Ziua Logo
  Nr. 3898 de joi, 5 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ahmadinejad ii trimite pe britanici acasa
Teheranul a cedat in fata ultimatumului de 48 de ore al Londrei, presedintele Mahmud Ahmadinejad anuntand, ieri, "gratierea" celor 15 marinari britanici retinuti in urma cu aproape doua saptamani, aparent in apele teritoriale ale Iranului, la finalul unei conferinte presarate cu acuze la adresa Occidentului. "Concesiile" partii iraniene intervin in contextul in care Rusia alimenteaza zvonurile referitoare la o noua incursiune militara a SUA in Orientul Mijlociu.
"Intristat" de faptul ca Marea Britanie a violat granitele Iranului, fara a avea "suficient curaj" sa recunoasca "eroarea" comisa, liderul de la Teheran a declarat, ieri, ca este dispus "sa ierte" aceasta "indiscretie" si sa ii elibereze pe cei 15 marinari britanici, ca "dar" catre poporul britanic, cu ocazia Pastelui. "Influentat de Marele Profet, Iranul ii iarta pe acesti 15 oameni si ofera libertatea lor in dar Marii Britanii", a declarat, ieri, presedintele Mahmud Ahmadinejad. "Ii cer (premierului britanic, n.red.) Tony Blair sa nu ii pedepseasca pentru faptul ca au acceptat si au spus adevarul", a adaugat liderul de la Teheran, facand aluzie la "confesiunile" televizate ale militarilor britanici, potrivit carora cei 15 ar fi intrat accidental in apele teritoriale iraniene, cu ocazia unei misiuni de rutina. "Guvernul britanic si-a luat angajamentul intr-o scrisoare sa nu reia astfel de incidente. Eliberarea nu a fost insa legata de aceasta scrisoare. Ea se datoreaza marinimiei islamice", a explicat Ahmadinejad. Militarii britanici "vor supusi unor formalitati de scurta durata, iar apoi vor fi incredintati ambasadei", a completat Ahmadinejad anuntul eliberarii celor 15, multumind garzii de coasta iraniene, decorata pentru "modul curajos in care au protejat granita si au arestat intrusii". Londra a reactionat cu prudenta la anuntul Teheranului, salutat, de altfel, de catre Washington. "In prezent analizam ce inseamna acest lucru, in legatura cu modul si termenul la care acestia vor fi eliberati", a declarat purtatorul de cuvant al premierului britanic, Tony Blair, potrivit Reuters. Seful Executivului de la Londra a avertizat, marti, Teheranul ca are 48 de ore la dispozitie pentru a decide eliberarea marinarilor.
SUA, avertizate
Tonul conciliant al presedintelui Ahmadinejad a fost precedat de nenumarate atacuri verbale la adresa Occidentului. Daca statele occidentale "nu l-ar fi ajutat pe Saddam Hussein sa lupte impotriva Iranului, nu ar fi fost obligate sa lanseze un razboi pentru a-l inlatura pe acesta de la putere si pentru a ocupa Irakul", a afirmat Ahmadinejad. "SUA si Marea Britanie, precum si alte cateva tari europene au jucat un rol important in sustinerea lui Saddam, furnizandu-i informatii si arme chimice, precum si alte echipamente", a continuat liderul de la Teheran, referitor la conflictul dintre Iran si Irak din perioada 1980-1988. Consiliul de Securitate al ONU "nu numai ca nu a facut nimic pentru a pedepsi agresorii (irakieni, n.red.), dar atunci cand Iranul era ocupat, a exercitat presiuni asupra lui" pentru a inceta luptele, a adaugat Ahmadinejad, acuzand forul decizional al Natiunilor Unite ca nu a reusit sa impiedice "nici crimele din Palestina". In contextul scenariilor avansate recent de Rusia, potrivit carora SUA s-ar pregati sa atace Iranul "in dimineata zilei de 6 aprilie, intre orele 4.00 si 16.00", liderul de la Teheran a profitat de ocazie pentru a-i transmite un mesaj omologului sau de la Washington. "Daca Bush si Guvernul sau isi schimba atitudinea, Iranul are capacitatea de a-si reconsidera legaturile cu Washingtonul", a spus Ahmadinejad, citat de Reuters. Replica americana nu s-a lasat asteptata, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, declarand, ieri, ca "Iranul trebuie sa isi schimbe comportamentul, nu SUA". (A.M.L.)
 Afisari: 1013  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
sa bem un vin impreuna   de neamtu tiganu
apropo ... niste rezultate ale ocupatiei   de Arcturus
Deocamdata nu se preconizeaza si teste de eliberare cu marinari israelieni   de cercetas
paranoia   de Arcturus
Prea calmi englezii acestia!!!   de cercetas
Iran's air defense can repel U.S. air strikes - Russian brass   de Zen
Laburia laburistilor lui Blair este conservatoare sadea!   de cercetas
Acest test premergator cu marinari de apa s-a incheiat cu bine si deci putem trece la testul urmator   de cercetas
Si in timpul asta....   de roy
Cite mahmudele o fi cistigat Mahmud Ahadinejad cu jestul asta pastoral...   de cotrofelnitza
Baiat bun Nejad asta   de Giuseppe Cocos
Acesti militari s-au nenorocit ! Or sa fie obligati la munca de birou, CA SA NU-I PRINDA A 2-A OARA   de cercetas
SCURT PE DOI! Aceasta lucratura parsiva de eliberare este ca sa ne infecteze cu idei de dialog   de cercetas
Ahmadinejad ? Si ce-si inchipuie prin acest gest de "binefacere" ?   de ionion
Sa fim mai amicali unii cu altii !   de george nemteanu
Covorul persan zburator al lui Ahmadinejad   de rosa luxemburg
Eu asa va spun, nu se zice Golful "Persic" ci GOLFUL PIERSIC   de cercetas
Sa nu aud ca Guantanamo se inchide si baza e restituita cubanezilor ca nu suntem maimute!   de cercetas
Pe deshte!   de indel
Cadou de Pasti....   de alamar
Ahmadigeanu   de Marcel
haios Ahmadigeanu   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Ucraina: premierul cedeaza in fata presedintelui    1 comentariu
  UE cere Moscovei sa-i elibereze pe Ivantoc si Petrov-Popa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ce este un partid de dreapta (4744 afisari)
 Cosmar in doi (3358 afisari)
 Sansele celui de-al doilea Guvern Tariceanu (1826 afisari)
 Mostenirea Macovei (1698 afisari)
 Parlamentul pe Hayssam (1585 afisari)
 Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave (228 afisari)
 Agentia secreta (The Good Shepherd) (80 afisari)
 Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale (38 afisari)
 Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01362 sec.