Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Daci in Britania?
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Dupa publicarea "opiniei" despre prezenta romanilor in Anglia (ZIUA 7.IV.07), am primit numeroase S.M.S.-uri si apeluri telefonice, prin care era pusa la indoiala afirmatia mea, conform careia anumite formatiuni daco-romane ajunsesera in spatiul britanic. "Pe ce te bazezi?", era intrebarea fundamentala. Iata raspunsul.
In 1982, la Muzeul de Arta al Romaniei, s-a organizat expozitia "Documente privind istoria Romaniei din colectii britanice". Chiar la intrare, era fotocopia unei inscriptii romane in piatra, din secolul al II-lea d.H. (originalul se afla la Carlise Museum), prin care se atesta prezenta unei unitati militare formate din daci in provincia romana Britania. Aflata sub patronajul British Council, in colaborare cu mai multe biblioteci si muzee engleze, expozitia si conferintele tinute la Bucuresti aveau sa puna in evidenta, pe de o parte, existenta celtilor in spatiul carpatic (sec. IV i.H.) si, dupa cucerirea Daciei de catre Traian (106 d.H.), prezenta unor formatiuni britanice (cohorte in legiunile romane) in noua provincie.
Pe de alta parte, istoricul si scriitorul Andr� Maurois scria, acum o jumatate de veac: "Prima cohorta dacica sta acolo de doua secole. Soldatul, prinzand radacini, devine colon. Putin cate putin, legiunile britanice uita de legaturile lor cu Roma. Intr-o zi, isi vor proclama un imparat propriu (Magnus Maximus), care se va duce sa lupte pe continent cu pretendentii veniti din alte provincii". Britania devenise provincie romana in anul 43 d.H., sub imparatul Claudiu (41-54), dar numai sudul Insulei, apoi si centrul, pana in vremea lui Hadrian (117-138), cand acesta a ordonat construirea unui mare zid de aparare (120 km), in partea cea mai ingusta a Angliei, pentru a feri provincia de atacurile scotilor si pictilor din nord.
De-a lungul zidului, s-au ridicat 17 fortarete mari, unde erau cantonati 5500 cavaleristi si 13.000 infanteristi. Din aceasta mare garnizoana facea parte si unitatea dacica pomenita in inscriptia de la intrarea in muzeul bucurestean. Aceasta formatiune a participat la apararea Britaniei, din anul 146 pana in 410, cand a incetat stapanirea romana in Insula, fiind improspatata mereu (si dupa retragerea aureliana, din 271-273) cu soldati daco-romanizati, veteranii (betranus) devenind coloni pe pamant britanic. Documentele vremii atesta pe acele plaiuri numele de Decibalus si Dida, precum si o asezare Deva, toate amintind de obarsia soldatilor din cele peste zece "ale" si "cohorte" de daci, care aparau extremitatea nordica a imperiului roman. Chiar si cimpoiul dacic a fost "exportat" in spatiul nord-britanic. Cu timpul, s-au topit in marea masa a autohtonilor, precum s-a intamplat si cu legiunile romane aduse de Traian si urmasii sai in Dacia, toti vorbind acea "latina vulgara", din care, in cateva veacuri, s-a nascut straromana.
Spre deosebire de dacii minoritari din Britania, cei ramasi acasa si latinizati au infruntat migratiile barbare, in special slave si hunice, mereu cu grija sa-si pastreze limba, obiceiurile si datinile. "Poporul roman, scria Decanul Catedralei din Canterbury, referendul A.M. Allchin, pastrandu-si tenace propriile traditii culturale si nationale, a ramas totusi deschis catre lumea din afara granitelor lui".
P.S. Cati dintre actualii emigranti stiu/vor sa stie despre inaintasi?
 Afisari: 2656  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Daci in Britania?   de N.Savescu
Afinitatea CELTICA a spatiului mioritic este mai adanca in "coincidente" cu Irlanda si Scotia...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
"Cati dintre actualii emigranti stiu/vor sa stie despre inaintasi?"...   de cotrofelnitza
Deci de aceea   de MardukTiamat
PS-ul e retoric?   de Vasco da Gama
Mereu ma bucur sa aud de neamul meu   de Gelula
A r h i v a
  Amnezia de primavara    4 comentarii
  Limba romana la sud de Dunare, luata in bataie de joc    10 comentarii
  Bilant cu Vladimir Putin    1 comentariu
  La judecata zilei    7 comentarii
  Anglia, intre DA si NU    2007-04-07
  N-au patimit destul?    2007-03-31
  Cipru, intre DA si NU    2007-03-23
  Italia, intre DA si NU    2007-03-17
  Spania, intre DA si NU    2007-03-10
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18329 sec.