Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Epidemie misterioasa la o scoala catolica
Peste 4000 de adolescente mexicane care studiaza la o scoala catolica condusa de o calugarita sud-coreana, se afla, de la inceputul acestei saptamani, sub stricta supraveghere a psihiatrilor si psihologilor, dupa ce cateva sute dintre ele au cazut prada unei bizare "isterii in masa".
Primele cazuri au fost inregistrate in luna octombrie a anului trecut, cand doua tinere din pensionul catolic, cunoscut sub numele de Villa de las Ninas ("Orasul fetelor") si care este situat in apropierea capitalei Mexico City, au acuzat acuzat puternice dureri de cap, stari de greata si atrofie musculara. Punctul culminant a fost atins in luna martie, cand alte 600 de eleve au acuzat simptome asemanatoare, specialistii stabilind ca ar fi vorba despre un caz de isterie in masa. Asta dupa ce un raport dat publicitatii de catre autoritatile sanitare a subliniat faptul ca, in urma anchetei intreprinse la fata locului, a fost categoric exclusa existenta unei bacterii sau a unui virus.
"Le vom aplica fetelor tratamentele specifice in astfel de cazuri. Trebuie sa aflam exact daca este vorba despre un conflict social. Pana in prezent, toate datele ne-au determinat sa concluzionam ca ar fi vorba despre o epidemie de isterie", a precizat Victor Manuel Torres, oficial din cadrul Ministerului Sanatatii din Mexic. In prezent, in "Orasul fetelor", in jur de 120 de eleve mai prezinta simptomele isteriei in masa.
Disciplina si pedepse dure
Scoala condusa de calugarita romano-catolica Margie Cheong, la care studiaza tinere de conditie modesta, cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani, a devenit tinta unor critici extrem de dure dupa ce opinia publica a aflat despre boala fetelor.
Multi au fost socati la aflarea vestii ca elevelor nu le sunt permise decat doua saptamani de vacanta pe an. Nelly Montano, 19 ani, fosta eleva iar in prezent angajata a scolii conduse de calugarita Cheong, spune ca in general elevele isi vad parintii de cel mult doua ori pe an. "Sunt adesea triste pentru ca nu au voie sa raspunda la scrisorile pe care le primesc din partea familiilor lor. Uneori in aceste scrisori se afla tot felul de vesti proaste sau alte lucruri care le ingrijoreaza iar ele sunt frustrate pentru ca nu pot cere mai multe amanunte", a declarat Nelly Montano.
Acuzatiile vin insa si din partea unor fosti profesori." S-a spus la un moment dat ca fetele s-au imbolnavit pentru ca hrana facuta de calugarite ar fi fost stricata iar apa poluata. Aceste acuzatii s-au dovedit a fi false, dupa cum s-au putut convinge si cei care au efectuat controale deosebit de severe la noi in socala", a precizat maicuta Cheong.
Duminica trecuta, Margie Cheong a hotarat ca vizita semestriala a parintilor sa devina saptamanala astfel incat acestia sa poata inspecta mai des conditiile in care se invata la Chalco, localitate situata la aproximativ 50 de kilometri de Mexico City. Dar unii dintre parinti au decis deja sa-si retraga fiicele. "Parintii s-au suparat si s-au inspaimantat foarte tare in momentul in care si-au vazut copilele bolnave", a spus Cheong. Ea respinge insa categoric posibilitatea ca boala sa fie rezultatul disciplinei drastice si al pedepselor dure aplicate la scoala pe care o conduce (printre pedepsele aplicate s-ar numara fortarea fetelor sa umble desculte sau sa stea in balega de vaca).
Calugarita si-a exprimat ingrijorarea cu privire la strania epidemie care a lovit scoala sa. "Suntem uluite, socate pentru ca fetele pur si simplu nu se pot tine pe picioare. Doctorii care au analizat in amanunt situatia lor au spus ca se imita intre ele si ca boala este de natura psihologica", a mai spus Margie Cheong.
Scoala a fost infiintata in urma cu 17 ani de catre "Surorile Mariei", un ordin romano-catolic din Coreea de Sud. Aici studiaza peste 4000 de tinere sarace care sunt pregatite pentru a lucra in fabricile de confectii. O alta ciudatenie a scolii conduse de Margie Cheong este refuzul acesteia de a apela la medicina occidentala, dupa cum a povestit o alta fosta eleva, Genesis Mauries. "Pentru orice afectiune sunt chemati medici din Coreea. Mie personal mi-a fost tratata o inflamatie a ganglionilor cu un amestec de ierburi facut de un medic coreean", a povestit fosta eleva. Cheong a recunoscut cele relatate mai sus, dar a precizat ca niciodata nu a pus viata fetelor in pericol. "Tehnica a fost folosita pentru tratarea altor zece eleve. Toate s-au vindecat ulterior", a precizat ea. Cheong mai spune ca in scoala sa elevele nu sunt maltratate si este gata sa accepte o ancheta guvernamentala si sa-si asume intreaga responsabilitate daca reprezentantii statului vor stabili altceva. (Camelia CIOBANU)
 Afisari: 1419  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Crestinii praznuiesc astazi Izvorul Tamaduirii    3 comentarii
  A murit Kurt Vonnegut    4 comentarii
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01311 sec.