Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Premierul de la Kiev pare sa cedeze acceptand alegerile anticipate
Iuscenko si Ianukovici se infrunta in continuare
Premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a declarat, ieri, dispus sa accepte desfasurarea scrutinului legislativ anticipat, solicitat de presedintele Viktor Iuscenko.
"In cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca decretul de dizolvare a Radei Supreme este neconstitutional, alegerile sunt posibile, daca vor fi convenite de toti participantii la procesul politic", a precizat seful Executivului de la Kiev, citat de agentiile de presa internationale. Punctul de vedere al premierului nu si-a gasit insa ecou in cadrul formatiunii politice pro-ruse pe care o conduce, Partidul Regiunilor pronuntandu-se in favoarea continuarii rezistentei anti-Iuscenko. Mai mult, liderii acesteia au amenintat cu declansarea procedurii de destituire a sefului de stat ucrainean. "Problemele de sanatate ale presedintelui isi spun cuvantul in toate deciziile sale. Iuscenko nu doreste nici macar ca otravirea sa, produsa in 2004, sa fie anchetata, obstructionand investigatiile Procuraturii Generale. (...) Vom apela la procedura de destituire in caz de forta majora, daca presedintele va uzurpa puterea instituind unilateral o conducere directa prezidentiala", a declarat unul din responsabilii formatiunii pentru cotidianul rus Izvestia.
Iuscenko, ferm pe pozitiile anti-Ianukovici
In replica, presedintele Viktor Iuscenko a revenit asupra informatiilor referitoare la o eventuala "inghetare" a decretului de dizolvare a Radei Supreme, avansate de unul dintre apropiatii sai, subliniind ca decizia ramane in continuare valabila, in pofida sesizarii Curtii Constitutionale. "Ucraina nu trece printr-o tragedie, Ucraina isi urmeaza calea democratica. Decretul de suspendare a activitatii Radei Supreme este obligatoriu si in vigoare. Aceasta este realitatea politica din Ucraina", a afirmat pro-occidentalul Iuscenko, potrivit RIA Novosti, precizand ca se va supune, insa, deciziei Curtii Constitutionale. Anterior, seful Consiliului de Securitate Nationala din Ucraina, Vitali Haiduk declarase ca liderul de la Kiev ar avea in vedere o eventuala amanare a alegerilor legislative anticipate, programate pentru data de 27 mai, odata cu suspendarea decretului de dizolvare a Legislativului majoritar pro-rus. Curtea Constitutionala urma sa analizeze, miercuri, decretul prezidential din 2 aprilie privind dizolvarea Radei Supreme, dar instanta a amanat examinarea acestei probleme pentru 17 aprilie, dupa ce cinci din cei 18 membri ai Curtii au refuzat sa discute decizia prezidentiala, invocand presiunile la care ar fi supusi de reprezentantii coalitiei pro-ruse.
Bruxelles-ul, cu ochii pe Kiev
Intre timp, Ucraina continua sa primeasca oferte de mediere a disputei Iuscenko-Ianukovici. O delegatie a Parlamentului European s-a deplasat, recent, la Kiev, in incercarea de a debloca dialogul presedinte-premier.
"Pentru aceasta trebuie indeplinite insa doua conditii: medierea sa fie acceptata de toate partile implicate in aceasta criza interna si sa existe contextul care sa dea speranta legitima ca se poate ajunge la o solutie rezonabila", a declarat seful delegatiei PE, europarlamentarul roman Adrian Severin.
Ministrul ucrainean de externe, Arseni Iateniuk, a respins, miercuri, orice mediere externa in criza interna ucraineana, subliniind ca ucrainenilor le revine intreaga responsabilitate de a gasi o solutie. (A.M.L.)
 Afisari: 308  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Parca am mai vazuit filmu' asta pe undeva.......   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Legea lustratiei curata presa din Polonia    1 comentariu
  Atentat cu bomba la Parlamentul irakian    4 comentarii
  BBC lanseaza facaturi despre romani    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00937 sec.