Ziua Logo
  Nr. 3902 de joi, 12 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
MEF va coordona dezvoltarea economica a Romaniei
Varujan VOSGANIAN 
-- Mediul de afaceri romanesc va avea de castigat datorita unificarii Ministerului Finantelor Publice cu cel al Economiei si Comertului. Noul Minister al Economiei si Finantelor (MEF) va asigura o coordonare coerenta si eficienta pentru politica bugetara, fiscala, energetica si industriala a tarii noastre.
Unificarea a fost justificata de necesitatea reducerii numarului de ministere, precum si de scaderea activitatii Ministerului Economiei si Comertului, dupa ce o mare parte a companiilor din portofoliul sau a fost transferata in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Ministerul Economiei si Finantelor se infiinteaza prin reorganizarea Ministerului Finantelor Publice si prin preluarea activitatii in domeniul economiei de la Ministerului Economiei si Comertului, care isi inceteaza activitatea. Noua structura va avea mai putine directii generale si va functiona mai flexibil, mai putin birocratic. Noul minister va avea un rol esential in plan intern si in comunicarea cu Uniunea Europeana, iar multe activitati vor fi realizate intr-o viziune mult simplificata.
Ministerul Economiei si Finantelor va coordona absorbtia fondurilor europene si va trebui sa asigure o mare parte din necesarul de cofinantare, pentru toate programele operationale sectoriale, cat si pentru programul de dezvoltare regionala. Totodata, noua structura va fi responsabila cu dezvoltarea strategiei energetice. Aceasta va avea o componenta privind reducerea nivelului gazelor cu efect de sera, incurajarea productiei de biocombustibil si sustinerea productiei de energie din surse regenerabile.
Angajatii Ministerului Economiei si Finantelor sunt competenti, profesionisti si experimentati. Ma astept de la toti functionarii din aceasta institutie vitala pentru dezvoltarea economica rapida a Romaniei sa munceasca mai mult si sa comunice mai bine cu populatia si cu firmele care activeaza in tara noastra. Este foarte important pentru toata lumea ca majoritatea contribuabililor romani sa capete o incredere sporita fata de autoritatile fiscale, vamale, de autorizare, inspectie si control etc. Aceste institutii nu mai trebuie sa-i priveasca pe oamenii de afaceri ca pe niste posibili evazionisti, ci ca pe niste parteneri. Functionarii statului trebuie sa constientizeze ca isi iau leafa din taxele si impozitele platite de contribuabili.
Asa cum am spus si la audierile comisiilor parlamentare, principalele prioritati ale mandatului meu de ministru al Economiei si Finantelor sunt transparenta bugetara, cresterea ponderii veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut si compatibilizarea structurarii bugetului Romaniei cu cel al Uniunii Europene.
Pe termen scurt si mediu, Ministerului Economiei si Finantelor are de rezolvat cateva probleme importante. In primul rand, ajungerea la un acord cu oficialii Comisiei Europene in privinta taxei de prima inmatriculare. Apoi, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, listarea Fondului Proprietatea, reducerea contributiilor de asigurari sociale si cresterea investitiilor straine directe.
Insa cel mai important lucru va fi consolidarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale. Actualul guvern va mentine actualul nivel al taxelor si impozitelor, in 2007 si 2008, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bai smechere... PE CINE BARBIERESTI ? Au poate NU STII - ca prima Lege a Contabilitatii e sa NU pui   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Declaratia de impozit global nu-si mai are rostul daca avem cota unica de impozitare   de DRAGULANESCU Nicolae
A r h i v a
  Impacare?!    2 comentarii
  Din nou despre Falun Gong la Bucuresti    5 comentarii
  Al doilea Cabinet Tariceanu are sanse    14 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Politica industriala are viitor    2007-03-29
  Nevoia de energii regenerabile    2007-03-22
  Cum putem reduce deficitul comercial    2007-03-15
  Companiile romanesti trebuie sa se extinda regional    2007-03-08
  Companiile romanesti trebuie sa foloseasca mai eficient Internetul    2007-03-01
 Top afisari / comentarii 
 Afacerile lui Niculae, in grija amantei (5263 afisari)
 Mare pericol pentru PD (3733 afisari)
 Divort la Casa Alba (3671 afisari)
 Sezonul de vanatoare (3469 afisari)
 In cautarea celui mai mare ucigas al secolului XX (2756 afisari)
 Daniel Morar: Am avut mai multe discutii telefonice cu Basescu (171 afisari)
 Toate tarile UE vor aplica reglementarile Uniunii privind tarifele reduse de roaming (54 afisari)
 Jurnalul unui scandal (Notes on a scandal) (53 afisari)
 Siguranta nationala, aprobata tacit de deputati, urmeaza Senatul (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18043 sec.