dintre care majoritatea de ordin financiar. "Putin a diminuat reformele democratice, a concentrat intreaga putere in mainile sale, in contradictie cu Constitutia", sustine Berezovski, finantator si eminenta cenusie a fostului presedinte Boris Eltin.
Londra, contactata in vederea extradarii
Moscova a sarit ca arsa, procurorul general Iuri Ciaika anuntand declansarea umaririi penale impotriva magnatului rus, pentru instigare la puci. El a fost secondat de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care a cerut autoritatilor britanice sa-l priveze pe Berezovski de statutul de refugiat politic si sa-l extradeze. Diplomatia rusa a facut nenumarate demersuri pe langa Londra pentru anularea statutului de exilat politic al lui Berezovski, de fiecare data insa fara succes.
Comentatorii straini considera ca iesirea la rampa a lui Berezovski nu este intamplatoare, intervenind in ajunul actiunilor de protest ale opozitiei ruse, anuntate pentru astazi la Moscova, si care sunt conduse de fostul sahist Garry Kasparov si de fostul premier Mihail Kasianov. Berezovski a incercat prin acest interviu sa avertizeze Kremlinul impotriva utilizarii fortei fata de manifestanti, pentru a se evita o eventuala confruntare intre protestatari si fortele de ordine, de natura sa duca la destabilizarea situatiei politice din Rusia. Politia municipala din Moscova a amenintat de altfel ca va reprima cu brutalitate orice tentativa a miscarii de opozitie.
Duma ataca Washingtonul
In perspectiva alegerilor prezidentiale si legislative din Rusia, SUA finanteaza grupari politice care ameninta stabilitatea tarii, sustine Duma de Stat. "Sub pretextul contribuirii la organizarea de alegeri libere si corecte, banii contribuabililor americani sunt folositi la plata unor cursuri, sondaje, seminarii si pentru organizarea unor evenimente cu caracter propagandist, care prezinta, in mod tendentios, o imagine distorsionata a situatiei din Rusia", afirma textul unei motiuni adoptate, ieri, de camera inferioara a Legislativului moscovit, referitor la implicarea Washingtonului in organizarea unor activitati cu caracter "extremist" pe teritoriul Federatiei. Declaratia deputatilor rusi intervine in contextul in care Ministerul Afacerilor Externe rus a acuzat, joi, SUA de imixtiune in afacerile interne ale Rusiei, noteaza Reuters, amintind ca Moscova se pregateste, astazi, de un protest neautorizat anti-Kremlin, la care sunt asteptati peste 5000 de membri ai miscarii "Cealalta Rusie", formata din liberalii Uniunii Fortelor de Dreapta, nationalistii Partidului National Bolsevic si Frontul Civic Unit al lui Garry Kasparov.
Anne Marie Lupascu, Luciana Pop 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Voroni asteapta pe Imparatul Boris I sa-i sprijine clica de la Chisinau si   de ionion
Boris I al Rusiei intregi , bashca al Mongoliei, Kazahstanului si Uzbekistanului !   de ionion
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stie Basescu pentru cine lucreaza? (4351 afisari)
 Mitul marelui jucator (3654 afisari)
 SIE il vrea pe Ohanesian dupa gratii (3011 afisari)
 Oleoductul lui Putin si razboiul energetic din Balcani (2159 afisari)
 Alba-neagra Vodafone (1590 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.