Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Case de la naftalina
-- Edilii de sector scutura de praf proiectele pentru locuinte
In an preelectoral, primarii bucuresteni si-au amintit de locuintele promise in campania din 2004, astfel ca au inceput sa stearga de praf vechile proiecte, asteptate trei ani de tineri, de saraci si de evacuatii din casele nationalizate.
Dupa adoptarea, insa, de catre Senat, a recentei hotarari prin care ii obliga sa asigure spatii locative fostilor chiriasi, edilii de sector au intrat in panica. Ei considera oportuna adoptarea acestui act normativ, dar sustin ca autoritatile locale nu detin fondurile necesare construirii de imobile. La fiecare primarie de sector sunt inregistrate circa 7000 de cereri pentru locuinta, dar planurile edililor erau infinit mai reduse - de realizare a doar catorva sute de apartamente. Neindurandu-se sa dea bani din buget pentru a construi blocuri, edilii s-au rezumat pana acum sa critice municipalitatea si Consiliul General ca nu le repartizeaza terenuri pentru aplicarea Legii 15/2003 si nici locuinte (la miscarea a doua) de la AFI. Incetineala cu care "se misca" ANL a fost si ea invocata, ca ultim si suprem argument.
Chiliman: "Populism de la Senat"
Primarul Andrei Chiliman considera ca decizia Senatului are si un element de populism, pentru ca autoritatile sunt obligate sa asigure chiriasilor "un acoperis deasupra capului, nu mai mult''. Edilul Sectorului 1 ne-a declarat ca are un proiect propriu de construire a locuintelelor destinate persoanelor evacuate din casele nationalizate, dar se afla in faza de licitatie: "Speram ca in toamna sa poata incepe lucrarile la 170 de apartamente in zona Odai. Avem si o alternativa de sprijinire a chiriasilor: le acordam 600 lei pentru a sta cu chirie timp de doi ani, cu posibilitatea de prelungire". In acest sector se inregistreaza circa 1000 de familii evacuate de fostii proprietari.
Neculai Ontanu utilizeaza si el sistemul de plata a chiriei pentru evacuati, in suma de 700 de lei, pe termen de un an. Totodata, a inceput consolidarea, mansardarea si modernizarea cu bani de la Primaria Sectorului 2 a doua blocuri de garsoniere, in Lunca Florilor nr. 16 si 17. ANL a predat primele 100 de apartamente in incinta Spitalului Colentina, pentru medicii rezidenti, terenul si utilitatile fiind asigurate de autoritatea locala. Anul acesta, ANL va mai preda 250 de apartamente pentru tinerii din Sectorul 2, iar in Sectorul 6 - in Cartierul Brancusi - 500 de apartamente.
Negoita croit pe santiere
Cel mai activ primar din Bucuresti, Liviu Negoita a alocat 35 de miliarde de lei vechi pentru trei blocuri ce vor fi ridicate pe un teren din Aleea Cioplea, primit de la Consiliul General dupa o asteptare de trei ani. "Am organizat licitatia, lucrarile au inceput la primul bloc si sper sa-l terminam pana la sfarsitul anului, iar celelalte doua vor fi finalizate in primavara anului viitor", ne-a explicat edilul Sectorului 3. Suprafata de teren din zona Cioplea este de 11.100 mp, iar numarul de apartamente - 750. Negoita are inregistrate 6000 de cereri pentru locuinte.
Primarul Adrian Inimaroiu a primit "la cheie" de la ANL un bloc cu 24 de apartamente in Cartierul "Tonitza" ce "rasare" in Sectorul 4 al Capitalei. "Acesta este primul bloc finalizat de ANL, care va fi urmat de alte doua, finalizate in procent de 90%, cu peste 240 de unitati locative, care vor fi date in folosinta in cel mult doua luni, persoanelor cu nevoi sociale. Agentia ne-a anuntat printr-o adresa ca nu dispune de fonduri pentru construirea celorlalte 17 imobile din totalul celor 20 planificate a fi ridicate in Sectorul 4. (...) In privinta hotararii Senatului, asteptam fondurile de la bugetul de stat pentru aceste constructii si vom demara imediat lucrarile. Astfel de constructii au destinatie speciala si daca vom avea resurse, cu maxima urgenta vom actiona", ne-a spus Inimaroiu. La capitolul cereri, sunt inregistrate circa 2110, iar la imobile retrocedate - 230 cu circa 800 familii, insa numai 43% din titularii contractelor de inchiriere au depus cereri de atribuire a unei locuinte, din necunoasterea legislatiei.
Vanghelie scoate de la naftalina Legea 15/2003
Primaria Sectorului 5 acorda intre 1100 si 1400 de lei persoanelor evacuate, in functie de situatia sociala, pentru a locui cu chirie un an, cu posibilitatea prelungirii acestui termen. "Pentru constructia de locuinte destinate chiriasilor trebuie implicat si Guvernul si Primaria Capitalei", ne-a declarat primarul Marian Vanghelie. Pentru tineri insa, edilul scoate de la naftalina Legea 15/2003, care prevede ca persoanele intre 18 si 35 de ani pot primi cu titlu gratuit pamant in suprafata de 250 pana la 500 mp, pe care sa-si construiasca o casa. Primarul ne-a declarat ca asteapta OK-ul CGMB pentru 10 astfel de loturi. "Am cerut terenuri pentru a rezolva situatia locativa a unor tineri de la Centrul de Plasament, care au depasit varsta majoratului. Astfel, 40 dintre ei, care sunt frati, vor primi 10 loturi de teren, conform Legii 15, si ii sprijinim sa-si ridice o casa. Consiliul local mi-a aprobat hotararea, iar acum asteptam acordul Consiliului General, la urmatoarea sedinta (din 19 aprilie - n. red.)", ne-a declarat Vanghelie.
In Bucuresti au beneficiat de terenuri numai cei 26 de tineri din Sectorul 2, ale caror cereri au fost onorate de primarul Neculai Ontanu, in mandatul trecut, pe 13 noiembrie 2003. In Capitala au fost depuse 6000 de cereri, iar edilii de sector reclama ca, dupa identificarea terenurilor, au trimis lista catre municipalitate, si de atunci asteapta sa fie promovate printr-un proiect de hotarare CGMB. Primaria Capitalei si Consiliul General au, insa, alte planuri, si anume sa concesioneze - prin licitatie sau fara - asemenea terenuri catre diverse persoane fizice sau juridice, pentru construirea de cladiri cu birouri. Primarul Capitalei are un program de achizitie a 2000 de apartamente, destinate persoanelor evacuate din casele nationalizate, dar s-a blocat la stabilirea planului de achizitie. "Nu este responsabilitatea municipalitatii din punct de vedere locativ, dar, pentru ca sectoarele nu fac fata solicitarilor din acest punct de vedere, nu putem sta cu mainile in san. Alocarea spatiilor de locuit pentru persoanele evacuate se face, conform HCGMB 42/2003, numai de catre primariile de sector", a anuntat primarul general. Pe de alta parte, Primaria Capitalei asteapta de doi ani sa preia de la Ministerul Transporturilor asa-numitii "gemeni" de pe Cheiul Dambovitei, cele doua blocuri cu 240 de apartamente. Potrivit primarului general Adriean Videanu, acestea vor fi destinate situatiilor de necesitate, adica vor avea statut de locuinta temporara pentru mutarea celor din imobilele cu risc seismic ce vor intra in consolidare.
Primaria urmeaza sa construiasca si alte cateva mii de locuinte pe 104 hectare de teren ce va fi preluat de la Ministerul Apararii.
3500 de evacuari in acest an
Potrivit statisticilor municipale, in acest an vor fi evacuati 3500 de bucuresteni din locuintele pe care le ocupa. Este vorba despre aproximativ 3000 de chiriasi din casele nationalizate (retrocedate de instante sau in baza Legii 10/2001), precum si de bucuresteni ale caror locuinte vor fi demolate, in locul acestora urmand sa fie dezvoltate proiecte edilitare. Aceasta ultima categorie, precum si aproximativ 60 de proprietari din Centrul Istoric, vor fi despagubiti de Primaria Capitalei, municipalitatea dispunand de un buget de 50 de milioane de euro pentru exproprieri. In proiectul de buget pe anul in curs, edilii Capitalei au prevazut 55 de milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro) pentru achizitia de locuinte de pe piata libera.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Frumos proiect   de the
A r h i v a
  Inscrierea elevilor in clasa I    
  Pacuraru vrea sa faca birocratia mai suportabila    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01300 sec.